Windmolen voor thuis? Alles over windmolens voor particulieren

Denk jij eraan om een windmolen thuis te plaatsen? Dan ben je bezig je woning energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken.

Met een windmolen kunnen particulieren ook zelf energie opwekken. En naast zonnepanelen is dit een uitstekende keuze in winderig Nederland.

De informatie die we hier verzameld hebben, is specifiek bedoeld voor iedereen die eraan denkt te investeren in een windmolen voor thuisgebruik.

En wees niet bang, dit zijn niet de grote windmolens die je zo vaak aan de horizon ziet. Lees hier meer en kom alles te weten over kleine windmolens voor bij je woning.

Hoe werkt een windmolen voor thuis?

Een windmolen voor thuis werkt net als een grote windmolen in het veld. De wind zet de bladen van de molen in beweging en deze beweging wordt door middel van tandwielen versneld.

De energie die deze rotatie veroorzaakt, wordt gebruikt om een generator aan te drijven en deze generator wekt stroom op. Deze stroom gebruik jij thuis voor je apparaten.

Waar wordt een windturbine voor thuis geplaatst?

Een windmolen voor thuis kan op verschillende plekken worden opgesteld. De meest gangbare is op het dak of in een open veld. Het belangrijkste is dat het een plek is waar de wind vrij kan waaien.

Uiteraard moet de windmolen dan ook nog aan de elektriciteit van je woning worden gekoppeld. Dat is gemakkelijker (en goedkoper) als hij op het dak staat.

Voor wie is een windmolen voor particulieren geschikt?

Een windmolen voor thuis is in een aantal situaties een slim idee.

Woon je in de stad en is je woning omgeven door gebouwen of bomen, dan zal je niet voldoende energie met je windturbine thuis op het dak op kunnen wekken. Deze staat dan niet voldoende in de palle wind.

Heb je een vrijstaande woning met velden eromheen en weinig wat de wind tegenhoudt? Dan is een windmolen bij jou thuis wel een goed idee.

Voor mensen die aan zee wonen is het een uitmuntende kans om zelf energie op te wekken. Ook als jouw woning in de stad hoog en onbeschut staat, kan dit een optie zijn.

Tip: zelfs mensen die in een flatgebouw wonen kunnen investeren in een windmolen voor thuis. Samen met je Vereniging van Eigenaren en de andere bewoners kunnen jullie dan samen 1 of meerdere windmolens thuis op jullie flatgebouw laten plaatsen.

De opbrengst wordt gedeeld door middel van een speciale regeling.

Welke soorten windmolens voor thuis zijn er?

Wat zijn je mogelijkheden als je een kleine windmolen voor thuis wilt kopen? De windmolens voor thuisgebruik worden over het algemeen onderverdeeld in 2 verschillende groepen.

Allereerst zijn er de windturbines met horizontale as. De andere groep zijn de windturbines voor thuis 220v met een verticale as.

1. Windturbines met een horizontale as

Een grote windmolen thuis 230v met een horizontale as is vergelijkbaar met de windturbines die je in het veld ziet staan. Deze optie wordt dus eigenlijk altijd gekozen door woningeigenaren op het platteland of aan de kust.

Dit zijn de windmolens voor thuis die het duurste zijn, maar die ook het meeste opleveren. Ze worden loodrecht in de windrichting gepositioneerd.

2. Windturbines met een verticale as

Windturbines met een verticale as zijn beter geschikt op woningen binnen een bebouwde omgeving. Ze worden meestal op het dak gemonteerd, maar dat hoeft niet persé. Er zijn 2 soorten windmolens voor thuis die een verticale as hebben.

  • Darrieus windmolens draaien snel en wekken daardoor de meeste energie op van de twee. Het nadeel is dat ze ook veel geluid produceren als ze draaien.
  • Savonius windmolens hebben bolvormige rotorbladen. De wokkel windmolens voor thuis behoren tot deze groep. Ze hebben een wat lager rendement, maar maken aanzienlijk minder lawaai. Dat is bij je woning of in de bebouwde kom niet onbelangrijk.

Hoe wordt een windmolen thuis aangesloten?

De windmolen moet worden aangesloten op je meterkast. Dit wordt meestal gedaan door de leverancier waarbij je de windmolen voor thuis bestelt. Ga je een windmolen particulier kopen, dan zit de prijs voor de installatie vaak al bij de totaalprijs in.

Het is belangrijk dat je van tevoren controleert of je een vergunning nodig hebt van je gemeente. Deze regelingen verschillen per windmolen en per gemeente, dus trek dit even na.

Het is ook goed mogelijk dat er iets in je meterkast moet worden aangepast en dat er een nieuwe groep voor de windmolen moet worden aangemaakt. Hierover zal je leverancier je verder inlichten.

Als de windmolen staat en draait wordt de energie die je opwekt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk. Je netbeheerder moet dit weten, dus breng ze op de hoogte van je nieuwe windmolen.

Nadat je dat gedaan hebt, is je opzet compleet en wordt je eigen opgewekte energie correct teruggeleverd en verwerkt door je netbeheerder.

Let op: er zijn ook windmolens voor thuis die je zelf bouwt. Deze koop je online, worden thuis bij je afgeleverd en je installeert ze zelf. Daar krijg je duidelijke instructies voor.

Heb je voor het plaatsen van een windmolen thuis een vergunning nodig?

Als je een windmolen op jouw woning laat aansluiten, is het mogelijk dat je daar een vergunning voor nodig hebt. Dit zal vooral zijn als je woning in de bebouwde kom staat en je windmolen het uiterlijk van de straat verandert.

Ook als je een grote windmolen naast je boerderij wilt plaatsen kan je een vergunning nodig hebben.

De enige manier om dit te achterhalen is door naar je gemeente te stappen. Zij kijken naar de plek waar de windmolen komt te staan en het soort windmolen dat je aanschaft.

Aan de hand daarvan bepalen ze of jouw windmolen vergunningsvrij geplaatst mag worden of niet. Deze regelingen verschillen per gemeente.

Een windmolen als particulier kopen: Wat kost dit en wat brengt het op?

De kosten voor een nieuwe kleine windmolen beginnen bij €600. Wil je een grote windmolen bij je boerderij laten plaatsen, dan kost deze zeker €30.000.

Uiteraard kan je met een grote windmolen voor thuis ook meer opbrengst verwachten. Hoe groter (lees ook: duurder) de windmolen, hoe meer energie je ermee opwekt.

De opbrengst van je windmolen reken je uit door het vermogen te nemen. Je moet dan ook weten hoeveel uren de windmolen op vol vermogen energie kan opwekken.

Dit wordt ook wel het aantal vollasturen genoemd. Omdat het lastig is om het exacte aantal vollasturen uit te rekenen, is het ook lastig om uit te rekenen wat je aan opbrengsten kunt verwachten.

Je leverancier heeft meer inzicht in hoeveel wind er gemiddeld jaarlijks waar in Nederland waait. Zij kunnen je een overzicht geven met de kosten versus de opbrengsten.

Over het algemeen zal je de kosten voor een windmolen particulier 220V niet helemaal terugverdienen.

Dat heeft verschillende redenen:

  • Windmolens thuis worden nog niet gesubsidieerd door de overheid. Voor het plaatsen van zonnepanelen is er voor particulieren wel een regeling. Ook als je als bedrijf een windmolen laat plaatsen, maak je van fiscale regelingen gebruik.
  • Er staat niet altijd voldoende wind en de wind is onvoorspelbaarder dan, bijvoorbeeld, het licht van de zon.
  • Sommige windmolens raken vroegtijdig defect, voordat ze je voldoende opbrengst hebben opgeleverd om zichzelf terug te verdienen.

Wanneer komt er een windmolen subsidie voor particulieren?

Zoals al even aangegeven is er momenteel voor particulieren geen subsidie voor het plaatsen van een windmolen thuis. Bedrijven kunnen wel van fiscale regelingen gebruik maken, dus als jij onder deze groep valt, dan heb je geluk.

Waarom is er geen subsidie voor dit positieve initiatief? Mogelijk is dat omdat de overheid het plaatsen van zonnepanelen aan wil moedigen. Zonnepanelen leveren meer energie op, zijn op de meeste daken te plaatsen en betalen zichzelf gemakkelijk terug.

Windmolens zijn nog niet zo ver dat ze een echt duidelijke winst opleveren. Behalve de grote winst voor het milieu, uiteraard.

Misschien komt er in de toekomst wel een windmolen subsidie, maar op dit moment is er voor particulieren die een mini windturbine thuis plaatsen geen overheidsgeld weggezet.

Wat zijn de voor- en nadelen van windmolens thuis?

Windmolens thuis zijn nog lang niet zo standaard als zonnepanelen op het dak. Maar als jij op het platteland, aan de kust woont of op een andere winderige plek woont, is het zeker een optie om te overwegen.

Het is goed mogelijk dat je nog twijfelt. Voor jou zijn de volgende lijstjes met voor- en nadelen dan vast verhelderend.

👍 Voordelen windmolen thuis

  • Je wekt je eigen groene energie op van een onuitputtelijke energiebron.
  • Je wordt er milieuvriendelijker en energiezuiniger van.
  • Je bespaart geld op je energierekening.
  • Op winderige plekken, zoals aan zee en in een veld, is een windmolen een slimme keuze.

👎 Nadelen windmolen thuis

  • Windmolens betalen zichzelf niet altijd terug.
  • De opbrengst is niet gelijkmatig en je kunt er niet elke dag op rekenen.
  • Windmolens voor particulieren worden niet gesubsidieerd.

Wat zijn de alternatieven?

Windmolens hebben momenteel dus nog wel een aantal nadelen. En het is goed mogelijk dat je ook de andere opties om zelf energie op te wekken wilt bekijken.

Behalve een windmolen als particulier kopen zijn er alternatieven die mogelijk interessanter zijn voor jou.

  • Zonnepanelen zie je overal. Deze betalen zichzelf in veel gevallen wel ruim op tijd terug. De opbrengst met zonnepanelen in Nederland is vrij goed.
  • Je kunt ook investeren in een windmolen voor thuis zelfbouw. Deze is goedkoper, zet je zelf in elkaar en sluit je zelf aan. Je zult er geen grote hoeveelheden energie mee opwekken, maar alle beetjes helpen.
  • Een (hybride) warmtepomp haalt warmte uit de lucht, het grondwater of de bodem. Dit zijn boilers waarmee je je water verwarmt, dus ze wekken geen stroom op. Binnenkort worden er in Nederland geen andere boilers meer verkocht.
  • Met zonnecollectoren op je dak gebruik je de warmte van de zon om je water op te warmen. Ook dit levert geen stroom op, maar energie in de vorm van warmte.

Waar kan ik een goede windmolen voor thuis als particulier kopen?

Een windmolen voor thuis koop je bij allerlei winkels. Ga naar de grote online warenhuizen en je vindt er kleine windmolens voor thuis die je zelf installeert en aansluit. Iedereen kan dus een windmolen kopen en thuis laten afleveren.

Wat je ook kunt doen is naar de specialisten stappen en bij hen een windmolen plus de installatie aanschaffen.

Zij komen bij je langs om je situatie te beoordelen, kunnen je vertellen hoeveel jouw windmolen je zal opbrengen en zorgen ervoor dat alles correct wordt opgesteld en aangesloten.

Ook bij Bol.com zijn er regelmatig windmolens voor thuis in het assortiment te vinden.




Veelgestelde vragen

Wat zijn de opbrengsten met een windwokkel?

Met een windwokkel windmolen wek je gemiddeld per jaar 1500 kWh energie op. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van de locatie waarop je hem plaatst en de kwaliteit van de windwokkel. Het is altijd een goed idee om je leverancier naar een schatting te vragen. Zo bereken je de uitgaven en de mogelijke opbrengsten en bepaal je zelf of investeren in een windwokkel windmolen een slimme keuze voor je is.

Waar mag ik mijn windmolen thuis plaatsen?

Voor het plaatsen van een windmolen thuis heb je mogelijk toestemming nodig van je gemeente. Als je gemeente er akkoord mee is, dan zijn er verschillende plekken die ideaal zijn voor een windmolen thuis: Het dak van je flatgebouw, bij je boerderij in het open veld, op het dak van je woning, op een stok in je tuin en/of langs de zee.