Tuinhuis verven? Stappenplan, Kosten & Aandachtspunten

Wil je jouw tuinhuis verven? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. We geven je eerst een stappenplan van hoe je te werk kunt gaan.

Daarna kom je te weten wat het verschil is tussen een tuinhuis verven of beitsen. En ontdek je met welke aandachtspunten je rekening moet houden. 

Tuinhuis verven stappenplan

Als je jouw tuinhuis van een nieuw laagje verf wilt voorzien, moet je weten wat je te doen staat. Bekijk stap voor stap hoe je het verven aanpakt. Zo weet je zeker dat je het schilderen op de juiste manier uitvoert. 

Het hele proces begint met het verzamelen van de benodigdheden. Die zetten we voor je onder elkaar. Heb je alles in huis? Dan kun je met het verf stappenplan aan de slag. 

Benodigdheden tuinhuis verven

Voor het schoonmaken, schuren en verven van het tuinhuis heb je enkele dingen nodig:

 • Spons of zachte borstel
 • Water (tuinslang of emmer)
 • Reinigingsmiddel
 • Schuurpapier
 • Afplaktape
 • Doeken of karton
 • Verf (voor buiten, geschikt voor hout, van een goed verfmerk)
 • Verfroller
 • Verfkwast

Stappenplan tuinhuis verven

 1. Maak het tuinhuis schoon

Ga je het tuinhuis verven? Zorg dan voor een goede voorbereiding. De eerste stap is het schoonmaken. Je kunt het tuinhuis pas verven als je hem goed grondig gereinigd hebt. 

Gebruik hiervoor water en een spons of zachte borstel. Dat water kun je eventueel mengen met wat schoonmaakmiddel. Hiermee haal je al het vuil van het tuinhuis af. Vervolgens spoel je het goed af met water en laat je het opdrogen.  

 1. Het tuinhuis schuren

Een tweede stap in de voorbereiding is het schuren. Gebruik hiervoor schuurpapier. Schuur het tuinhuis op zodat er geen of amper oneffenheden zijn.

Doe dat het liefst met de richting van de nerf mee. Dan krijg je de mooiste resultaten. Na het schuren haal je het stof weer van het tuinhuis af. 

 1. Afplakken en verven voorbereiden

Bij het schilderen van een tuinhuis is voorbereiding essentieel. Daarvoor is het nodig om de randen goed af te plakken. Zorg er ook voor dat ramen en andere onderdelen die niet geverfd hoeven te worden, zijn bedekt.

Ook kun je de ondergrond afdekken met karton of doeken. Zo voorkom je dat verfdruppels in de grond blijven staan.

 1. Verf het tuinhuis

Open het verfblik en roer de verf goed door. Vervolgens kun je het tuinhuis van boven naar beneden schilderen. Dat doe je met een roller, een kwast of met allebei. De roller is handig voor grote oppervlakken en de kwast voor de hoekjes.

Laat de eerste verflaag opdrogen. Ga vervolgens na of het huisje een tweede of zelfs derde verflaag nodig heeft. Kijk of de kleur van de verf genoeg dekt. 

 1. Verven afronden

Is de verf van het tuinhuis volledig droog? En is de kleur dekkend genoeg? Dan kun je het werk afronden. Verwijder alle tape en het karton of de doeken op de grond. 

Wat is beter: tuinhuis verven of beitsen?

Heb je een houten tuinhuis? Dan kun je dat tuinhuis verven of beitsen. Dat zijn twee manieren om het hout te behandelen. En om het tuinhuis van een nieuwe kleur te voorzien. 

Bij het verven schilder je het tuinhuis totdat de laag goed dekt. Met de verf ga je het hout goed bedekken. Zo krijgt het tuinhuis een egale kleur. Er zijn meerdere soorten verven en die kun je ook in diverse kleuren bestellen. 

De andere optie is het beitsen van een tuinhuis. Ga je een tuinhuis beitsen? Dan behandel je het tuinhuis met een (semi) doorzichtige laag.

De houtnerf blijft daardoor goed zichtbaar. De beitslaag trekt dieper in het hout en heeft vaak een gekleurde tint. De tint accentueert de houtnerf en de textuur van het hout.  

Wat beter is, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Enerzijds ga je na hoe je het tuinhuis eruit wilt laten zien. Wil je het een egale kleur geven of wil je de textuur van het hout nog blijven zien? Dat is de vraag die je jezelf gaat stellen. 

Anderzijds is het goed om te weten dat beitsen het hout beter beschermt. Het dringt dieper door in het hout. Daardoor voorkomt het schimmel- en rot processen. Ook beschermt het tegen vocht en UV straling. Dat is bij verf minder het geval. 

Tuinhuis verven: met welke aandachtspunten moet je rekening houden?

Ga je een tuinhuis schilderen? Dan wil je dat natuurlijk goed aanpakken. Wij geven je daarom een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden. 

1: Geschikte verf voor materiaal en kleur tuinhuisje

Het verven van het tuinhuis begint met het aanschaffen van de juiste materialen. Eerder gaven we al aan welke benodigdheden essentieel zijn. Daarbij is de verf natuurlijk erg belangrijk. Kies een verf die past bij het materiaal. 

Dat moet natuurlijk een verf zijn voor buiten. De verf moet immers tegen alle weersomstandigheden kunnen. 

Daarnaast moet het bij het materiaal passen. Een kunststof tuinhuis heeft andere verf nodig dan een houten tuinhuis. En dat is ook zo als je een gevel wilt verven. De verschillende soorten kun je vinden bij verfgroothandels. 

Ook kun je bij de verfgroothandel kiezen uit verschillende kleuren. Ga je je tuinhuis schilderen? Dan kun je bijna alle mogelijke kleuren kiezen.

Bij het beitsen heb je minder keuze uit tuinhuis kleuren. Dan versterk je de houtnerf en breng je meestal een transparante laag aan. 

2: Kosten tuinhuis verven

Daarnaast let je natuurlijk op de kosten bij het schilderen van een tuinhuis. Je kunt het schilderen zelf doen of uitbesteden. Bij het zelf doen zijn er kosten verbonden aan het inkopen van de juiste materialen. 

Je moet immers verf, kwasten en andere benodigdheden in huis halen. De kosten voor de verf hangen af van het formaat van het tuinhuis. Een groter tuinhuis vereist immers meer verf dan een klein tuinhuis

De kosten zijn dus lastig in te schatten. We geven wel graag een indicatie. Om een tuinhuis van 10 vierkante meter te verven, ben je zo’n 100 tot 200 euro kwijt. De andere materialen komen daar nog bij. Al is de verf de grootste kostenpost. 

Die kosten kun je vergelijken met de kosten voor het uitbesteden van het verven. Een tuinhuis schilder kost al snel 40 euro per uur of per vierkante meter

Dat is al snel duurder dan het zelf schilderen van een tuinhuis. Het is een persoonlijke afweging of je dat het geld waard vindt. De exacte bedragen kun je opvragen met een schilderwerk offerte

3: Zorg dat je de omgeving goed afdekt

Belangrijk bij het schilderen is een goede voorbereiding. Maak het oppervlak goed schoon en schuur het met wat schuurpapier

Plak daarna goed af wat niet geverfd hoeft te worden. Bij een tuinhuis kan het dan gaan om de ramen, verlichting, deurknoppen of andere onderdelen. En vergeet ook niet de grond af te dekken. Leg daar karton of doeken neer. 

4: Vergeet het tuinhuis niet te onderhouden

Met het verven geef je een tuinhuis extra bescherming. Dat is ook het geval bij het beitsen van een tuinhuis. Om te zorgen dat die bescherming blijvend effectief is, moet je het wel bijhouden. Ga regelmatig na of de verf nog goed op het tuinhuis zit.

Daardoor zie je op tijd eventuele beschadigingen. En kun je tijdig opnieuw een verf- of beits laag aanbrengen om die beschadigingen te repareren. Dit is vooral van belang bij een houten tuinhuis. 

De tuinhuizen van kunststof of metaal worden ook wel onderhoudsvrije tuinhuizen genoemd. Dit zijn tuinhuizen die je in principe niet hoeft te verven en niet hoeft te onderhouden. 
Veelgestelde vragen

Tuinhuis verven of beitsen: wat is het verschil?

Er is een verschil in kleur en in bescherming. Na het beitsen is hout erg goed beschermd tegen vocht en andere weersinvloeden. Hierdoor gaat het minder snel rotten of schimmelen. Qua kleur krijg je na het verven een egale kleur. Terwijl het beitsen de houtnerf juist accentueert. Beits heeft vaak geen opvallende kleur, maar is juist transparant. 

Welke kleur tuinhuisje?

Er is niet een kleur die voor verven van een tuinhuis het beste is. Het is maar net wat je zelf mooi vindt. En wat qua kleur bij de rest van jouw tuinhuis past. Groen kan mooi zijn bij een tuin vol planten. Terwijl zwart of grijs juist een moderne uitstraling geeft. Of ga voor de kleuren van jouw interieur. 

Hoe moet je een tuinhuis schilderen?

Een houten tuinhuis kun je eenvoudig zelf schilderen. Daarvoor maak je het huisje eerst goed schoon. Daarna schuur je het op en plak je alles af wat niet geverfd moet worden. Breng vervolgens een of meerdere verflagen aan. Tot de verf het tuinhuisje goed bedekt. 

Kun je een kunststof tuinhuis schilderen?

Je kunt een kunststof tuinhuis schilderen. Echter is het ene kunststof tuinhuis hier beter voor geschikt dan het andere. Zo hebben bepaalde Keter tuinhuizen bijvoorbeeld een Duo Tech technologie. Hierdoor is het materiaal beter geschikt voor een verflaag. Gebruik voor het verven een goede grondlaag en schuur voor het verven het kunststof licht op. 

Kun je een metalen tuinhuis verven?

Het is mogelijk om een metalen tuinhuis te schilderen. Dit doe je met een speciale metaallak. Je hoeft geen grondverf te gebruiken. Zorg er wel voor dat het metaal goed schoon is. En dat de eventuele roestplekken zijn behandeld.