Windfoilen: Wat is het & Wat heb je nodig?

Windfoilen, ook wel hydrofoilen genoemd, is een watersport die steeds populairder wordt. Ook in Nederland zie je steeds meer windfoilers. Het lijkt alsof ze over de golven vliegen.

Maar wat is windfoiling precies? Wat is het verschil met andere surfsporten en wat heb je nodig om ermee te beginnen?

Lees verder en je leert alles over deze snelle en spannende watersport.

Wat is windfoilen?

Windfoilen is een soort windsurfen, alleen drijft je board niet op het water, maar ‘zweeft’ het boven het water.

Dat komt doordat een windfoil board ook een hydrofoil heeft die hem als een vliegtuig uit het water tilt. Deze hydrofoil bevindt zich onder je surfboard, op de plek van de traditionele vin.

Zo gauw je snelheden van 20 kilometer per uur bereikt, tillen de vleugels van de hydrofoil het windfoil board uit het water tot je ongeveer 50 centimeter boven het wateroppervlak zweeft. Daar blijf je tot je weer in snelheid vermindert.

Het verschil met windsurfen

Windsurfen wordt gedaan met een surfboard, een mast en een zeil. Je vaart over het wateroppervlak en de wind duwt je vooruit. Omdat je veel contact hebt met het water, is er sprake van wrijving. Hierdoor ga je minder snel.

Tijdens het windfoilen gebruik je een soortgelijke uitrusting. Maar door de toevoeging van de hydrofoil word je juist uit het water getild. Dat vermindert de wrijving met het water sterk.

Het voelt alsof je op je windsurfplank staat, inclusief zeil, maar de snelheden die je bereikt zijn veel hoger. Daarbij glijd je boven het water en kunnen de golven je niet meer vertragen.

Het verschil met kitesurfen

Windfoiling moet ook niet met kitesurfen worden verward. Bij beide sporten gebruik je de wind om snelheid op te bouwen. Bij windfoilen gebruik je een zeil dat je vooruit en uit het water trekt.

Als je kitesurft, dan wordt dat gedaan door een vlieger in de lucht. Deze vlieger is bevestigd aan je middel terwijl jij op je surfboard staat. Een ander verschil met windfoiling is dat je niet boven het water surft als je kitesurft, maar over het wateroppervlak.

Het verschil met wingfoil

Dan is er ook nog wingfoilen. Dit is net als windfoilen een relatief nieuwe sport. Je kunt het zien als een combinatie van kitesurfen en windfoilen. Het gebruikt namelijk elementen van beide.

Bij wingfoilen sta je ook op een surfboard met hydrofoil, alleen wordt het zeil vervangen door een soort van vlieger (wing).

Deze wing zit niet met een mast aan je board en ook niet aan je middel. In plaats daarvan houd je hem vast. Net als bij windfoilen word je dan ook door de hydrofoil het water uit getild.

Wat heb ik nodig voor foil windsurfen?

Wil jij graag met foil windsurfen beginnen? Dan heb je daar een goede uitrusting voor nodig. We bespreken hier je complete windfoil uitrusting in detail.

1. Een windfoil set

Een complete windfoil set bestaat uit een windfoil board, een mast en zeil en een hydrofoil. Het zeil is vergelijkbaar met een windsurf zeil en wordt via een mastvoet op je board bevestigd.

De hydrofoil bevestig je onder het windfoil board in plaats van de standaard middenvin. Heb je al een windsurf uitrusting? Dan is de kans groot dat je alleen in een hydrofoil moet investeren.

Voor iedereen die net met windfoilen begint is het beter om een complete windfoil set te kopen. Je weet dan zeker dat je alles wat je nodig hebt in 1 keer aanschaft.

2. Beschermende kleding

Vooral beginnende foil windsurfers zullen regelmatig in het water liggen. Deze sport moet je leren. Omdat je het contact met het water verliest, is balans houden een grote uitdaging. Investeer daarom in een goede wetsuit en ook in surfschoenen. Er zijn speciale wetsuits voor dames en ook voor heren.

Deze outfit is er om je warm te houden in de koude Nederlandse zee. De schoenen beschermen je voeten ook tegen scherpe objecten op de zeebodem. Ga je in een warm land windfoilen, dan heb je aan een dunnere outfit vaak genoeg.

De dikte van je outfit en schoenen bepaal je door te kijken naar de temperatuur van het water. Deze wordt uitgedrukt in millimeters. In Nederland dragen windfoilers een wetsuit en surfschoenen van 3 of 4 millimeter dik.

3. Een boodschappenlijstje

Misschien heb je als ervaren surfer een gedeelte van je windfoil uitrusting al. Anderen hebben misschien nog helemaal niets. Dit boodschappenlijstje vat exact samen wat je nodig hebt om met foil windsurfing te beginnen.

  • Een windfoil board.
  • Een hydrofoil.
  • Een windfoil zeil van 6 m2, giek, mast en mastvoet.
  • Een wetsuit.
  • Surfschoenen.

Hoe kies ik de juiste windfoil?

Is het tijd om een windfoil te kopen? Dit is een relatief nieuwe sport. Het aanbod van onderdelen voor windfoiling is nog aanzienlijk kleiner dan van windsurf- of SUP-board benodigdheden. Het kan dus lastig zijn om een goede windfoil set voor jezelf samen te stellen.

Hoe zorg je er dan voor dat je de juiste uitrusting aanschaft? Je hebt natuurlijk het bovenstaande boodschappenlijstje al. De volgende aandachtspunten en tips helpen je daar nog verder bij.

1. Vraag informatie bij een specialist

Vooral als je een beginnend windfoiler bent, hoef je het wiel niet meer uit te vinden. In het jaar 2024 zal windfoilen een Olympische sport zijn en er zijn specialisten die er alles over weten. Het is altijd verstandig om zo’n specialist in jouw buurt op te zoeken en al je vragen te stellen.

Je komt dan meer te weten over onderwerpen zoals de lengte van het windfoil board en de posities van de straps voor je voeten. Ook zijn er regels met betrekking tot de omvang van het zeil.

Er zijn losse hydrofoils te koop voor beginners en voor gevorderden, maar wat is het verschil? Een specialist kan je alles vertellen en er zorg voor dragen dat je met de juiste uitrusting naar huis gaat.

2. Koop een uitrusting die past bij je niveau

Er worden hydrofoils verkocht voor beginners, gevorderden en experts. Daar is een goede reden voor. Zoals al even aangegeven is het lastiger om je balans te houden als je gaat windfoilen. Je foil windsurfboard heeft geen contact met het water.

Een hydrofoil voor beginners helpt je om deze balans te behouden. Een hydrofoil voor experts is juist ontwikkeld om zoveel mogelijk trucs en manoeuvres in het water uit te voeren.

Koop je als beginner een uitrusting voor experts, dan lijkt de sport veel moeilijker dan het eigenlijk is. Mogelijk geef je het zelfs op omdat het je niet lukt je windfoil board onder controle te krijgen.

Investeer daarom in een uitrusting die aansluit bij je niveau. Begin je beter te worden in foil windsurfing, dan kan je upgraden naar een snellere en minder stabiele hydrofoil voor gevorderden.

3. Niet alle surfboards en zeilen zijn geschikt

Net als dat je een hydrofoil aanschaft op je niveau, is het ook belangrijk dat je een geschikt zeil en surfboard koopt. Niet alle boards zijn geschikt voor windfoiling.

Wat betreft het windfoil board kies je tussen een 100% foil windsurf board of een hybride board. Een board dat specifiek voor windfoilen bedoeld is, heeft een brede achterkant. Dat zorgt voor een snellere en krachtige start.

Een hybride board heeft dat niet en kan daardoor ook als windsurfboard gebruikt worden. Je kunt de hydrofoil vervangen door een vin.

Ook windfoil zeilen zijn anders dan zeilen voor windsurfen. Ze zijn lichter zodat je gemakkelijker uit het water wordt getild door de hydrofoil. Daarbij zijn ze vaak breder, omdat je de sport bij weinig wind uitvoert. Met een bredere windrange maak je daar dan optimaal gebruik van.

Waar koop je een windfoil set of board?

Is het tijd om een windfoil uitrusting te kopen? Dan doe je dat het beste bij een watersport speciaalzaak of zelfs een surf specialist. Besluit je je uitrusting online te kopen, neem dan contact op met de klantenservice, als je nog vragen hebt.

Windfoilen is een spannende en avontuurlijke sport die erg in opmars is. Jij kan vanaf het begin deel uitmaken van deze rage. Een windfoil set of windfoil board koop je bij iemand die daar verstand van heeft.

Momenteel is het aanbod helaas nog klein. Tegen de tijd dat windfoilen bij de Olympische Spelen te zien is, zal het aanzienlijk makkelijker worden om je windfoil onderdelen te kopen.

Begin nu met deze spannende sport en je maakt onderdeel uit van een nieuwe rage die niet snel zal verdwijnen.


Meer voor in het water: