Tuinhuisje om in te wonen? Regels, Eisen & Tips

Mag je wonen of slapen in je tuinhuisje? Het antwoord op deze vraag is volledig afhankelijk van de gemeente waar je woont.

Ook moet het tuinhuisje aan de gestelde regels en eisen als logeer- of woonbestemming voldoen.

In dit artikel gaan we hier dan ook dieper op in. We bespreken de belangrijkste regels en eisen voor een tuinhuisje om in te wonen.

Maar ook waar een tuinhuis met slaapkamer minimaal aan moet voldoen.

Tuinhuis als slaapkamer? Dit zijn de belangrijkste regels en eisen

Voor de bouw van een blokhut heb je meestal geen vergunning nodig. Dit wordt echter een ander verhaal als je een gastenverblijf van je tuinhuis wilt maken. Je moet in dit geval aan een aantal regels en eisen voldoen.

Of je voor een mooi tuinhuisje om in te wonen een vergunning nodig hebt ligt aan jouw gemeente. Dit is dan ook de allereerste stap in het proces: vraag jouw gemeente naar de voorwaarden.

Ook het uiteindelijke doel en het gebruik ervan kan andere regels met zich meebrengen. Het kan maar net zo zijn dat je het tuinhuisje gaat gebruiken als mantelzorgwoning bijvoorbeeld.

Een tuinhuis met keuken en badkamer voor de mantelzorger mag je vaak zonder vergunning bouwen.

De belangrijkste regels en eisen voor het vergunning vrij bouwen sommen we hieronder voor je op:

  • Het kleine tuinhuisje is lager dan 3 meter hoog en heeft maar 1 verdieping
  • De blokhut neemt minder dan 30m2 in beslag
  • Het tuinhuisje wordt niet gebruikt om permanent in te wonen
  • Bouw vindt plaats naast een bestaande woning en op minimaal 1 meter van de openbare weg, het voorerf en eventuele buren
  • Plaatsing ervan is op grond, dus niet op een verhoging
  • Bedoelt voor privégebruik, niet voor de verhuur

Zoals eerder aangegeven: check dus eerst bij je gemeente of je een tuinhuisje mag bouwen. Vraag hierbij ook wat de precieze regels en eisen zijn als je een tuinhuis als woning gebruikt.

Hier moet een tuinhuisje aan voldoen om in te wonen of slapen

Je kunt niet zomaar je tuinhuis schuur of open tuinhuis gebruiken als slaapkamer. Er zijn een aantal punten waar een blokhut aan moet voldoen om het bewoonbaar te maken.

Tuinhuis als woning gebruiken?

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten:

Grootte van het tuinhuisje

De grootte van de blokhut is volledig afhankelijk van persoonlijke voorkeur en beschikbare ruimte. Dit gaat natuurlijk hand-in-hand met de gestelde afmetingseisen van jouw gemeente.

Wil je een tuinhuis met badkamer? Of wil je alleen een tuinhuis met douche en toilet? Bij laatstgenoemde heb je aanzienlijk minder ruimte nodig.

Ook een tuinhuis met keuken bijvoorbeeld heeft meer ruimte nodig. Je zult dan hier en daar wat ruimte moeten inleveren om dit te bewerkstelligen.

Isolatie

Een geïsoleerd tuinhuis is een belangrijk punt als het gaat om slapen of wonen in je blokhut. Je wilt immers niet dat het gedurende de winterperiode onmogelijk is om er comfortabel in te verblijven.

Zorg er dus voor dat zowel de vloer als het dak en de wanden goed geïsoleerd zijn.

De dikte van de wanden is bij de bouw of aanschaf iets om op te letten. Dunne wandjes houden allesbehalve warmte vast.

Afhankelijk van het soort tuinhuisje zal de dikte verschillen. Bij een kant en klaar tuinhuis bijvoorbeeld, zullen de muren ergens tussen de 28 en 86 millimeter dik zijn.

Voorzieningen

Afhankelijk van jouw wensen zul je rekening moeten houden met het aanleggen van voorzieningen. Denk hierbij aan de riolering of het doortrekken van stroomkabels.

Wil je kunnen koken, tv kijken of werken in je blokhut? Dan zul je een gas, stroom en internetverbinding nodig hebben.

Als je een toilet of badkamer wilt installeren, zul je moeten er waterleidingen aangelegd worden.

Hier kun je een tuinhuis om in te wonen kopen

Voor het aanschaffen van een tuinhuis met slaapkamer kun je terecht bij verschillende tuinhuis winkels. Maar ook een bezoekje brengen aan een tuinhuis showroom is geen slecht idee.

Hier kun je de blokhut namelijk met eigen ogen zien en informatie inwinnen. Eventueel is er ook nog een goede blokhut outlet te vinden.

Ook online kun je prima uit de voeten voor het kopen van een tuinhuisje om in te wonen. En als je geluk hebt, vind je misschien wel een goedkoop tuinhuis in de aanbieding!


Meer tuinhuisjes: