De 3 beste verende zadelpen voor fiets, MTB & E-bike

Met een verende zadelpen fiets je met meer comfort. Door een veer aan te brengen onder het zadel, worden schokken beter opgevangen en vermindert zadelpijn.

Voor iedereen met rugklachten is het een verademing. Met een goede zadelpen die verend is, ga je dus nog liever met je fiets naar buiten.

Er worden heel wat verende zadelpennen aangeboden. Het is zaak dat jij de juiste kiest voor jouw fiets en situatie. Dit artikel helpt je deze te vinden.

We bespreken de 3 beste verende zadelpennen van dit moment. Daarna gaan we over op de belangrijkste aandachtspunten om op te letten als je een geveerde zadelpen gaat kopen.

Dit zijn de 3 beste verende zadelpennen van dit moment

Het is belangrijk dat de verende zadelpen die jij aanschaft past bij het type fiets dat je hebt. Daarom krijg je hier per gangbare fietssoort de beste verende zadelpen die daarbij hoort.

1. De beste verende zadelpen stads- en toerfiets: Simson verende zadelpen aluminium

Heb jij een stadsfiets of een toerfiets, dan is deze Simson verende zadelpen van aluminium interessant voor je. Hij heeft een diameter van 27,2 millimeter, dus controleer of hij op jouw fiets past.

Aan de bovenkant heeft deze beste verende zadelpen voor fietsen een universele zadelstrop. Daar bevestig je elk zadel gemakkelijk op.

👍 Voordelen:

 • Verende zadelpen 27,2 millimeter.
 • Tegen zadelpijn en rugklachten.
 • Ideaal voor stadsfietsen en toerfietsen.
 • Universele zadelstrop voor montage van bijna elk zadel.
 • Gemiddelde prijs.

👎 Nadelen:

 • Niet geschikt voor andere soorten fietsen.
2. De beste verende zadelpen mtb: Rockrider telescopische zadelpen

Ook op je mountainbike zal een verende zadelpen een uitkomst bieden. Heb jij een verende zadelpen voor je mtb nodig, dan is deze van Rockrider een goede keuze.

Hij is compatibel met een 31,6 mm zadelbuis en dus breder dan ons vorige product. Afdalingen en offroad fietsen is automatisch een stuk comfortabeler.

👍 Voordelen:

 • Verende zadelpen 31,6 millimeter.
 • Geen zadelpijn bij afdalingen.
 • Specifiek ontwikkeld voor mountainbikes.
 • Gemakkelijk hoger en lager te zetten.
 • Monteer je zadel aan de zadelstrop.

👎 Nadelen:

 • Prijzig.
 • Specifiek bedoeld voor mountainbikes en niet voor andere fietsen.
3. De beste verende zadelpen elektrische fiets: Cirrus Cycles Kinekt XR verende zadelpen

Op een elektrische fiets rijd je al zo heerlijk soepel. Met een verende zadelpen voor de elektrische fiets maak je je ritje nog comfortabeler. Deze Cicrrus Cycles zadelpen is geschikt voor elektrische fietsen.

Hij heeft een diameter van 31,6 millimeter en is gemaakt van zwart aluminium. Hij heeft een paralellogramvering, dus is uitermate geschikt voor mensen met rugklachten.

👍 Voordelen:

 • Verende zadelpen 31,6 millimeter.
 • Paralellogramsysteem, dus perfect voor mensen met rugklachten.
 • Gemakkelijk te installeren.
 • Goede prijs.
 • Geschikt voor elektrische fiets, maar ook voor een groot aantal andere fietssoorten.

👎 Nadelen:

 • Erg duur.
Wat is een geveerde zadelpen?

Een zadelpen is de buis onder je zadel waarmee je deze aan het frame bevestigt. Een verende zadelpen bevat een schokdemper die de impact van een ongelijke weg op je lichaam opvangt. Daardoor fiets je comfortabeler en ervaar je minder pijn.

Met een verende zadelpen verlies je geen functionaliteiten. Je zet je zadel nog net zo gemakkelijk hoger of lager. Het verschil is alleen dat er een veer tussen is gekomen. Heb je eenmaal een geveerde zadelpen geprobeerd, dan wil je vast niet meer terug.

Waarom investeren in een zadelpen die verend is?

Iedereen die meer comfort wil ervaren tijdens het fietsen kan investeren in een zadelpen die verend is.

Vooral als je veel offroad of op hobbelige wegdekken rijdt, is een verende zadelpen een grote uitkomst. Je merkt dat zadelpijn en rugpijn verminderen en dat je weer met plezier je fiets op stapt.

Een andere reden om te investeren in een verende zadelpen is omdat je er een oudere mountainbike nieuw leven mee inblaast.

De meeste mountainbikes die nu gemaakt worden hebben al vering. Zet de beste verende zadelpen voor mountainbikes uit onze test erop en je fiets is weer up to date.

Bij mountainbikes en andere sportfietsen is een verende zadelpen een alternatief voor de schokdempers op het achterwiel.

Voor wie is een verende zadelpen geschikt?

Een verende zadelpen is eigenlijk geschikt voor iedereen die graag en regelmatig fietst. Wil jij comfortabeler zitten, dan is het een goede keuze. Maar er zijn een aantal specifieke situaties waarin een goede verende zadelpen een grote uitkomst biedt.

 • Je hebt last van je rug, maar zou veel vaker de fiets op willen stappen.
 • Je bent mountainbiker of een andere sporter die fietst op oneffen terrein.
 • Je hebt een oudere fiets die je nieuw leven in wilt blazen.
 • Je houdt van fietsen, maar jouw fiets is niet comfortabel genoeg.
 • Als je fiets toch een nieuwe zadelpen nodig hebt, dan kan je direct in een verende zadelpen investeren.

Waar moet je op letten als je een verende zadelpen gaat kopen

Je weet nu ongetwijfeld of jij een goede geveerde zadelpen nodig hebt. Het is tijd om deze te gaan zoeken bij een webwinkel of fietsenzaak. Maar waar moet je dan op letten?

We bespreken alle relevante aandachtspunten uitgebreid.

1. Welk soort fiets heb je?

Er zijn verende zadelpennen die geschikt zijn voor elk type fiets. Andere zijn juist specifiek ontwikkeld voor een bepaald soort fiets. In onze top 3 heb je bijvoorbeeld een verende zadelpen gekregen voor mountainbike, elektrische fiets en stads/toerfiets.

Vooral als je intensief sport of erg veel fietst, is het belangrijk om een verende zadelpen aan te schaffen die bij je fietst past. Je kunt je misschien voorstellen dat een zadelpen met vering op de mountainbike het veel zwaarder te verduren krijgt dan dezelfde zadelpen op een stadsfiets.

Voor standaard gebruik is een universele verende zadelpen ook een prima keuze.

2. De diameter van je frame

De verende zadelpen wordt in je frame bevestigd, net als je huidige zadel. Uiteraard moet de pen dan wel in deze buis passen. Dat controleer je gemakkelijk door de diameter van je frame op te zoeken.

De beste manier om dit te achterhalen is door je huidige zadelpen te nemen en daar de maat van op te zoeken. Omdat deze al past, weet je dan zeker dat je nieuwe zadelpen ook zal passen. Aan een verende zadelpen met de verkeerde diameter heb je niets.

3. Het soort vering

Er zijn 2 veersystemen om uit te kiezen, namelijk telescopisch en paralellogram.

Een telescopische geveerde zadelpen veert verticaal. Hij bevat een metalen veer of staal en elastomeer. Beide veerdempers vangen schokken op door de zadelpen in en uit te laten schuiven als je op een oneffen terrein rijdt.

Een paralellogramsysteem is wat geavanceerder. Deze vering fungeert als verlengstuk van je rug en niet van je fiets. Dat is dus voor mensen met rugproblemen een betere keuze. Deze verende zadelpen is over het algemeen ergonomischer, maar ook prijziger.

4. Het maximale draaggewicht

Net als dat er verende zadelpennen zijn voor verschillende soorten fietsen, zijn deze er ook voor verschillende soorten fietsers. De zadelpen moet jouw gewicht kunnen dragen, want alleen dan kan hij voor een optimale schokdemping zorgen.

Controleer dus altijd even het maximale draaggewicht en zorg dat je niet zwaarder bent. Deze informatie zou verschaft moeten worden in de productspecificaties.

5. Hoe bevestig je het zadel?

Waarschijnlijk heb je al een zadel die op de verende zadelpen moet worden teruggeplaatst. Het is belangrijk dat jouw zadel op je nieuwe zadelpen past. Gelukkig zijn de meeste zadels en zadelpennen universeel en sluiten ze goed op elkaar aan.

Het verschil is dat er zadels met een losse zadelstrop zijn en zadels met een geïntegreerde zadelstrop.

Als de zadelpen al een zadelstrop heeft, dan kan je deze niet op je zadel met geïntegreerde zadelstrop bevestigen. Controleer in dat geval of de zadelstrop ook van de verende zadelpen kan worden verwijderd.

Veel zadels in combinatie met verende zadelpennen hebben een geïntegreerde zadelstrop. Dat betekent dat de zadelpen dus geen zadelstrop meer moet hebben.

Je verende zadelpen afstellen

Een verende zadelpen is ook af te stellen. Dat stelt jou in staat om zelf te bepalen hoeveel vering je wilt voelen. Uiteraard stel je niet alleen de vering af, maar ook de hoogte en de hoek van het zadel. De combinatie van de twee zorgt voor een ultieme fietservaring voor jou.

De juiste zithoogte voor jou is 1,08 keer de lengte van je binnenbeen. Het is belangrijk dat je knie nog iets gebogen is als je erop zit en je voet op het pedaal zet. Komen je voeten volledig aan de grond als je op je fiets zit, dan staat je zadel te laag.

Waar koop ik een goede verende zadelpen?

De beste verende zadelpen koop je bij fietsenspeciaalzaken of een groot online warenhuis. Deze hebben allebei een uitgebreid aanbod verende zadelpennen voor allerlei soorten fietsen en fietsers.

Een aanbieding vind je waarschijnlijk het snelste als je een webwinkel bezoekt.

Wat je hier geleerd hebt helpt je ongetwijfeld bij het uitzoeken van de beste verende zadelpen voor jou.
Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een verende zadelpen?

– Je fietst comfortabeler, je ervaart minder pijn bij rugklachten, je ervaart minder zadelpijn, je draagt je kracht efficiënter over op je pedalen en je renoveert een oude fiets met een verende zadelpen.

Hoeveel kost een goede verende zadelpen?

De prijzen voor verende zadelpennen beginnen al bij €15. Dit zijn dan telescopische zadelpennen die niet erg stevig zijn. Voor een zadelpen met paralellogramvering kan je meer dan €200 betalen. Deze zijn dan ook geschikt voor mensen die rugklachten hebben en voor wie een goede vering van groot belang is. Gebruik de goedkope verende zadelpennen ook niet voor je sportfiets of als je erg veel fietst. Investeer wat meer in je zadelpen en je weet zeker dat deze je langdurig en correct zal ondersteunen.


Meer voor je fiets: