Tuintegels of terrastegels verven met betonverf? Tips & Stappenplan

Is jouw tuin of terras toe aan een nieuwe look? Maar wil je niet te veel geld uitgeven aan nieuwe tegels kopen? Dan is het verven van je huidige tuintegels een perfecte keuze!

Met betontegel verf geef je je tegels en je tuin niet alleen een nieuwe frisse look. Door ze te verven bespaar je ook nog eens kosten. Je hoeft namelijk geen nieuwe tegels aan te schaffen!

Maar, wat voor verf heb je nu eigenlijk nodig voor het schilderen van je tuintegels? En waar moet je op letten? In dit artikel geven we je antwoord op deze vragen en meer!

Waarom terrastegels verven?

Er zijn verschillende redenen waarom je je tuintegels zou kunnen verven. Het nieuw leven inblazen van je tuin op een budgetvriendelijke manier is de grootste reden. Maar dat is niet alles!

Zijn je tegels vies of verkleurd? Of heb je tegels in verschillende kleuren, die je eigenlijk het liefst in één kleur zou willen? Ook dan is het schilderen van je tegels een perfecte oplossing.

Tuintegels/terras buiten verven met betonverf?

Wil je je terrastegels verven met betonverf? Eigenlijk hebben we dan meteen slecht nieuws: tuintegels verven met betonverf is geen optie. We leggen je graag uit waarom.

Betonverf is geschikt om vloertegels binnenshuis te verven en een betonlook te geven. Deze verf is niet bestand tegen water en dus niet geschikt voor betonnen tuintegels buiten.

Betonnen tegels in je tuin worden blootgesteld aan regenwater, wat vervolgens op de tegels blijft liggen. Zouden deze betontegels voorzien zijn van betonverf? Dan zorgt het water er binnen de kortste keren voor dat de verf van je tegels afbladdert.

Je kunt wel overwegen betonverf te gebruiken voor tegels die onder een overkapping of veranda liggen. De kans dat hier regenwater op je tegels terechtkomen en blijven liggen is een stuk kleiner.

Ons advies is echter om betonverf gewoonweg niet te gebruiken voor tegels buitenshuis.

Wat voor verf kan ik dan wel gebruiken?

Betonverf kan dus niet gebruikt worden voor het schilderen van je tuintegels. Maar, met welke tegelverf geef ik mijn terras dan wel een betonlook? We nemen de beste alternatieve verfsoorten hieronder met je door:

Wegenverf

De beste alternatieve optie om je tuintegels te verven is wegenverf. Wegenverf kun je gebruiken als betontegel verf, stoeptegel verf of terrastegel verf.

Deze sterke verfsoort is perfect voor tegels waar je vaak oploopt. Voor een langdurig resultaat combineer je wegenverf met PU-lak.

Breng in dit geval de wegenverf aan als eerste laag. Zodra deze droog is, breng je een tweede laag PU-lak aan. PU-lak is slijtvast, geeft een gladde een strakke look en trekt minder snel vuil aan.

Primer

Voor het verven van oude terrastegels kun je prima gebruik maken van een primer. Een primer wordt normaal gesproken gebruikt om de verflaag en ondergrond goed te laten hechten.

Houd er wel rekening mee dat je een primer alleen kan gebruiken op oude tuintegels waar je niet overheen loopt.

Kan ik alle soorten terrastegels verven?

Ben je er niet zeker van of jouw tegels wel geverfd kunnen worden? Dan hebben we goed nieuws. Je kunt eigenlijk alle soorten tegels in je tuin namelijk wel verven!

Denk hierbij aan betontegels, stoeptegels, terrastegels, tegels met een glazuurlaag, tuintegels of tegels van natuursteen. Afhankelijk van het soort tegel kan het zijn dat deze eerst voorbewerkt moet worden.

Hoeveel betonverf heb ik nodig?

Afhankelijk van het soort tegel kan het zijn dat je meer of minder verf nodig hebt. Betontegels bijvoorbeeld nemen een stuk meer verf op, waardoor je meerdere lagen moet aanbrengen.

Alhoewel we je eigenlijk altijd wel aanraden om je tuintegels te voorzien van meerdere lagen betonverf.

Voor de eerste laag verbruik je gemiddeld 1 liter per 5 vierkante meter. Voor een tweede laag heb je ongeveer 1 liter per 8 vierkante meter nodig. Als je een derde laag aanbrengt kun je met 1 liter verf zo’n 10 tot 12 vierkante meter voorzien.

Stappenplan bij het verven van je tuintegels

Ben je er klaar voor om je tuin een nieuwe look te geven en je stoeptegels te verven? Maar weet je niet precies hoe je dit het beste kunt aanpakken?

Voor het beste resultaat kun je onderstaand stappenplan volgen:

1. Begin met het grondig reinigen van je tegels. Gebruik hiervoor een hogedrukreiniger die groene aanslag en hardnekkig vuil verwijdert.

2. Voordat je begint met je grindtegels verven: laat de tegels na het schoonmaken eerst goed drogen.

3. Heb je geglazuurde tegels? Dan is het verstandig om eerst een primer aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht aan de tegels.

4. Breng de eerste laag verf aan op de tegels en laat deze goed drogen. Gebruik hiervoor een roller en eventueel een kwast voor de randen.

Je kunt ervoor kiezen om de verf voor de eerste laag iets te verdunnen met terpentine. Hierdoor trekt de verf goed in de tegels, waardoor de volgende lagen beter hechten.

5. Breng de tweede laag verf aan en laat deze wederom goed drogen.

6. Voor het meest duurzame resultaat breng je een derde laag verf aan. Dit zorgt ervoor dat de tegels een stuk slijtvaster zijn. De slijtvaste werking is pas van toepassing als de tegels volledig droog zijn, wat wel een week kan duren.

Wacht dus met het terugplaatsen van eventuele tuinmeubelen totdat de verf volledig opgedroogd is.

Terrastegels verven? Hier moet je op letten

Je buitentegels verven? Dan moet je op een aantal dingen letten om de geverfde tegels een lange levensduur te geven. Je kunt hieronder de belangrijkste aandachtspunten vinden.

Reiniging

Zorg er te allen tijde voor dat je tegels schoon zijn voordat je ze verft. Dit zorgt ervoor dat de verf zich goed kan hechten aan de tegels.

Kwaliteit van de verf

Het besparen op de kosten van verf is niet altijd de beste optie. Goedkopere verf is vaak van mindere kwaliteit, waardoor de verf zich minder goed zal hechten aan je tegels. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je je tegels vaker zult moeten verven.

Als je kwalitatief goede verf gebruikt betaal je daar in eerste instantie meer voor. Maar omdat de verf zich dus beter zal hechten aan je tegels, is het een duurzamere optie. Duurder verf is slijtvaster, waardoor je langer kunt genieten van je geverfde tegels. 

Wat zijn de kosten voor het verven van je terrastegels?

De kosten van het verven van je tuintegels kunnen nogal uiteenlopen. Dit hangt er voornamelijk vanaf of je de klus zelf uitvoert of uitbesteed aan een vakspecialist. Gemiddeld rekent een schilder tussen de 30 en 40 euro per uur voor het verven van tegels buiten.

Je kunt op deze kosten besparen door zelf voorbereidingen te treffen. Denk hierbij aan het leeghalen van je tuin en het schoonmaken van de tegels. 

Tuintegels verven: Zelf doen of uitbesteden?

Het verven van je terrastegels is een klus die je prima zelf kunt doen. Zolang je maar weet wat je doet en welke voorbereidingen je moet treffen.

Bij het schilderwerk komt namelijk aardig wat bij kijken. Een goede voorbereiding is dan ook onmisbaar voor een duurzaam resultaat.

Weet je niet zeker of je tuintegels zelf verven wel de beste optie is? Of heb je geen tijd om je tegels zelf te schilderen? Dan kun je het beste een vakspecialist inhuren, zodat je er geen omkijken naar hebt.

Voordelen van tuintegels verven met betonverf

Buiten het feit dat het je tuin een opkikker geeft, heeft het verven van je tegels meer voordelen. Benieuwd wat onze ervaringen zijn met het verven van tuintegels? We sommen de belangrijkste voordelen hieronder voor je op.

👍 Voordelen:

  • Door het verven van je terrastegels verminder je mos- en algvorming;
  • Het is een goedkope oplossing, zeker als je het vergelijkt met het kopen en aanleggen van nieuwe tuintegels;
  • Je kunt tuintegels vaak zelf makkelijk verven, waardoor je geen vakspecialist hoeft in te huren. Hierdoor bespaar je nog meer kosten;
  • Tuintegelverf is er in alle kleuren, waardoor het een veelzijdige oplossing is;
  • Je kunt eigenlijk alle soorten tegels wel verven.


Meer over verf: