Voortent voor je caravan kopen? Vind de beste caravan voortent!

Op vakantie gaan met de caravan is heerlijk. Met een caravan voortent maak je je kleine stukje campingparadijs helemaal af.

Wij helpen je in de zoektocht naar de caravan tent die het beste bij jou past.

Er zijn verschillende soorten caravan voortenten. Voor iedereen bestaat er wel een voortent die voldoet aan je wensen en eisen.

We bespreken in dit artikel onder andere de voor- en nadelen van een caravan voortent.

Verder gaan we dieper in op de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een caravan voortent. Ook bespreken we de beste voortent caravan merken.

Wat is een voortent?

Een voortent is een verlengstuk van je caravan. Dit deel is niet geschikt om in te slapen, maar zorgt voor extra leefruimte rondom je caravan.

Het grootste voordeel van een caravan met voortent is dan ook de extra ruimte die het creëert. Hiernaast biedt het ook bescherming tegen wind en regen, zodat je ook bij slecht weer buiten kunt zitten.

Voor wie is een caravan voortent geschikt?

Een caravan voortent is geschikt voor mensen die langere tijd op een camping blijven staan. Voor degenen die graag maar een paar dagen blijven staan, is een voortent wat minder geschikt. Het opzetten en afbreken van een voortent kost namelijk wat tijd.

Blijf je lang op dezelfde kampeerplek staan en wil je extra ruimte? Dan is een voortent voor je caravan precies wat je nodig hebt. Hiermee creëer je zowel extra leef-, en opbergruimte als privacy en beschutting.

Waarom een voortent voor je caravan kopen?

Door een voortent voor je caravan te plaatsen, vergroot je de beschikbare leefruimte van je caravan aanzienlijk. Hierdoor heb je niet alleen meer leefruimte, maar ook om je spullen op te bergen. Zeker voor mensen die lange tijd kamperen biedt dit veel voordelen.

Door de extra opbergruimte heb je ook binnenin de caravan ook meer bewegingsruimte. Bovendien kun je in de voortent extra meubels, zoals een eettafel kwijt.

Wat ook niet onbelangrijk is, is de beschutting die een voortent biedt. Slaat het weer om of kampeer je graag het hele jaar door? Dan zorgt de voortent ervoor dat jij zorgeloos buiten kunt blijven zitten.

Hoe duur is een caravan tent?

Er is een grote verscheidenheid aan caravan tenten in verschillende prijsklassen. Uiteraard verschilt de prijs van een caravan voortent afhankelijk van de grootte en de specificaties. Hiernaast maakt het gebruik van materiaal ook verschil in de uiteindelijke prijs.

Het goede nieuws is dat er voor ieder budget wel een tent voor je caravan te vinden is. Zo kun je er al één aanschaffen vanaf € 200,- . De prijs kan oplopen tot ruim € 2500,- voor duurdere en uitgebreidere modellen.

Logischerwijs is de kans dat voortenten in de lagere prijsklasse aan al je eisen voldoen kleiner. Toch kun je voor minder geld een voortent voor je caravan vinden van goede kwaliteit. Met een groter budget heb je uiteraard ook een ruimere keuze in caravan voortenten.

De beste voortent caravan merken

Wil je weten bij welk merk je het beste terecht kunt voor voortenten? We hebben een lijst van beste caravan voortent merken voor je samengesteld. Zo kun je naar hartenlust op zoek naar de beste caravan tent voor jou.

Walker

Walker is al sinds jaar en dag actief. Hiermee is dit Nederlandse familiebedrijf een van de oudste namen als het gaat om voortenten. De kerndoelen van Walker zijn vakmanschap en innovatie.

Alle luifels en voortenten worden geproduceerd in eigen atelier. De uitgebreide kennis en ervaring uit zich in de beste uitvoering, kwaliteit en look. Bij Walker vind je een groot assortiment aan caravan voortenten.

Qua prijs moet je voor een Walker caravan voortent rekenen op 700 euro voor een simpel basismodel. Voor het duurste 4-seizoenenmodel dat van alle gemakken voorzien is, betaal je zo’n 3500 euro.

Isabella

Isabella is ontstaan in Noorwegen en ontwerpt voortenten van de beste kwaliteit met liefde voor het buitenleven in het achterhoofd.

Innovatie en duurzaamheid zijn voor Isabella zeer belangrijk. Dit zie je terug in hun volledige assortiment. Ze produceren caravan voortenten van topkwaliteit die geschikt zijn voor iedere kampeerder.

Gemiddeld betaal je rond de 2000 euro voor een Isabella caravan tent.

Unico

Unico produceert niet alleen voortenten maar ook luifels en tenten. Dit Nederlandse merk combineert specialistische kennis met een uitgebreid assortiment. De handige opzetmethodes en de hoogstaande kwaliteit zijn voor Unico kenmerkend.

Voortenten van Unico gaan door hun duurzaamheid jarenlang mee. De karakteristieke ronde vorm van de voortent biedt veel voordelen. Ze zijn bijvoorbeeld hierdoor bijzonder stormvast en hebben een optimale afwatering.

Een voortent van Unico kost je tussen de 2500 en 4500 euro.

Doréma

Doréma is al jarenlang specialist in het produceren van caravan voortenten en luifels. Ze kunnen door hun jarenlange ervaring eenvoudig de juiste match voor iedere caravan ontwerpen. Het produceren en de verkoop van caravan tenten vindt plaats in eigen beheer.

Doréma produceert voortenten voor alle gangbare caravan-modellen. Kwalitatief hoogstaande materialen garanderen duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid. Voor een Doréma-voortent betaal je tussen de 1300 en 2800 euro.

Voor- en nadelen van een caravan voortent

Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van een voortent? We hebben de belangrijkste voor- en nadelen kort en bondig voor je uitgelicht.

👍 Voordelen:

  • Extra leefruimte;
  • Extra opbergruimte;
  • Extra privacy;
  • Beschutting wanneer je buiten zit;
  • Zorgt de hele dag voor schaduw;
  • Beschermd tegen zon, wind en regen.

👎 Nadelen:

Uiteraard zijn er ook mindere kanten aan het hebben van een voortent. Als deze nadelen belangrijk voor je zijn, kun je misschien beter een luifel (met zijwanden) overwegen.

  • Opzetten en afbreken kan een tijdrovend klusje zijn;
  • Zwaar om mee te nemen;
  • Neemt ook opgevouwen veel opbergruimte in beslag;
  • Aan de dure kant.

Caravan voortent kopen? Hier moet je op letten

Niet iedere voortent is geschikt voor iedere caravan. Het is daarom belangrijk dat je goed oplet bij de aanschaf van je caravan voortent. We nemen de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een voortent met je door.

Type voortent

Er zijn verschillende type voortenten die compatibel zijn met je caravan. Een voorbeeld is een voortent die enkel beschutting biedt. Een ander voorbeeld is een uitgebreidere voortent die privacy biedt en je beschermt tegen de weerselementen.

Ga bij jezelf na wat je doel is van de voortent, wanneer je hem gaat gebruiken en wat je erin kwijt wilt.

Er bestaan verschillende soorten voortenten die niet per definitie geschikt zijn voor je caravan. Denk bijvoorbeeld aan een camper voortent, bustent of achterklep tent. Maar ook een stacaravan voortent is niet geschikt voor je caravan.

Ondanks dat deze voortenten lijken op een caravan voortent, zijn deze niet compatibel. Het type voortent controleren is dus een belangrijk aandachtspunt bij het aanschaffen ervan.

Doel

Het doel van je voortent is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt. Iedereen heeft een ander idee van kamperen en je voortent moet daarop aansluiten. Voor korte kampeertrips is gewicht bijvoorbeeld relevanter dan voor langkampeerders.

Korte kampeertrips

Voor korte kampeertrips op verschillende campings zijn luifels wellicht een betere optie. Luifels zijn kleiner, makkelijker op te zetten en compacter dan voortenten.

Wil je toch een voortent, kijk dan kritisch naar de grootte en het gewicht. Ook het opzetgemak is van belang als je dit om de paar dagen moet doen. Met deze punten in gedachten kun je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken.

Voortent in de zomer

Een voortent die alleen in de zomer gebruikt wordt, moet bepaalde kenmerken hebben. Zo moet UV-straling tegengehouden worden om je te beschermen tegen de zon. Het tentdoek moet wel bestand zijn tegen schadelijke zonnestralen, zodat deze niet beschadigd.

Ook is ventilatie belangrijk bij voortenten die je opzet in de warmere periodes. Wanneer het warm is, moet je genoeg frisse lucht door de voortent kunnen laten gaan. Een stevig frame is een must als bescherming tegen zomerse buien.

Wintervaste voortenten

Als echte doorgewinterde campingliefhebber wil je misschien wel het hele jaar door blijven staan. Dat kan uiteraard, en een wintervaste voortent is dan de ideale oplossing.

Dit soort voortenten voor je caravan zijn steviger en vaak gemaakt van PVC. Hierdoor zijn ze bestand tegen extremer weer en isolerend. Ook zijn ze onderhoudsvriendelijk zodat ze lang kunnen blijven staan.

4-seizoens voortenten

Een 4-seizoens voortent is, zoals de naam suggereert, geschikt voor het hele jaar. Dit is vooral handig voor mensen die het hele jaar rond een vaste staanplaats hebben. Met een 4-seizoens tent hoef je je caravan voortent maar één keer op te zetten.

Het grootste voordeel is dat je deze na het opzetten kunt laten staan. Zo kun je, indien goed onderhouden, jarenlang gedurende alle maanden ervan genieten. Dit soort voortenten beschermen zowel in de zomer als de winter tegen de weerselementen.

Grootte

De grootte van je voortent moet passen bij je caravan. Hierbij is vooral de omloopmaat belangrijk. Dit is de maat van de voorkant waar de voortent of luifel aan vast komt te zetten.

Vaak is de omloopmaat van je caravan te vinden in de handleiding of op het internet. Toch is het belangrijk de omloopmaat zelf goed op te meten. Zo voorkom je dat je een verkeerde maat voortent aanschaft.

Je meet de omloopmaat door je caravan eerst op een vlakke ondergrond te zetten. De wielen moeten waterpas staan en de steunen niet ingedraaid zijn.

Vanaf de grond (pas op dat hier geen vlonder onder staat) meet je recht naar boven. Gebruik hiervoor een touw of meetlint. Via de caravanrail ga je omhoog, erdoorheen opzij en aan de andere kant weer naar beneden.

De totale lengte van je meetinstrument is de omloopmaat van je caravan. Deze kun je gebruiken om de juiste voortent te kiezen.

Oppervlakte

Een voortent koop je voornamelijk om extra ruimte te creëren. Het is dus belangrijk om van tevoren te bedenken hoeveel extra ruimte dat moet zijn. Hou hierbij rekening met diepte, lengte en stahoogte.

Als je veel meubels of een grote tafel kwijt wilt, is een groter oppervlak natuurlijk handiger. Gaat het je voornamelijk om opslag en ga je de hoogte in? Dan kun je kiezen voor een kleiner oppervlak.

De stahoogte bepaal je ten eerste door je eigen lengte in combinatie met het doel van de voortent. Ga je uitgebreid kokkerellen of veel tijd doorbrengen in de voortent? Dan is bukken natuurlijk niet handig, dus kun je beter kiezen voor meer stahoogte.

Frame

Het frame van een voortent draagt de hele constructie. Hierbij is het dus belangrijk om na te denken waartegen deze bestand moet zijn. Bedenk of de voortent gebruikt gaat worden op plekken waar kans is op heftige neerslag of wind.

Frames van stevigere materialen zorgen voor meer beschutting, maar zijn ook vaak zwaarder. Dit is geen probleem als je lang blijft staan, maar onhandig bij kortere trips.

Je kunt over het algemeen kiezen tussen metalen, aluminium en carbon frames. Stalen frames worden voornamelijk gebruikt voor wintervoortenten. Aluminium en carbon zijn lichter, maar ook minder robuust.

Je kunt wel ieder soort frame extra ondersteuning bieden. Dit kun je doen door passende stormbanden mee te nemen. Voor extreme winteromstandigheden zijn er ook speciale winterzekeringssets.

Voortent stokken

Wat voor voortent je ook koopt, hij zal eerst opgezet moeten worden. Draai jij je handen niet om voor een ingewikkeld model? Of bespaar je het liefste zoveel mogelijk tijd? We bespreken hieronder de grootste verschillen tussen klassieke en opblaasbare tentstokken.

Klassieke tentstokken

Voor degenen die het opzetten geen probleem vinden, zijn voortenten met klassieke tentstokken een goede optie. Hiermee heb je een degelijk en stevig frame. Het opzetten kan wel tijdrovend en soms gecompliceerd zijn.

Afhankelijk van het materiaal van de tentstokken kan dit ook het gewicht beïnvloeden. Kies voor stokken gemaakt van lichter materiaal als je de voortent vaker moet transporteren.

Opblaasbare stokken

Het kan natuurlijk zo zijn dat je het opzetten van een voortent niks vindt. Wil je dit klusje zo snel mogelijk achter de rug hebben? Kies dan voor voortenten met opblaasbare stokken.

De opblaasbare stokken zijn – zoals de naam al zegt – opblaasbaar. Hierdoor hoef je dus niet te rommelen met lange stokken. Je zet de pomp op de tunnelslangen en voilà, je voortent staat.

Opzetten

Het opzetgemak is niet voor iedereen even belangrijk. Als je lang blijft, is het niet erg om wat meer tijd kwijt te zijn. Voor korte trips is het fijn als je sneller klaar bent.

Je kunt hierbij kijken naar het type frame en het type stokken van de voortent. Ook de instructies zijn vaak makkelijk te verkrijgen. Zo kun je een idee krijgen van hoe makkelijk de voortent opgezet wordt.

Uitbreiden

Is je caravan een work in progress en wil je blijven uitbreiden? Er zijn altijd extra opties toe te voegen. Wel moet je dan even opletten dat deze compatibel zijn met de voortent die je al hebt staan. 

Materiaal

Voortenten worden gemaakt van verschillende materialen. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. We hebben de meest gebruikte materiaalsoorten op een rijtje gezet zodat je kunt kiezen welke bij je past.

Nylon

Nylon staat bekend als materiaalsoort voor kampeertenten, maar wordt ook gebruikt om voortenten te maken. Dit materiaal is superlicht en vouwt makkelijk op.

Helaas is het niet van zichzelf waterdicht en beschermt het slecht tegen UV-straling. Dit kan wel opgelost worden door een speciale coating wat het doek ook meteen sterker maakt.

Polyester

Polyester is een kunststof die vaak gebruikt wordt voor lichtgewicht tenten, maar minder voor voortenten. Polyester biedt meer bescherming tegen zonnestraling dan nylon, maar is ook niet waterdicht. Door een coating kan dit probleem opgelost worden.

Katoen

Katoen was lang het meest gebruikte materiaal voor voortenten. Nu is deze materiaalsoort minder populair, voornamelijk doordat het veel vocht opneemt en vasthoudt. De voordelen van katoen zijn de stevigheid en het goed tegenhouden van UV-straling.

PVC

Vooral wintervoortenten zijn vaak gemaakt van PVC. Dit materiaal heeft het voordeel duurzaam en stevig te zijn, waardoor je goed beschut bent. Helaas ademt PVC helemaal niet, waardoor ventileren noodzakelijk is.

Hier koop je een voortent voor je caravan

Ben je er klaar voor je eigen voortent aan te schaffen? We hebben enkele winkels voor je uitgelicht waar je een caravan tent kunt kopen. Let erop dat winkels niet het hele jaar door voortenten in het assortiment hebben.

Het assortiment kan door het jaar heen veranderen. Hou dus de website in de gaten om nieuwe voortenten te spotten, misschien zelfs in de aanbieding!






Meer voor op de camping: