Waterbaan kopen? Beste speelgoed waterbanen voor in de tuin

Met een waterbaan is jouw kind uren zoet. Je zet hem in de tuin en je kindje vaart met bootjes door sluizen, kliffen, grotten en watervallen.

Er zijn allerlei waterbanen te koop, groot of klein en met verschillende thema’s. En kinderen zijn gek op water, dus dat is ideaal voor de zomer!

Het is goed om even stil te staan bij je aankoop. Je wilt de perfecte waterbaan voor je eigen kind of om cadeau te doen.

In dit artikel bespreken we de 5 beste speelgoed waterbanen én alles waarmee je rekening moet houden als je deze gaat kopen.

De 5 beste speelgoed waterbanen voor in de tuin

Deze top 5 bevat de 5 beste waterbanen voor verschillende situaties. Ze zijn allemaal een uitstekende keuze. Laten we eens kijken waarom dat zo is.

1. De beste kleine waterbaan speelgoed: AquaPlay Starterset

Zoek je een goedkoper cadeautje? Misschien wil je eerst kijken of het kindje een waterbaan leuk vindt? Dan is deze starterset van AquaPlay een uitstekende keuze.

Het is een haven met een containerboot, een amfibievoertuig en Wilma het nijlpaard. Deze waterbaan heeft ook een waterrad zodat kinderen zelf bepalen hoe de stroming gaat.

Blijkt het kindje dit geweldig te vinden, dan kan je de aquabaan uitbreiden met allerlei andere AquaPlay speelsets.

👍 Voordelen:

  • Kleine en betaalbare AquaPlay waterbaan.
  • Een haven met takelaar, brug en parkeerplaats.
  • Inclusief containerboot.
  • Het waterrad kan beide kanten op draaien.
  • Uit te breiden.

👎 Nadelen:

  • Vrij klein.




2. De beste uitgebreide waterbaan: AquaPlay 1680 Gigaset

Voor deze gigaset van AquaPlay heb je flink wat ruimte nodig. Het is een compleet kanaalsysteem inclusief allerlei accessoires. Je krijgt er 11 bootjes bij die langs verschillende speelstations komen.

Er is een containerboot die met de kraan kan worden volgeladen en een veerboot. Deze grote waterbaan heeft zelfs een sluis waar je het waterniveau zelf regelt.

👍 Voordelen:

  • Groot kanaalsysteem.
  • Inclusief 11 bootjes en verscheidene accessoires.
  • Heeft o.a. een sluis, een haven, een brug en een veerboot.
  • Het scheprad zet het water in beweging.
  • Voor meerdere kinderen tegelijkertijd.

👎 Nadelen:

  • Duur.
  • Neemt veel ruimte in beslag.




3. De beste waterbaan van hout: EXIT AquaFlow waterbaan super-set

Deze houten waterbaan van exit is groot. Hij bestaat uit een waterreservoir en 3 sluizen waarmee je het water tegenhoudt of juist doorlaat. Meerdere kinderen kunnen er dus tegelijkertijd aan spelen.

Wanneer het water in de bak aan het einde van het kanaal wordt opgevangen, pomp je het weer omhoog en kan het opnieuw worden gebruikt. Het hout is kwalitatief en weerbestendig.

👍 Voordelen:

  • Grote houten waterbaan.
  • 3 bakken met sluizen.
  • Pompsysteem, dus altijd water.
  • Kan op verschillende manieren worden opgebouwd.
  • Weerbestendig, dus kan buiten blijven staan.

👎 Nadelen:

  • Duur.




4. De beste waterbaan buikschuifbaan: Jilong – Waterglijbaan Icebreaker

Er zijn ook waterbanen waar kindjes zelf overheen kunnen schuiven. Deze van Jilong wordt geleverd met een board waarmee je over de 5 meter lange baan glijdt.

Sluit hem aan op je tuinslang en je moet ook door de sproeier glijden om aan het einde uit te komen. Hij is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar en een uitstekende keuze voor warme zomermaanden.

 👍 Voordelen:

  • Goede prijs.
  • Inclusief plank om op te glijden.
  • Aan te sluiten op het water.
  • Sproeier en ijsberg om doorheen te glijden.
  • Ideaal voor warm weer.

👎 Nadelen:

  • Je moet er plek voor hebben in je tuin.




5. De beste waterbaan van Aquaplay: AquaPlay 1516 LockBox

De bestverkochte waterbaan van AquaPlay is deze LockBox. Het is een draagbare sluizenbox waarin je met een schip een tochtje maakt door een echte sluis.

Hij heeft een pomp waarmee je het water op de juiste hoogte brengt. Er is ook een rad om het water in beweging te brengen, een haven en een amfibievoertuig.

👍 Voordelen:

  • Goed betaalbaar.
  • Heeft een echt werkende sluis.
  • Is opvouwbaar en op te bergen.
  • Via het scheprad breng je het water in beweging.
  • Kan worden uitgebreid.

👎 Nadelen:

  • Het is geen grote waterbaan.




Waarop moet je letten als je waterbaan speelgoed gaat kopen?

Deze top 10 bevat uitstekende waterbanen voor allerlei situaties. Dit zijn mooie cadeautjes voor je eigen kinderen of voor anderen. Ze zijn er ongetwijfeld uren zoet mee. De keuze om een waterbaan te kopen is dus niet lastig te maken.

Maar waar moet je op letten als je een waterbaan voor in de tuin gaat kopen? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten.

1. Welk soort waterbaan heb je nodig?

Er zijn verschillende soorten waterbanen. Je kunt kiezen tussen plastic en hout. Sommige waterbanen hebben een kanalensysteem terwijl andere juist werken met bakken, sluizen en pompen.

Grote waterbanen kan je permanent in je tuin laten staan. Over andere waterbanen glij je razendsnel op je buik naar de andere kant. Wat is de beste waterbaan voor jou?

2. Hoe groot moet de waterbaan zijn?

Er zijn hele grote waterbanen. Kies je bijvoorbeeld voor een houten waterbaan met pomp, dan bestaat deze uit meerdere kanalen die je op verschillende manieren neer kunt zetten.

Deze waterbanen zijn niet erg mobiel en je neemt ze niet zomaar even mee. Ze zijn eerder geschikt voor permanente plaatsing.

Een buikschuifbaan is lang. Je glijdt minstens 5 meter over de grond. Je hebt daar wel voldoende grasveld voor nodig. Vergeet niet dat je ook aan het einde van de waterbaan ruimte moet hebben voor uitschieters, om op te kunnen staan en terug te lopen.

Wil je graag een kanalensysteem, ook dan zijn de afmetingen van belang. Er zijn enorme sets waarmee de bootjes een hele reis afleggen langs allerlei situaties en omgevingen.

Ook deze moet ergens passen. Soms is het beter om voor een kleinere waterbaan te kiezen, bijvoorbeeld omdat deze ook op je tuintafel kan staan.

3. Wat moet de waterbaan hebben?

Een laatste punt om over na te denken zijn de thema’s en accessoires voor de waterbaan. Wil je dat deze bijvoorbeeld een sluis heeft, of een haven? Grote houten waterbanen hebben alleen bakken waar je het water doorheen laat lopen en geen speelgoed.

Vraag je even af waar het kindje in is geïnteresseerd en je maakt de waterbaan nog interessanter.

Kan je een waterbaan zelf maken?

Als je een beetje handig bent, dan kan je een waterbaan inderdaad goed zelf maken. Je hebt bakken of kanalen nodig waar het water doorheen moet lopen.

Daar kan je bijvoorbeeld een regengoot voor gebruiken. Een pomp of een waterrad is ook leuk, zodat de kinderen het water kunnen laten stromen.

Er worden waterbanen gemaakt van allerlei voorwerpen, zoals flessen, rioleringsbuizen en houten bakken. Zo lang je ervoor zorgt dat het water goed kan stromen, zijn kinderen uren zoet.

Waar koop ik een goede waterbaan voor in de tuin?

Online is het aanbod waterbanen groot. Daar heb je de meeste keuze uit allerlei soorten waterbanen. Ga je liever naar een fysieke winkel, dan kan je het assortiment bij Action of Lidl bekijken. Soms kan je ze daar vinden. Speelgoedwinkels hebben ze uiteraard ook.

Een goede waterbaan aanbieding zal je vooral in de winter tegenkomen. Dat is de periode waarin deze waterbanen het minst worden gekocht.




Veelgestelde vragen

Vanaf welke leeftijd mag een kind met een waterbaan spelen?

Omdat waterbanen soms kleine onderdelen bevatten, is 3 vaak de minimale leeftijd. Waterbanen zijn er in allerlei soorten en maten, dus controleer de instructies van de verkoper.

Zijn er ook waterbanen voor gebruik binnen?

Ja. Kijk maar eens bij badspeelgoed. Deze waterbanen voor in bad haal je niet alleen bij warm weer voor de dag. Omdat waterbanen vrij veel morsen, is het aan te raden om ze buiten of in een badkamer te gebruiken. Daar kunnen kinderen ongestoord spelen en alles nat maken wat ze willen.






Meer met water: