Windbestendige parasols: De Top 5! (getest)

Met een goede windbestendige parasol creëer je ook op een winderige plaats schaduw. Er zijn speciale parasols die beter tegen wind kunnen dan anderen.

Deze zijn ideaal voor op het strand, waar het vaak harder waait dan thuis.

Je hoeft dus de bescherming van een parasol op je ligplek niet te missen voor een beetje wind. Hier lees je over alles wat je moet weten over parasols die windbestendig zijn.

We beginnen met een top 5 met de beste windbestendige parasols van dit moment.

Dit zijn de 5 best geteste windbestendige parasols

 1. Radbug Parasol strandtent Iwiko
 2. Sport-Brella parasol/strandtent
 3. Capture outdoor “DualBeach” strandparasol & Strandshelter
 4. IKONKA strand of tuinparasol met zijwanden, water- en winddicht
 5. Decathlon strandtent parasol PARUV UPF 50+

Wanneer heb je een windbestendige parasol nodig?

Het is natuurlijk zo dat een parasol voornamelijk bedoeld is voor gebruik bij mooi weer. Wanneer heb je dan een windbestendige parasol nodig?

In de volgende situaties ben je blij dat je voor een parasol die windbestendig is hebt gekozen.

 • Je geeft een tuinfeest en er is wisselvallig weer voorspeld. Je hoeft een parasol die windbestendig is dan niet telkens op en af te breken.
 • Je gaat naar het strand en wilt ook schaduw hebben als de wind opsteekt.
 • Je woning staat op een winderige plek. Dan zal een windbestendige parasol je heel wat zorgen wegnemen.
 • Met een windbestendige parasol kan je al in de luwte zonnebaden als het voor anderen nog te koud is.
 • Je hebt zonwering nodig en je wilt je simpelweg geen zorgen hoeven te maken over de weersomstandigheden.

Waarop moet je letten als je een parasol die windbestendig is koopt?

Het is nu eenmaal zo dat parasols windgevoelig zijn. Er zijn verschillende manieren waarop je een parasol windbestendiger maakt. Het is dus logisch dat je deze optie overweegt.

De aandachtspunten die we hier bespreken helpen je bij het maken van de juiste keuze.

1. Een windbestendige strandparasol

Als je op het strand ligt, heb je een ander soort windbestendige parasol nodig dan in je tuin. Windbestendige strandparasols zijn vaak multifunctioneel.

Je kunt ze gebruiken als gewone staande strandparasol. Leg hem neer, bevestig de zijwanden en je hebt een windbestendige strandtent.

Kies je een strandparasol die windbestendig is, let dan op de volgende punten.

 • Welke windkracht kan de windbestendige parasol aan? Is dat 20 kilometer per uur, 30 kilometer per uur of meer? Daaraan zie je hoe windbestendig je parasol precies is.
 • Hoe wordt de strandtent verankerd? Soms krijg je er haringen bij of zakken die je vult met zand. Dit is belangrijk om je strandtent aan de grond te houden.
 • Hoe groot is de strandtent? Als je de parasol neerlegt voor bescherming tegen de wind, dan wil je wel dat iedereen in je gezelschap ervan kan profiteren.

2. Een windbestendige tuinparasol

strandparasol-windbestendig

Een strandparasol waar je een strandtentje van maakt, is in je tuin niet altijd gepast. Op je terras wil je dan een parasol die windbestendig is en die je niet hoeft neer te leggen. Voor winderige tuinen worden verscheidene oplossingen aangeboden.

 • Kies een windbestendige parasol met een dik kwalitatief doek, een goed sterk frame en een extra zware voet. Kies voor kwaliteit, ook al is dat vaak wat duurder.
 • Een parasol met windvanger is altijd een goed idee. Dit is een gat in de nok dat harde windvlagen doorlaat. Dan vliegt je parasol minder snel weg.
 • Een kleinere parasol is automatisch minder gevoelig voor wind dan een grote. Grote zweefparasols zijn op winderige plekken niet de beste keuze. Het is beter om voor een gewone staande parasol te kiezen.

3. Kies een parasol die gemakkelijk inklapt

Het is goed mogelijk dat je wordt verrast door de wind. En zelfs een strandparasol of tuinparasol die windbestendig is, moet dan worden ingeklapt. Het is belangrijk dat je dit snel en gemakkelijk kunt doen.

Een muurparasol, bijvoorbeeld, klap je in en bevestig je tegen de muur. Het enige wat je dan nog moet doen is hem opbergen in de hoes.

Heb je een zweefparasol of een standaard parasol, dan is het handig als je een parasolvoet met wieltjes hebt. Deze klap je in en rijd je weg naar een plek waar ze veilig staan.

Wat is nog meer handig als je een windbestendige parasol koopt?

Een parasol die windbestendig is, moet dus vooral voorzien zijn van maatregelen waardoor deze minder snel wegwaait of defect raakt. Als dit belangrijk voor je is, dan zijn de volgende eigenschappen mogelijk ook interessant.

 • Een waterdichte parasol is niet alleen windbestendig, maar deze kan ook tegen een regenbui.
 • De UV-bescherming is bij windbestendige parasols ook belangrijk. Wil je niet verbranden als je uit de wind ligt te zonnen, kies dan voor een doek met UFP 50+.
 • Wil je ook ’s avonds in de luwte buiten kunnen zitten? Kies dan voor een windbestendige parasol met parasolverlichting. Vergeet niet om ook naar passende terrasverwarming te kijken, voor nog meer comfort.

Zo vind je een betaalbare parasol die windbestendig is

Het is nu eenmaal een feit dat kwalitatieve parasols beter bestand zijn tegen de wind. Deze hebben een sterk doek, een krachtig frame en een zware voet.

Ze scheuren minder snel, ze zullen niet buigen en staan stevig op hun plek. Je moet dus wat meer geld uitgeven als je een goede windbestendige parasol wilt kopen.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je toch geld kunt besparen.

 • Je herkent kwaliteit niet alleen aan de prijs. Er zijn ook hele goede goedkopere windbestendige parasols. Deze wijs je aan door de recensies van huidige gebruikers door te nemen.
 • Koop je parasol die windbestendig is in de winter. Dat is wanneer ze het goedkoopste worden aangeboden, omdat er weinig vraag naar is.
 • Horecaparasols zijn vaak sterker en kwalitatiever. Zoek een outlet of tweedehands winkel waar deze te koop worden aangeboden. Soms doet een horecabedrijf ze weg omdat ze failliet zijn gegaan of nieuwe parasols hebben aangeschaft.

Waar vind ik een goede windbestendige parasol?

Daarom ga je het beste naar de speciaalzaken voor tuinmeubilair. Daar spreek je ook met een medewerker over hoe windbestendig de parasol precies is.

Als je online gaat winkelen, vergeet dan niet de recensies door te lezen van mensen die de parasol al hebben. Kijk naar het gewicht van het doek en de voet. Controleer het materiaal van het frame en de dikte ervan.

Let op dit alles en je vindt een windbestendige parasol die je vele jaren met plezier gebruikt.
Veelgestelde vragen

Kan mijn stormbestendige parasol altijd buiten blijven staan?

Nee, parasols blijven windgevoelig. Lees de instructies goed door. Daar staat in bij welke windkracht je de parasol moet afbreken.

Is de beste windbestendige parasol ook waterdicht?

Dat hoeft niet. Een windbestendige parasol is winddicht, maar niet automatisch waterdicht. Wil je een wind- en waterdichte parasol, dan wordt dat specifiek vermeld in de product omschrijving.


Meer parasols: