Dit zijn de top 7 leukste Zomermarkten in Nederland

In de vakantie is een bezoek aan één van de leukste zomermarkten in Nederland een gezellig uitstapje voor iedereen.

En in Nederland weten we heel goed hoe we een mooie zomerbraderie moeten organiseren. Er is altijd wel een stad in de buurt waar je een goede zomermarkt kunt bezoeken.

Ben jij op zoek naar een leuke zomermarkt voor deze zomervakantie? Wij hebben de 7 beste voor je verzameld.

Valt je bezoekje buiten de zomer om? Dan zijn er gelukkig voldoende andere grote en mooie markten in Nederland.

1. De Oud Veluwse Markt Barneveld

De Oud Veluwse markt in Barneveld wordt al 55 jaar georganiseerd. Het vindt plaats op 4 dagen in de zomer in juli en augustus. Elk jaar komen er duizenden bezoekers, uit de regio, maar ook van veel verder weg en uit Duitsland.

Op deze zomermarkt tref je meer dan 150 kraampjes met allerlei regionale producten. Je vindt er klederdracht, oude ambachten, een kleedjesmarkt en livemuziek.

Wat deze zomerbraderie in Barneveld zo speciaal maakt is de optocht die volledig in het thema staat van alle tradities en oude gebruiken uit de Veluwe.

Ben je op zoek naar grote markten waar je vele uren rond kunt struinen, dan is de Oud Veluwse Markt een grote aanrader.

Ook voor kinderen wordt er voldoende georganiseerd. Denk dan aan een poppenkast, dansoptredens en andere soorten van amusement.

Dit is een van de zomermarkten waar geen enkel lid van het gezin zich zal vervelen. Je stapt terug in de tijd en geniet van deze mooie omgeving en alles wat haar geschiedenis te vertellen heeft.
2. De zomermarkten van Ommen

Ommen staat bekend als een mooie stad midden in het bos, maar ze weten ook als geen ander hoe ze zomermarkten moeten organiseren.

De hele zomer worden er allerlei verschillende zomerbraderieën georganiseerd, van kofferbakverkopen tot landbouwdagen en van palingrokerijen tot muziekdagen.

De meest bekende markt is de Ommer Bissingh markt die al sinds 1557 op de tweede dinsdag in juli plaatsvindt. Dit is dan ook de eerste zomermarkt in het rijtje. Van 09:00 tot 18:00 uur worden er honderden kraampjes in het mooie centrum van Ommen opgesteld.

Ben je er een dag eerder, dan bezoek je de openingsavond en het traditioneel luiden van de Bissinghbel.

Daarna worden er op allerlei data tijdens de zomer verschillende soorten markten georganiseerd met een verschillend thema.

Er is dan ook een braderie en een vlooienmarkt om te bezoeken en er worden activiteiten georganiseerd. Tussen deze zomermarkten zit vast een dag die jou interesseert.
3. De Nachtmarkt van Kolhorn

Ga je er liever ’s avonds uit, dan is de Nachtmarkt van Kolhorn een aanrader. Deze worden gehouden in juli en augustus. Kolhorn is een schitterend dorpje in Noord-Holland en dit is een unieke zomermarkt die je niet mag missen.

Het hele dorp is recentelijk in oude stijl gerestaureerd, waardoor je de huizen, gebouwen en kerk bewondert zoals ze waren toen het nog een vissersdorp was.

De Nachtmarkt begint om 19:00 uur en is open tot middernacht. Als het donker wordt gaan de lichten aan en komt de markt tot leven. Er zijn 250 kramen waar je van alles kunt bekijken en kopen en uiteraard vind je er ook voldoende om te eten en te drinken.

De kramen bevinden zich rondom de kerk en de oude haven. Lag het voorheen aan de Zuiderzee, vandaag de dag ligt het aan de polders van Noord-Holland.

De Nachtmarkt van Kolhorn is een uitstekende keuze voor iedereen die wat anders zoekt dan een standaard zomerbraderie.
4. De Pulledagen Hoogeveen

In het Drentse stadje Hoogeveen worden elk jaar de Pulledagen georganiseerd. Dit is een ideale keuze als je een zomerbraderie in het noorden van Nederland zoekt.

De markt wordt op 6 donderdagen tijdens de zomer georganiseerd. Er is een gewone weekmarkt, een braderie en een rommelmarkt.

Naast de marktkraampjes in het centrum van Hoogeveen treden er tijdens deze zomermarkten ook voldoende artiesten op die je kunt bezoeken. Er wordt van alles georganiseerd, zoals circusacts, sportdemonstraties en straattheater.

Hoogeveen is gemakkelijk te bereiken. De Pulledagen beginnen om 10:00 uur en eindigen om 18:00 uur. Dit is een zomermarkt waar je je gemakkelijk de hele dag vermaakt.
5. De Zomeravondbraderie in Ermelo

Op 7 dinsdagen tijdens juli en augustus kan je in Ermelo de zomeravondbraderie bezoeken. In het centrum van deze stad staan honderden kraampjes waar je allerlei waren kunt bekijken en kopen.

Deze zomermarkten vinden plaats van 18:00 tot 21:00 uur. Je koopt er kleding, cosmetica en uiteraard ook heerlijk eten en drinken.

Naast kraampjes is er ook een podium met livemuziek. Daar kan je tot 23:00 uur kijken op elke dinsdag. Deze zomerbraderie bevindt zich in een schitterend gebied in Nederland.

Je maakt er een mooi dagje uit van dat je afsluit met een bezoekje aan deze bruisende zomermarkt.
6. De Toeristenmarkt ’s-Gravenzande

Als je dit jaar niet op vakantie gaat, kan je dat gevoel op de Toeristenmarkt ’s-Gravenzande net zo goed ervaren. Op deze Toeristenmarkten die op meerdere dagen in de zomer worden gehouden kom je helemaal in de vakantiesfeer.

Omdat deze markt in een toeristengebied wordt georganiseerd, is hij speciaal gericht op bezoekers van buitenaf. En dat betekent dat mensen uit andere delen van Nederland zich er ook prima zullen vermaken.

Deze typische zomermarkt staat vol met kraampjes waar allerlei waren worden aangeboden. Het aanbod is zeer gevarieerd en er is voor iedereen wat.

In totaal zijn er bijna 150 kramen (inschrijven is ook mogelijk). Vergeet die dat niet ook om de zee te bezoeken, voor een perfect vakantieachtig en zomers dagje uit.
7. Wieringer Nazomermarkt

Je sluit dit zomerseizoen af met een gezellige nazomermarkt. Deze wordt georganiseerd in Hippolytushoef, een pittoresk dorp met een gezellige binnenstad.

In dit dorp kan je het hele jaar terecht voor een mooie lente- of zomermarkt, maar ook de nazomermarkt is een bezoekje waard. In september worden ongeveer 100 kraampjes opgezet zodat de meest uiteenlopende waren kunnen worden aangeboden.

Hippolytushoef heeft nog een echte markt met een kerkje eraan waar je dus heerlijk kunt rondlopen tussen alle aangeboden waren door. Sluit het zomermarkten seizoen af met een nazomermarkt in dit pittoreske dorpje en het najaar kan beginnen.


Meer uitjes: