Deel je kennis

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Kijk dan eerst bij onze veelgestelde vragen. Hieronder vind je per thema de meest gestelde vragen. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op via het contactformulier onderaan deze pagina.

Op een Project Buiten reageren

 • Hoe kan ik mijn account verwijderen?

  Je kunt je gebruikersaccount verwijderen als je nog toegang hebt tot het mailadres waaraan dat is gekoppeld. Als je je wachtwoord niet meer weet, kun je het eerst resetten. Log in rechtsboven op de pagina en ga naar https://projectbuiten.nl/account-verwijderen/ om je account helemaal van de site te verwijderen. Je alerts worden ook verwijderd.

  Je kunt geen nieuwe alert aanmaken op de site zonder een account aan te maken.

   

 • Waarom moet ik een account aanmaken?

  Het online platform Projecten Buiten is voor iedereen toegankelijk en de projectopdrachten en meeloopstages zijn voor iedereen zichtbaar. Reageren en het doen van een Project Buiten kan echter alleen als je in loondienst bent van een deelnemende hogeschool. Ook kun je met een account een-alert aanmaken om de nieuwste Projecten Buiten in je mailbox te ontvangen.

 • Kan ik ‘zomaar’ een Project Buiten doen?

  Aangesloten hogescholen zien de meerwaarde van het doen van een Project Buiten, dus als het goed is, zal jouw leidinggevende jou tijdelijk de tijd en ruimte geven hiervoor. Voordat je reageert op een Project Buiten, maak je je ambities kenbaar bij je leidinggevende en bespreek je wat er gebeurt met jouw eigen werkzaamheden tijdens je afwezigheid.

 • Ik wil naast mijn huidige contracturen een projectopdracht doen. Kan dit?

  Het is in principe de bedoeling om een Project Buiten binnen je aanstellingsuren te doen. Bespreek eventuele mogelijkheden van tijdelijke uitbreiding van uren met je leidinggevende.

 • Wat gebeurt er met mijn werk als ik een Project Buiten doe?

  In overleg met jouw leidinggevende bepaal je hoe jouw werk tijdelijk zal worden ingevuld. Het kan zijn dat collega’s jouw werk kunnen overnemen. Of wellicht kun je jouw functie combineren met het doen van een Project Buiten. Dit verschilt per situatie. Uiteraard kan jouw werk ook middels een Project Buiten worden ingevuld.

 • Als een Project Buiten alleen intern aangeboden wordt. Kan ik dan reageren? En wanneer?

  Als een hogeschool ervoor kiest om eerst binnen de eigen hogeschool te zoeken naar een geschikte collega, dan zijn de projectopdracht(en) en meeloopstage(s) inderdaad al zichtbaar, maar als je niet bij de desbetreffende hogeschool in dienst bent, is reageren helaas (nog) niet mogelijk. Je ziet wel vanaf wanneer dat wel mogelijk is. Als de projectopdracht of meeloopstage dan nog niet is ingevuld, kun je alsnog reageren.

 • Moet ik zelf de eventuele extra reiskosten betalen?

  Extra reiskosten hoef je niet zelf te betalen. Deze worden bij een projectopdracht volledig vergoed door de inhurende hogeschool. Bij een meeloopstage worden deze volledig vergoed door de eigen hogeschool.

 • Ik werk momenteel voor een hogeschool als zzp’er. Kan ik reageren op een Project Buiten?

  Dat is niet mogelijk. Om in aanmerking te komen voor een Project Buiten moet je in loondienst zijn van een, door de overheid bekostigde, hogeschool. Daarnaast moet de hogeschool ook aangesloten zijn bij Project Buiten.

 • Mijn hogeschool is niet aangesloten bij Project Buiten. Kan ik wel reageren op een Project Buiten?

  Dat is niet mogelijk. Project Buiten is gebaseerd op het principe van wederkerigheid; enerzijds publiceren hogescholen projectopdrachten en meeloopstages, anderzijds geven zij hun medewerkers de tijd en ruimte om een project of meeloopstage te doen. Attendeer jouw leidinggevende of de afdeling HRM van jouw hogeschool op Project Buiten. En misschien doe jij binnenkort dan wel een Project Buiten.

 • Ik werk niet op een hogeschool. Kan ik reageren op een Project Buiten?

  Dat is helaas niet mogelijk. Om in aanmerking te komen voor een project van Project Buiten moet je in loondienst zijn van een, door de overheid bekostigde, hogeschool.

Over een meeloopstage

 • Wat is een meeloopstage?

  Een meeloopstage houdt in dat je binnen een vooraf vastgestelde periode (minimaal 8 uur – maximaal 80 uur) meeloopt met een collega van een andere afdeling, faculteit of hogeschool. Je vervangt geen andere medewerker. Doe je een meeloopstage, dan verruim je je kennis en doe je ervaring op. De wederzijdse verwachtingen bespreek je vooraf. Je ontvangt geen vergoeding voor de meeloopstage.

 • Kan ik mijn Duurzame Inzetbaarheidsuren gebruiken voor een meeloopstage?

  Ja, dat kan. Op basis van een fulltime aanstelling heb je hiervoor 40 uur beschikbaar per jaar (parttimers naar rato). Lees meer over de Duurzame Inzetbaarheidsuren in de cao-hbo.

 • Kan ik mijn professionaliseringsuren gebruiken voor een meeloopstage?

  Ja, dat kan. Je hebt hiervoor in totaal 3% van je basisrecht in uren beschikbaar. Lees meer over Professionaliseringsuren in de cao-hbo.

Over een projectopdracht

 • Wat is een projectopdracht?

  Een projectopdracht is een tijdelijke opdracht met een duidelijke begin- en einddatum, vooraf vastlegde omvang in uren per week en een op resultaat gestuurde taakomschrijving. Het maakt niet uit hoe lang een projectopdracht duurt. Het uitvoeren van een projectopdracht vindt plaats op basis van een detachering, binnen je eigen aanstellingsuren en altijd conform je eigen salaris. Voorbeelden van een projectopdracht zijn:
  – Een semester of studiejaar college geven
  – Een tweejarig onderzoek bij een lectoraat
  – Het digitaliseren van het archief
  – Begeleiden van de ontwikkeling van een website, intranet of portaal
  – Schrijven van een nieuw curriculum
  – Hand- en spandiensten verlenen op een afdeling tijdens drukte
  – Vervanging van een zwangerschapsverlof/ziekte
  – Vervanging van een collega die ook tijdelijk extern een Project Buiten doet
  Kortom, alle tijdelijke werkzaamheden waar extra capaciteit voor nodig is.

 • Krijg ik extra betaald als ik een projectopdracht ga doen?

  Het uitvoeren van een projectopdracht vindt plaats op basis van een detachering, binnen jouw (contract)uren en altijd conform je eigen salaris. Ook als een projectopdracht lager of hoger is ingeschaald dan je huidige dienstverband, krijg je niet meer of minder betaald.

Een Project Buiten plaatsen

 • Ik wil (voor het eerst) een Project Buiten plaatsen. Hoe doe ik dat?

  Is jouw hogeschool aangesloten bij Project Buiten, dan kun je een Project Buiten plaatsten.
  Vul het formulier in op de pagina en verwelkom een collega op jouw Project Buiten.

  Zodra het formulier is ingevuld, ontvang je per e-mail een link die je toegang geeft tot een digitaal invulblad om het Project Buiten verder te omschrijven. Vervolgens wordt de input voor publicatie aangeboden aan de coördinator van Project Buiten binnen jouw hogeschool. Je vindt de contactgegevens van hem of haar op de pagina van jouw hogeschool.

 • Ik wil een Project Buiten plaatsen voor alleen collega’s van mijn hogeschool. Kan dit?

  Het is inderdaad mogelijk om een Project Buiten in eerste instantie uit te zetten binnen de eigen hogeschool. Je kunt hierbij ook aangeven wanneer deze open komt te staan voor alle deelnemende hogescholen.

 • Mijn hogeschool is niet aangesloten bij Project Buiten. Kan ik wel een Project Buiten plaatsen?

  Dat is helaas niet mogelijk. Zodra jouw hogeschool is aangesloten kan dit wel. Attendeer jouw leidinggevende of de afdeling HRM van jouw hogeschool op Project Buiten. En misschien doe jij binnenkort dan wel een Project Buiten.

Over de detachering

 • Krijg ik extra betaald als ik een projectopdracht ga doen?

  Het uitvoeren van een projectopdracht vindt plaats op basis van een detachering, binnen je eigen aanstellingsuren en is volledig salarisconform. Ook als een projectopdracht lager of hoger is ingeschaald dan je huidige dienstverband, blijft jouw salaris gelijk tijdens de duur van het project.

 • Hoe zit het met mijn rechtspositie?

  Aan jouw rechtspositie verandert niets, evenals aan jouw dienstverband en functie. Je blijft gewoon bij jouw werkgever in dienst.

 • Wat betaalt de hogeschool voor een projectopdracht?

  De kosten zijn volledig conform het salaris van de ingehuurde collega (incl. doorbelasting van loonkosten en eigen afspraken over reiskosten). Afhankelijk van het salaris van de ingehuurde collega kunnen de kosten lager of hoger uitvallen dan de vooraf vastgestelde maximale salarisschaal. Als inhurende hogeschool maak je hier zelf de keuze in.

 • Wat staat er in de detacheringsovereenkomst?

  Ga je een projectopdracht doen, dan worden de afspraken vastgelegd in een detacheringsovereenkomst. Hierin staan bijvoorbeeld de inhoud van de werkzaamheden, de duur van de projectopdracht en de afspraken over reiskosten. Er verandert niets aan je voorwaarden of salaris, omdat je gewoon in dienst blijft bij je werkgever. De overeenkomst is puur een detacheringsafspraak tussen de hogescholen.

 • Hoe zit het met de BTW bij detachering?

  Er zijn diverse BTW-regelingen. Meer informatie vind je in: Advies BTW-vrijstelling bij detachering

Ik wil eenvraag stellen

Wordt er hier geen antwoord gegeven op jouw vraag? Stel ons gemakkelijk jouw vraag via het online contactformulier.

Vraag stellen