Windscherm voor in de tuin kopen? Bekijk de Top 5 beste!

Wil je lekker genieten van je tuin, zonder last te hebben van de wind? Of wil je buiten tafelen zonder dat de wind roet in het eten gooit? Dan is een windscherm in de tuin ideaal. 

Er zijn gelukkig veel windschermen verkrijgbaar. Maar elke tuin is weer anders. Dus hoe weet je welk windscherm geschikt is voor jouw tuin? Daar vertellen we je in dit artikel meer over. 

We geven eerst een top 5 van de beste windschermen. In die top 5 staan verschillende soorten windschermen.

Zodat er altijd wel een geschikte variant tussen zit. Ook ontdek je de voordelen van een windscherm en waar je op moet letten. 

De 5 beste windschermen voor in de tuin

In de zoektocht naar een tuin windscherm komen er veel mogelijkheden voorbij. Het kan daardoor lastig zijn om een windscherm van goede kwaliteit te vinden.

Wij maken dat je een stuk makkelijker. Na het vergelijken van veel tuin windschermen, kwamen de volgende als beste uit de test:

1: Beste windscherm tuin- Pro Garden Windscherm

Het beste windscherm is die van Pro Garden. De verhouding tussen de prijs- en kwaliteit is bij dit windscherm optimaal. Voor een relatief laag budget haal je een mooi scherm in huis. 

In totaal is het doek 3 meter breed en 1,4 meter hoog. Het doek is automatisch oprolbaar. In de cassette wordt het doek dan opgeborgen. Daardoor berg je het windscherm compact op en staat het niet in de weg. 

Het scherm is van polyester gemaakt. Het is waterafstotend en laat geen licht door. Je geniet daarom ook nog eens van extra privacy in de tuin. 
2: Uitschuifbaar windscherm tuin – Tectake aluminium tuinscherm

Nog een erg handig windscherm voor in de tuin is die van Tectake. Ook dit is een oprolbaar windscherm. De hoogte is 1,8 meter en de breedte 3 meter. Dit scherm geeft veel privacy. Ook omdat je niet makkelijk over het doek heen kunt kijken. 

Daarnaast is het polyester doek waterdicht en voorzien van een UV beschermingslaag. In 3 verschillende kleuren kun je het doek bestellen. 

Ook aan het gebruiksgemak werd gedacht. In de cassette zit namelijk een automatisch oprolmechanisme. Het monteren gaat bovendien erg eenvoudig. Al het benodigde montagemateriaal krijg je meegeleverd. Net als een handige instructie
3: Oprolbaar windscherm tuin – VidaXL Windscherm

Wil je een oprolbaar windscherm in de tuin? Dan is VidaXL een erg goed merk. Dit windscherm is erg stevig en biedt ook bescherming tegen de zon. Bovendien is het polyester doek scheurbestendig. Je kunt hem uittrekken tot wel 3 meter en de hoogte is 1,6 meter

Wil je het windscherm weer inklappen? Dan gaat dat erg makkelijk met het automatische oprolsysteem. Eenmaal opgerold hangt het doek niet meer in de weg. 

De installatie gaat erg makkelijk. De cassette van staal maak je vast aan de muur of aan een houten paal
4: Praktisch tuinscherm – VidaLife scherm inklapbaar

Een stijlvol windscherm voor in de tuin, is deze van VidaLife. Dit windscherm kun je bestellen in veel verschillende kleuren. Het polyester doek is erg stevig. Het houdt de wind goed tegen, maar kan ook UV stralen weren. De afmetingen zijn 2,4 x 1,6 meter

Het windscherm van VidaLife monteer je op een betegelde ondergrond, of verticaal aan een muur of paal. Daardoor heb je genoeg opties in de tuin.

Ook als je hem niet gebruikt is het windscherm handig. Je kunt hem namelijk helemaal inklappen. Dan staat het scherm niet meer in de weg. 
5: Camping windscherm tuin – Skandika Bora

Spreekt een groot windscherm je aan? Dat je los in de tuin kunt zetten? Kijk dan eens naar die van Skandika Bora. Dit scherm is 4,5 meter lang en kun je goed gebruiken als je uit de wind wilt zitten. 

Het is niet nodig om gaten te boren bij het monteren van dit windscherm. Je zet het scherm in de grond met palen, scheerlijnen en haringen. Ideaal voor als je een grasveld in je tuin hebt. Dit is een handig windscherm voor op de camping. 

In het scherm zitten kleine vensters. Hierdoor kun je nog van het uitzicht genieten, maar heb je ook wat privacy. 
Waarom een windscherm in de tuin?

Als je eenmaal een mooie tuin hebt, wil je daar ook plezier van hebben. Een windscherm in de tuin draagt daaraan bij. Ook als het waait, kun je namelijk nog gebruik maken van jouw tuin. Het scherm zet je op een tactische positie om de wind effectief tegen te houden. 

Een windscherm in de tuin kan je ook extra privacy geven. Op warme dagen kun je in de zon gaan liggen, zonder bekeken te worden. Wil je meer privacy? Kies dan voor een wat hoger windscherm. Of in ieder geval voor een windscherm die niet transparant is. 

Waar moet een windscherm voor in de tuin aan voldoen?

Niet elk windscherm is even geschikt voor jouw tuin. Daarom zijn er bepaalde eigenschappen waar je op kunt letten. Wij zetten ze voor je op een rijtje. Dan weet je meteen beter wat je zoekt. 

Formaat

De maten van het windscherm moeten geschikt zijn voor jouw tuin. Het windscherm moet immers goed passen, anders krijg je jouw tuin alsnog niet windstil. 

Qua breedte kun je ervoor kiezen om de gehele zijkant van jouw tuin af te sluiten. Ook zou een deel kunnen volstaan. Dan scherm je alleen het deel van jouw tuin af, waar je bijvoorbeeld gaat zitten. 

Ook kun je rekening houden met de hoogte. Zoek je een windscherm waar je windvrij achter kunt zitten? Dan hoeft het doek niet al te hoog te zijn.

Een hoogte van 1,4 meter kan dan al volstaan. Als je echter ook windvrij wilt kunnen staan, ga je eerder naar een hoogte van 1,8 meter. 

Daarbij speelt ook de gewenste privacy een rol. Over een hoog scherm kun je minder goed heen kijken dan over een laag windscherm. 

Bevestiging

Meerdere windschermen zijn geschikt voor in de tuin. Dat heeft alles met de bevestiging te maken. 

In de ene tuin liggen veel tegels en in de andere tuin juist gras of aarde. Daardoor kan het in tuinen zowel mogelijk zijn om iets in de grond te steken, als iets met een beugel vast te boren

Je kunt voor in de tuin dus kiezen voor een windscherm die je met stokken in de grond zet. Die stokken combineer je vaak met scheerlijnen en haringen. Zo zorg je ervoor dat het scherm goed stabiel staat. Net als bij een windscherm voor op het strand

Heb je juist meer tegels of harde ondergrond in je tuin? Dan kun je beter voor een windscherm gaan waarbij je moet boren

Dat kan een oprolbaar windscherm zijn of een windscherm die je uitklapt. Een windscherm op wielen is ook nog een optie, op tegels kun je immers beter rollen dan op gras of grond. Dit zijn ook geschikte opties voor een windscherm op het balkon.  

Sterk

Het windscherm gebruik je om uit de wind te zitten. Dan moet het doek ook wel tegen een windvlaag kunnen. Vaak wordt het doek van polyester gemaakt. Dat doek kan tegen stevige wind. Windkracht 6 wordt gezien als het maximum. 

Verplaatsbaar

Er zijn ook mobiele windschermen. Dit zijn verplaatsbare windschermen met een stevig frame. Vaak zitten er wielen onder het frame gemonteerd.  

Met name bij een grote tuin kan dit type scherm van pas komen. De wind kan dan vanuit meerdere hoeken de tuin in waaien. Het scherm plaats je op de plek waar de meeste wind wordt tegengehouden. 

Vormgeving

Een persoonlijke afweging is ook de vormgeving van het windscherm. Het is wel zo mooi als het windscherm in de tuin bij de rest van de tuin past.

Qua styling zijn de doeken van het windscherm vaak in meerdere kleuren te bestellen. Een vrolijke kleur maakt je tuin een extra gezellige plek. 

Als je het windscherm niet gebruikt, is het ook wel mooi als het niet te veel in beeld staat. Er zijn gelukkig windschermen die je mooi weg kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan een uittrekbaar windscherm of een scherm dat je in kunt klappen

Bovendien kun je ook kijken of je gaat voor een doorzichtig windscherm. Of een windscherm met vensters. Een doorzichtig windscherm is handig als je van uitzicht wilt blijven genieten. Wil je juist meer privacy in de tuin? Ga dan voor een ondoorzichtig windscherm. 

Prijs

De prijs voor een windscherm in de tuin varieert. Het hangt af van het formaat, de kwaliteit en het type windscherm dat je zoekt. Over het algemeen geldt: hoe groter het windscherm, hoe duurder hij is. 

In de top 5 staan windschermen vanaf €60,-. Voor dat bedrag heb je een handig windscherm, die je zelf vaak nog moet spannen. 

Ga je liever voor een uittrekbaar windscherm voor in de tuin? Dan kan de prijs oplopen. Gemiddeld zijn deze windschermen wat duurder. Voor €70,- heb je een goedkoop oprolbaar windscherm. Maar gemiddeld betaal je al snel zo’n €110,- voor dit type. 

De kwaliteit is ook erg bepalend voor de prijs. Voor een windscherm van een bekend merk betaal je wat meer. Al weet je dan wel dat het met de kwaliteit goed zit. 

Je zou ook voor een goedkoop scherm kunnen gaan, bijvoorbeeld eentje van de Action. Kijk dan altijd of de prijs- kwaliteit verhouding in orde is. Het is ook een aanrader om de windscherm aanbiedingen bij grote merken in de gaten te houden. 

Rol systeem

In de tuin worden vaak oprolbare windschermen geplaatst. Dat is erg makkelijk met het opbergen. Het doek kun je namelijk in de cassette oprollen. 

Bij veel uittrekbare windschermen gebeurt dit automatisch. Met een terug rolmechanisme rolt het doek zichzelf op. Dan weet je ook zeker dat het scherm goed is opgeborgen en er geen scheuren ontstaan.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de beste tuin windschermen geselecteerd?

Tot de beste tuin windschermen behoren windschermen van bovengemiddelde kwaliteit. Veel soorten zijn met elkaar vergeleken om tot de selectie te komen. Er werd gelet op prijs, kwaliteit, specificaties en beoordelingen. 

Kan je een tuin windscherm zelf maken?

Het is mogelijk om zelf een windscherm voor de tuin te maken. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Je zou bijvoorbeeld een stevig doek in de tuin kunnen spannen. Met scheerlijnen en haringen zet je dat doek vast. Ook zou je zelf een stevig windscherm kunnen maken. Maak daarvoor een houten frame. Of werk met plexiglas. Bij een doe-het-zelf zaak kun je de benodigdheden kopen. Eventueel kun je er nog wielen onder plaatsen. Dan krijg je een mobiel windscherm.


Meer windschermen: