Wandelschoenen voor brede voeten: Top 3 & Koopgids

Als jij brede voeten hebt, dan kan het soms lastig zijn om comfortabele wandelschoenen te vinden.

Wandel- en bergschoenen die niet goed passen, zorgen vroegtijdig voor drukplekken en zere voeten. Soms zal dat betekenen dat je je wandeltocht moet afbreken.

Gelukkig zijn er ook voldoende wandelschoenen voor mensen met brede voeten te vinden, zowel voor dames als voor heren.

Hieronder vind je alvast een top 3 met de beste wandelschoenen voor mensen met brede voeten. We bespreken deze ook uitgebreid.

We sluiten af met alle punten om rekening mee te houden als je brede wandelschoenen zoekt.

 1. Merrell J06060 (halfhoge wandelschoenen voor dames met brede voet).
 2. Meindl Siena GTX Comfort Fit (lage wandelschoenen brede voeten voor heren).
 3. Jack Wolfskin Force Crest Texapore (bergschoen (B/C) voor heren met brede leest).

Top 3: de beste wandelschoenen voor brede voeten

Of je nu graag stadswandelingen maakt of regelmatig de bergen in trekt; brede voeten hoeven je wandelplezier niet meer te verpesten.

We bespreken de top 3 beste wandelschoenen voor mensen met brede voeten in detail.

1. Merrell J06060

Deze beste wandelschoenen voor dames met brede voet is te krijgen in een groot aantal verschillende maten. Voor een kwalitatieve wandelschoen is hij ook erg goed betaalbaar.

Deze wandelschoen heeft categorie A gekregen, waardoor hij geschikt is voor wandelen op licht terrein. De Nederlandse bospaden, bijvoorbeeld, of voor een mooie stadswandeling. De schoenen zijn waterdicht en hebben een uitneembare zool.

👍 Voordelen:

 • Hoge wandelschoen voor dames met brede voeten.
 • Categorie A.
 • Beschikbaar in maat 36 tot en met 43 (ook halve maten).
 • Waterdicht.
 • Slijtvaste Vibram loopzool.

👎 Nadelen:

 • Niet geschikt voor wandelen in de bergen.
2. Meindl Siena GTX Comfort Fit

Deze lage heren wandelschoenen voor brede voeten zijn van hoge Meindl kwaliteit. Ze zijn waterdicht en specifiek ontwikkeld voor mensen met brede voeten. Je hebt de keuze uit maten 41 tot en met 47, inclusief halve maten.

Hij is gemaakt van waterafstotend gewaxt nubuckleer en de zolen zijn soepen. Deze wandelschoenen zijn ideaal voor dagwandelingen over lichter terrein.

👍 Voordelen:

 • Lage wandelschoen voor heren met brede voeten.
 • Categorie A.
 • Beschikbaar in maat 41 tot en met 47 (ook halve maten).
 • Waterdicht.
 • Uitneembare binnenzool.

👎 Nadelen:

 • Laag, dus minder steun voor de enkels.
3. Jack Wolfskin Force Crest Texapore

Ook Jack Wolfskin staat bekend als 1 van de beste merken voor wandelschoenen. En deze allround bergschoen voor heren heeft categorie B/C gekregen. Rotsachtig ruig terrein is dan zelfs als je een volle rugzak draagt geen probleem.

De wandelschoenen voor brede voeten zijn waterdicht en te krijgen in de maten 39 1/3 tot en met 48 2/3. Je kunt dus echt de beste pasvorm vinden. De binnenzool kan worden verwijderd.

👍 Voordelen:

 • Hoge brede wandelschoen voor heren.
 • Categorie B/C.
 • Waterdicht.
 • Beschikbaar in verscheidene zeer specifieke maten.
 • Goede grip.

👎 Nadelen:

 • Geen kleinere damesmaten beschikbaar.
Wanneer zijn wandelschoenen geschikt voor brede voeten?

Schoenen worden opgebouwd rondom een leest. Dit is een plastic mal die dus de vorm van de schoen bepaalt. Dit is ook bij wandelschoenen het geval.

Zoek jij dus wandelschoenen specifiek voor brede voeten, dan kan je zoeken onder de informatie over de leest. Een leest met maat G 1/2, H en I worden als bovengemiddeld tot breed geclassificeerd. Wijdte J en K zijn uitzonderlijk breed. M is de leestmaat voor extra brede voeten.

Soms wordt dit niet in letters aangegeven, maar simpelweg in standaard, breed en extra breed. Wil je zeker zijn dat je de juiste pasvorm aanschaft is het geen slecht idee om de wandelschoenen voor mensen met brede voeten eerst in de winkel aan te passen.

Waarop moet je letten als je wandelschoenen voor brede voeten koopt?

Bij wandelschoenen is het erg belangrijk dat je de juiste koopt. Want dit kan het verschil betekenen tussen een mooie en een mislukte wandeltocht. Daarom is het goed om op de volgende punten te letten als je brede wandelschoenen uitkiest.

1. De juiste pasvorm of leest

Allereerst is er zelfs onder de brede wandelschoenen een verschil in breedte. Daarom is het van belang dat je de juiste pasvorm of leest uitkiest voor jouw voeten.

Zoals al even aangegeven kan dit omschreven worden als ‘breed’ en ‘extra breed’ of als leestmaat G 1/2 tot en met M.

Wil je zeker weten dat jouw wandelschoenen voor brede voeten goed passen, dan laat je je voeten opmeten en zo bepalen wat de beste maat is voor jouw voeten.

Naast de breedte is er ook nog de hoogte van je wreef om over na te denken, bijvoorbeeld. Zo weet je zeker dat jouw wandelschoenen optimaal aansluiten en je er kilometerslang comfortabel op loopt.

2. De categorie

Ook wandelschoenen voor brede voeten worden onderverdeeld in categorieën. Aan deze categorie zie je waar de wandelschoen geschikt voor is.

 • A: deze wandelschoenen zijn vaak laag en lichtgewicht. Ze zijn bedoeld voor wandelingen over licht terrein, of door de stad.
 • B: deze categorie bevat de klassieke bergschoenen. Het zijn hoge stevige wandelschoenen, bedoeld voor wandelingen door bergachtig terrein, ook met een grote rugzak.
 • A/B: met deze vaak halfhoge wandelschoenen kan je met gemak door heuvelachtig terrein wandelen met een lichte bepakking. Ze zitten tussen categorie A en B in.
 • C: ben je alpinist? Dan zoek je een wandelschoen voor brede voeten in categorie C. Deze zijn stevig en sterk en uitermate geschikt voor serieuze bergbeklimmers.
 • D: wandelschoenen voor brede voeten in deze categorie bevatten een stalen plaat in de zool. Daardoor kan je er ijzers onder binden en over gletsjers lopen of tegen een ijswand op klimmen.

3. Het gewicht van de brede wandelschoenen

Omdat wandelschoenen voor brede voeten groter zijn, zijn ze automatisch ook zwaarder. Hou je van fast hiking of wil je simpelweg niet te veel gewicht aan je voeten meenemen, dan is het gewicht belangrijk.

Er zijn extra lichte wandelschoenen voor dames en heren die niet meer dan 300 gram per schoen wegen.

Let op: lichtgewicht wandelschoenen voor brede voeten behoren eigenlijk altijd tot categorie A of B. Waterdichte wandelschoenen voor brede voeten zijn altijd wat zwaarder.

Heb je categorie C of D wandelschoenen voor brede voeten nodig, dan moet je er dus rekening mee houden dat ze meer zullen wegen.

4. Hoge, lage of middelhoge brede wandelschoenen?

Ook als je wandelschoenen voor brede voeten gaat kopen heb je de keuze tussen hoge, lage en middelhoge wandelschoenen.

 • Hoge wandelschoenen ondersteunen je enkels beter. Bergschoenen uit categorie B behoren bijvoorbeeld tot deze groep. Je kiest ze voor wandelen op rotsachtig en heuvelachtig terrein.
 • Lage wandelschoenen voor brede voeten behoren eigenlijk altijd tot categorie B. Dit zijn lichtgewicht en soepele wandelschoenen voor stadswandelingen of dagtochten.
 • Middelhoge wandelschoenen voor brede voeten ondersteunen je enkels beter dan lage. Je vindt ze vaak in categorie B/C. Het is een slimme keuze voor mensen die regelmatig lange tochten maken, maar die geen bergschoenen nodig hebben.

5. Moeten je wandelschoenen voor brede voeten waterdicht zijn?

In waterdichte wandelschoenen blijven je voeten droog. Dat is een uitkomst als je in alle weersomstandigheden en over de meeste terreinen wilt kunnen wandelen.

Waterdichte wandelschoenen voor brede voeten ademen ook iets minder goed en zijn wat zwaarder.

Niet-waterdichte wandelschoenen zijn lichtgewicht en ademen uitstekend. Loop je door een plas, een beekje of door de regen, dan worden je voeten wel nat. Is dit geen probleem voor je, dan bespaar je ook wat geld, want waterdichte wandelschoenen zijn duurder.

Tip: koop je wandelschoenen in de winkel

Vooral als dit de eerste keer is dat je wandelschoenen specifiek voor brede voeten gaat kopen, raden we je aan deze altijd in de winkel te kopen.

Dat is omdat je ze daar uit kunt proberen en ook je voeten kunt laten opmeten voor de ideale pasvorm.

Het laatste wat je wilt is zere voeten krijgen tijdens je wandeling omdat je de verkeerde wandelschoenen hebt gekocht.

Ga dus naar de winkel, vraag om hulp en probeer verschillende wandelschoenen voor brede voeten uit. Goede outdoor winkels hebben daar een speciaal pad voor, zodat je kunt voelen hoe de wandelschoenen voor brede voeten reageren op allerlei terreinsoorten.

Waar koop ik de beste wandelschoenen voor brede voeten?

Of je nu wandelschoenen voor dames met een brede voet of heren nodig hebt, de beste plek om deze te vinden is dus bij een outdoor- of hikingspecialist.

Kies je liever voor een online winkel, dan is het goed om de retourvoorwaarden te controleren. Mocht je dan een verkeerde keuze gemaakt hebben, dan kan je je wandelschoenen voor brede voeten altijd omruilen.

Bij een webwinkel tref je vast een mooie aanbieding. Met wat je hier nu geleerd hebt, kies jij een paar wandelschoenen voor brede voeten waar jij jarenlang heerlijk op loopt.
Veelgestelde vragen

Welke merken maken de beste wandelschoenen voor brede voeten?

De merken Meindl, Lowa, Jack Wolfskin en Hanwag staan bekend om hun brede assortiment wandelschoenen voor brede voeten.

Wat zijn de breedste wandelschoenen die je kunt vinden?

Wandelschoenen met leestmaat M zijn het breedste. Deze zijn uitsluitend geschikt voor mensen met extra brede voeten.


Meer schoenen: