Zonnescherm 5 meter breed? Opties, Kosten & Aandachtspunten

Ben je gek op de zomer en spendeer je het liefst zoveel mogelijk tijd in je tuin? Maar heb je last van de zon of warmt je huis snel op?

Dan is een zonnescherm van 5 meter breed de perfecte oplossing!

Hiermee creëer je veel schaduw waardoor je zowel binnen- als buitenshuis minder last hebt van de zon.

Zo blijft je huis op een warme dag koeler en ben jij beschermt tegen schadelijke zonnestralen.

Maar welke opties heb je nu eigenlijk als je een zonnescherm van 5m breed wilt aanschaffen? En is een zonneluifel van dit formaat eigenlijk wel voor jou geschikt?

In dit artikel vind je antwoorden op bovenstaande vragen en meer. We nemen onder andere de kosten van een zonnescherm 5 meter met je door.

Maar we duiken ook dieper in de voor- en nadelen van een zonnescherm met deze afmeting.

Verschillende soorten zonneschermen 5 meter breed

zonnescherm 5 m

Als we het hebben over zonneschermen 5 m zijn er een aantal verschillende soorten. De twee meest voorkomende zonneschermen in deze breedte zijn uitvalschermen en knikarmschermen.

We lichten deze zonneschermen van 5 meter breed hieronder voor je toe.

Knikarmschermen

Met een knikarmscherm creëer je een schaduwrijke plek in je achtertuin waar je onder kunt zitten. Dit type zonnescherm biedt niet alleen bescherming tegen schadelijke zonnestralen, maar zorgt ook voor verkoeling.

Knikarmschermen zijn de meest voorkomende zonneschermen met een breedte van 5 meter.

Deze schermen zijn er in basis in twee uitvoeringen. Zo heb je het ouderwetse model, waarbij je het doek handmatig uitrolt met een draaihendel. Maar, er bestaan tegenwoordig ook elektrische modellen.

Met een elektrisch zonnescherm 5 meter kun je het zonnescherm op afstand bedienen. Een ander voordeel is dat je het zware doek niet handmatig met de draaihendel hoeft op te rollen. 

Uitvalschermen

Na knikarmschermen is het uitvalscherm het meest voorkomende zonnescherm van 5 meter breed. Een uitvalscherm is ideaal om het zonlicht binnenshuis vanaf buiten te weren. Zo warmt je huis minder snel op en zorgt voor verkoeling.

Dit type zonnescherm is niet echt geschikt om onder te zitten. Uitvalschermen van 5 meter breed zijn dan ook perfect voor een flatwoning, appartement, balkon of voortuin.

Ze zijn echter wel alleen geschikt voor ramen die naar binnen openslaan of niet geopend kunnen worden.

Verschillende uitvallengtes

De meeste knikarm- en uitvalschermen van 5 meter breed hebben een standaard uitvallengte. De meest voorkomende is het zonnescherm van 500×300, dus met een lengte van 3 meter.

Naast 3 meter lang hebben de overige standaard maten een uitvallengte van 2, 2,5 of 3,5 meter. Dit betekent echter niet dat er voor deze breedte geen langere uitvallen verkrijgbaar zijn.

Ben je bijvoorbeeld specifiek op zoek naar een zonnescherm van 5 meter breed met 4 meter uitval? Of misschien wel nog langer? Houd er dan rekening mee dat deze op maat gemaakt moeten worden, en dus prijziger uit zullen vallen.

Zonnescherm 5 m kopen? Dit zijn de kosten

Afhankelijk van het type zonnescherm van 5 meter breed en de eigenschappen kan de prijs nogal uiteen lopen. Gemiddeld ben je tussen de 300 en 2500 euro kwijt voor een zonnescherm met een breedte van 5 meter.

De uiteindelijke kosten van een uitval- of knikarmscherm hangt van een aantal dingen af. We lichten hieronder toe welke specificaties de prijs kunnen beïnvloeden:

 • Uitvalmaat: hoe langer het doek, hoe duurder het zonnescherm zal uitvallen.
 • Kleur van de cassette: de meeste zonneschermen worden geproduceerd in een aantal standaardkleuren, zoals beige en wit. Wil je een spannendere kleur? Houd dan rekening met extra kosten.
 • Kleur en motief van het doek: bovenstaande geldt ook voor de kleur van het zonneschermdoek. Maar ook de materiaalsoort en of het doek een effen kleur of strepen heeft kan de prijs beïnvloeden.
 • Montage: de meeste zonneschermen worden aan de muur gemonteerd. Er zijn echter ook andere montagesoorten beschikbaar, zoals aan het plafond. Deze montagesoorten zijn aanzienlijk duurder dan de standaard wandmontage.
 • Bediening: kies je voor een zonnescherm met handmatige bediening? Dan ben je sowieso goedkoper uit. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om een zonnescherm met elektrische bediening aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld via een schakelaar aan de muur, maar ook middels een afstandsbediening. Elektrische bedieningen brengen extra kosten met zich mee.

Voor- en nadelen van een zonnescherm van 5 meter

Benieuwd wat nu eigenlijk de voordelen zijn van een zonnescherm van 5 meter breed? En zitten er ook nadelen aan een zonneluifel van dit formaat? We sommen de grootste voor- en nadelen hieronder voor je op.

👍 Voordelen:

 • Dankzij het brede doek wordt zonlicht tegengehouden, zowel binnen- als buitenshuis;
 • Het formaat creëert een ruime schaduwplek in je huis en/of tuin;
 • Je huis blijft met een zonnescherm van 5 meter breed een stuk koeler. Door het tegenhouden van het zonlicht warmt je huis ook minder snel op;
 • Dankzij de breedte staan je meubels niet in de volle zon. Hierdoor worden ze minder snel aangetast door schadelijke zonnestralen;
 • Een zonnescherm, en dan vooral een uitvalscherm van 5 meter breed, blokkeert de inkijk van je huis. Hierdoor ervaar je meer privacy;
 • Zonneschermen verhogen de waarde van je huis. Een scherm met een breedte van 5m is dan ook een waardevolle toevoeging;
 • Een zonnescherm van 5 meter is er in vele soorten en uitvalmaten. Hierdoor is de keuze ruim, waardoor je altijd wel een zonneluifel vindt die perfect bij jouw situatie of interieur past.

👎 Nadelen:

 • Een zonnescherm van 5 meter is geen goedkope uitgave. Je bent al gauw zo’n 1250 euro kwijt voor een kwalitatief goed zonnescherm met deze breedte;
 • Door de breedte zijn niet alle zonneschermen van 5 meter bestand tegen regen of wind. Hierdoor moet je er zorg voor dragen dat je het zonnescherm inrolt bij slechte weersomstandigheden;
 • Een zonnescherm van 5 meter is echt enkel geschikt voor ramen met deze specifieke of kleinere breedtes. Mocht je grotere ramen hebben of meerdere ramen naast elkaar, dan is een zonnescherm van 6 meter bijvoorbeeld een betere optie. 

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een 5 m breed zonnescherm

zonnescherm 5m

Het aanschaffen van een zonnescherm 5 meter is geen kleine uitgave. Het is dan ook belangrijk om een aantal punten in je achterhoofd te houden. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen ervan:

 • Als je zelf je ramen opmeet, hoeft de vakspecialist dit niet meer te doen. Dit scheelt kosten;
 • Zijn er meerdere mensen in jouw buurt die een zonnescherm van 5 meter wensen? Probeer dan met deze buurtbewoners gezamenlijk meerdere zonneschermen aan te schaffen. Veel zonwering specialisten bieden hiervoor speciale pakketprijzen aan;
 • Heb je een zonnescherm van 5 meter besteld? Dan is het verstandig om deze zelf op te halen, zodat je geen bezorgkosten hoeft te betalen;
 • We raden je aan om een zonnescherm van 5m breed door een monteur te laten ophangen. Puur en alleen omdat de aanschaf ervan, zoals eerder genoemd, een aardige kostenpost is. Door een zonnescherm 5 meter door een specialist te laten ophangen, weet je zeker dat ‘ie goed gemonteerd wordt.

Hier koop je een goed zonnescherm 5 m

Voor het kopen van een zonnescherm met een breedte van 5 meter kun je terecht bij verschillende speciaalzaken. Denk bijvoorbeeld aan tuinwinkels of bouwmarkten zoals de Hornbach.


Meer over zonneschermen: