Ga je binnenkort op vakantie en zou het nog wel eens kunnen gaan regenen op je bestemming? Dan wil je natuurlijk voorkomen dat je in een natte tent slaapt of je spullen nat worden. Hierdoor is het van belang een goede waterdichte tent aan te schaffen.
In dit artikel vind je niet alleen de beste waterdichte tenten, maar we bespreken onder andere de waterdichtheid van tenten en hoe deze te controleren. Ook de antwoorden op veel gestelde vragen nemen we met je door.
Laten we echter eerst beginnen met de best geteste waterdichte tenten:
- Meest budgetvriendelijke waterdichte tent – Quechua 2 Seconds Easy Fresh & Black
- Beste waterdichte 2-persoons tent – Travelforprofessionals Expeditie T2+
- De beste waterdichte trekkerstent – Coleman Cobra 2
- Als beste waterdichte 3-persoons tent getest – Forclaz MT900 Ultralight
- De perfecte waterdichte familietent – Vango Lismore Air TC 450
De 5 beste waterdichte tenten op een rij
Om je te helpen een goede keuze te maken hebben we onderzoek gedaan. Hiervoor hebben we tenten met verschillende soorten waterdichtheden voor je getest. Uit deze test hebben we een top 5 samengesteld, die we hieronder voor je uitlichten.
1. Meest budgetvriendelijke waterdichte tent – Quechua 2 Seconds Easy Fresh & Black
Op zoek naar een waterdichte tent, maar wil je er niet te veel aan uitgeven? Dan is deze Quechua tent de perfecte keuze. Met een waterkolom van 2.000 millimeter blijf je bij regenval in ieder geval droog!
👍 Voordelen:
- Grondzeil heeft waterkolom van 5.000 millimeter
- Eenvoudig op te zetten
- Lichtgewicht, hij weegt 4,9 kilogram
- Fresh & Black-stof zorgt voor verduistering en warmtereductie
👎 Nadelen:
- Stahoogte slechts 110 centimeter
- Niet veel opbergruimte
2. Beste waterdichte 2-persoons tent – Travelforprofessionals Expeditie T2+
Met twee personen kamperen in een waterdichte tent doe je comfortabel in de Expeditie T2+. Dankzij een waterkolom van 5.000 millimeter ben je verzekerd van waterdichtheid bij matige tot zware regenval. Fijne bijkomstigheid: hij is ook nog eens licht van gewicht!
👍 Voordelen:
- Gemaakt van hoge kwaliteit materialen
- Biedt goede stabiliteit bij wind
- Compact op te vouwen
- Lichtgewicht, hij weegt slechts 2,4 kilogram
- Makkelijk op te zetten
👎 Nadelen:
- Weinig opbergruimte
- Stahoogte van 105 centimeter had iets hoger gekund
3. De beste waterdichte trekkerstent – Coleman Cobra 2
Met een gewicht van slechts 2,05 kilogram is de Cobra 2 uitgeroepen tot beste waterdichte trekkerstent.
Dankzij de waterkolom van 3.000 millimeter blijf je tijdens regenachtig weer in ieder geval droog. En na gebruik kun je hem opvouwen tot compact pakket: ideaal voor tijdens een wandelvakantie!
👍 Voordelen:
- Licht van gewicht
- Compact op te vouwen
- Geïntegreerd grondzeil houdt insecten buiten
👎 Nadeel:
- Stahoogte van 82 centimeter is aan de lage kant
4. Als beste waterdichte 3-persoons tent getest – Forclaz MT900 Ultralight
Voor drie personen is de MT900 Ultralight van Forclaz de beste keuze. De lichtgewicht tent heeft een waterkolom van 2.000 millimeter en weegt slechts 2,3 kilogram.
Hij biedt voldoende ventilatie en is bestand tegen wind waardoor hij perfect als trekkerstent gebruikt kan worden.
👍 Voordelen:
- Kan compact opgevouwen worden met meegeleverde compressiezak
- Licht van gewicht
- Bestand tegen wind tot 70 km/u
- Buitenzeil is oprolbaar voor optimale ventilatie
👎 Nadelen:
- Stof laat daglicht door
- Biedt weinig plek voor bagage
- Inclusief bagage toch wel aan de krappe kant voor 3 personen
5. De perfecte waterdichte familietent – Vango Lismore Air TC 450
Op pad met het gezin doe je met de Lismore Air TC 450 waterdichte familietent voor 4 personen. De waterkolom van 3.000 millimeter houdt regen buiten en het grondzeil biedt extra bescherming.
Het tentdoek zorgt voor ventilatie en klimaatbeheersing, wel zo fijn met meerdere personen in één tent!
👍 Voordelen:
- Eenvoudig op te zetten dankzij opblaasbare tentstokken
- Stevige en stabiele constructie
- Stahoogte van 175 voor extra comfort
- Verduisterend tentdoek
- Biedt ventilatie en klimaatbeheersing
- Extra grondzeilbeschermer voor duurzaamheid
👎 Nadelen:
- Met 30,5 kilogram aan de zware kant
- Prijs, aan de hoge kant
Hoe weet ik de waterdichtheid van een tent?
Afhankelijk van de waterkolom van het tentdoek is een tent in zekere mate waterdicht. De waterkolom geeft aan hoeveel waterdruk er op een tentdoek uitgeoefend kan worden voordat deze gaat lekken.
Dit wordt ook wel waterdichtheidsgraad genoemd en wordt in millimeters weergegeven. Heel simpel: hoe groter de waterkolom, hoe hoger de mate van waterdichtheid.
Soms wordt de waterdichtheid van een tent ook weergegeven als PU-waarde. De meeste tenten zijn namelijk waterdicht omdat ze voorzien zijn van een polyurethaan (PU) coating.
Ook de PU-waarde wordt in millimeters aangeduid. De waarde is echter gebaseerd op hoeveel millimeter waterdoek het tentdoek per inch aankan. Hoe meer millimeter, hoe meer waterdruk er uitgeoefend kan worden voordat het doek gaat lekken.
Let op: de waterkolom of PU-waarde wordt eigenlijk alleen maar gebruikt bij tentdoeken gemaakt van polyester. Bij tentdoeken van katoen of polykatoen zul je dus geen waterkolom of PU-waarde vinden.
Bij deze materiaalsoorten wordt gebruik gemaakt van impregnatie, wat het doek waterafstotend maakt.
Dit betekent echter niet dat een tent van deze materialen niet per definitie waterdicht kan zijn. Er zitten namelijk kleine gaatjes in het tentdoek die opzwellen als ze nat worden.
In combinatie met de impregnatie sluiten de gaatjes, waardoor het water niet door het tentdoek heen komt.
Wanneer is een tent waterdicht?
Een tentdoek is al ‘waterdicht’ vanaf een waterkolom van 1.000 millimeter. De term waterdicht betekent echter niet dat de tent per definitie geen water doorlaat. We zetten de verschillende waterdichtheden die gebruikt worden bij tenten hieronder voor je op een rij.
Waterkolom (PU) | Waterdichtheid | Betekenis |
0 tot 1.000 millimeter | Waterafstotend | Vormt een barrière tussen regen en stof. Laat het water van het tentdoek lopen zonder het op te nemen. |
1.000 tot 5.000 millimeter | Waterdicht bij regen | Voorkomt dat water door het tentdoek lekt. Een waterdichte tent laat water van het tentdoek glijden zonder dit te absorberen. Het tentdoek kan wel gaan lekken als er iets tegen de tent aanstaat of je ertegenaan leunt. |
5.000 tot 15.000 millimeter | Waterdicht bij regen en veel vormen van druk | Tenten met deze waterkolom zijn volledig waterdicht bij regen en bij sommige vormen van druk. Het water lekt niet door het tentdoek heen, wordt niet geabsorbeerd en glijdt van het tentdoek af. Ook als je tegen de tent aanleunt of er iets tegenaan zet zal het water niet door het tentdoek lekken. Dit gebeurt waarschijnlijk wel als je bij hevige neerslag langdurig iets op het tentdoek zet. |
15.000 tot 30.000 millimeter | Volledig waterdicht bij regen en druk | Tentdoeken zijn volledig waterdicht, bij zowel heftige regenval als extreme druk. Ook als je het tentdoek onderdompelt in ondiep water zal het water tegengehouden worden. |
Hoelang blijft een tent waterdicht?
Hoelang jouw tent waterdicht blijft heeft vooral te maken met het onderhoud ervan. Is hij schoon, schimmelvrij en berg je hem droog op? Dan kan de waterdichtheid van je tent jarenlang meegaan.
Externe factoren kunnen echter meespelen in de duur van de waterdichtheid van je tent. Denk hierbij aan UV-straling of luchtvervuiling. Deze kunnen de coating aantasten waardoor je tent minder lang waterdicht blijft.
Zorg er dan ook voor dat je je tent regelmatig controleert, voor en na gebruik. Indien nodig kun je dan direct onderhoud plegen door bijvoorbeeld een nieuwe waterdichte coating aan te brengen.
Tip: je kunt ook een parasol kopen ter extra bescherming van je tent. Een parasol beschermt namelijk tegen schadelijke UV-straling. Kies je een waterdichte parasol, dan worden de meeste regendruppels al tegengehouden voordat ze op je tent terechtkomen!
Welke waterkolom heb ik nodig voor mijn tent?
Welke waterkolom je nodig hebt hangt volledig af van het gebruiksdoel. Maar ook waar je de tent gaat gebruiken en de weersomstandigheden zijn belangrijke aandachtspunten.
Ga je meerdere dagen hiken op plekken met weinig regen of zonlicht? Dan kun je prima een tent met lage waterkolom aan te schaffen.
Denk aan een trekkerstent bijvoorbeeld, met een waterkolom tussen de 1.500 en 2.000 millimeter.
Ben je van plan om te kamperen in de bergen of op warme plekken met veel neerslag? Dan is het advies om te gaan voor een tent met een waterkolom van minimaal 3.500 tot 5.000 millimeter.
Door veel en langdurige blootstelling aan UV-straling kan de coating van je tent namelijk snel aangetast worden. En als het regent, wil je natuurlijk niet in een natte tent moeten slapen.
We raden je eigenlijk aan om te kiezen voor een tent met een minimale waterkolom van 1.500 tot 2.000 millimeter. Als je langer gebruik wilt maken van je tent, kun je beter voor een waterkolom van 3.000 millimeter gaan.
Hier koop je goede waterdichte tenten
Voor het kopen van een waterdichte tent heb je voldoende keuze. Er zijn namelijk veel winkels die goede tenten met hoge waterdichtheid verkopen. Denk hierbij aan outdoorwinkels of sportwinkels die kampeerartikelen verkopen bijvoorbeeld.
Als je liever online winkelt kun je bij veel aanbieders terecht. Onderstaande online winkels hebben het hele jaar door goede waterdichte tenten in het assortiment.
En als je buiten het kampeerseizoen een tent koopt, vind je er misschien wel één in de aanbieding!
Veelgestelde vragen
Afhankelijk van het materiaal kun je het tentdoek impregneren of voorzien van een PU-coating. Impregneren doe je bij tenten met een katoenen of polykatoenen tentdoek. Tentdoeken van synthetische materialen kun je waterdicht maken met een PU-coating. Zorg er in beide gevallen voor dat de tent volledig schoongemaakt is voordat je de coating of impregneerspray aanbrengt.
De meeste partytenten zijn gemaakt met een waterafstotende polyethyleen doek. Je kunt een partytent impregneren met een spray om het doek waterdicht te maken. Nog makkelijker: je kunt er ook voor kiezen om meteen een waterdichte partytent te kopen!
Als vuistregel kun je het aantal weken dat je de tent gebruikt hebt aanhouden. We raden je aan om je tent opnieuw waterdicht te maken na 8 tot 10 gebruiksweken.
Bij katoenen tenten kun je gebruik maken van een nadendichter die op een deoroller lijkt. Deze smeer je aan beide kanten van de naden om ze waterdicht te maken. Bij synthetische tentdoeken kun je gebruik maken van een naaddichter die op een soort lijmkwast lijkt. Hiermee sluit je de naden volledig af, waardoor er geen water meer doorheen kan komen.
Meer waterdichte producten:
- Waterdichte outdoor laarzen voor dames
- Waterdichte outdoor laarzen voor heren
- Waterdicht terrasoverkapping doek
- Picknickkleed waterdicht
- Tuinpaviljoen waterdicht