Zonnescherm 500×300: Opties, Kosten & Voordelen

Spendeer je het liefst zoveel mogelijk tijd in je grote achtertuin? Maar wil je liever niet in de volle zon zitten? Dan is een zonnescherm van 500×300 centimeter de perfecte oplossing.

In dit artikel bespreken we de verschillende opties die je hebt voor zonneschermen in dit formaat. Maar ook of een zonnescherm met deze afmeting wel geschikt is voor jouw huis.

Verderop vind je de voor- en nadelen en aandachtspunten bij de aanschaf ervan.

Waarom een zonnescherm van 500×300 kopen?

Laten we beginnen met de grootste reden waarom je een zonnescherm aanschaft: het weren van zonlicht. Gecombineerd met het formaat 500×300 centimeter is het creëren van een grote schaduwrijke plek in je tuin de belangrijkste reden.

Met een zonnescherm van 500×300 kun je tijdens warme zomerdagen heerlijk buiten in je tuin zitten. Je zit niet pal in de zon en wordt beschermd tegen schadelijke zonnestralen.

Maar ook binnenshuis zorgt een zonnescherm van dit formaat voor minder zon.

Je huis wordt een stuk minder snel warm en blijft koeler. Ook je meubels worden minder aangetast door het felle zonlicht.

Is een zonnescherm 500×300 geschikt voor mij?

Zonneschermen van 500×300 centimeter zijn niet geschikt voor iedereen. Bijvoorbeeld als je een kleine tuin of een klein balkon hebt. In dit geval kun je beter kiezen voor een zonwering met kleinere afmetingen.

Zonneschermen van 5 meter met een uitval van 300 centimeter zijn bij uitstek geschikt voor grotere tuinen of balkons. Je hebt immers genoeg ruimte nodig om de zonwering te kunnen monteren en bedienen.

Verschillende soorten zonneschermen van 500×300

Voor het aanschaffen van een zonnescherm met deze afmetingen heb je eigenlijk best wat opties.

We bespreken de meest voorkomende zonweringen van dit formaat: knikarm- en uitvalschermen. Zo weet je wat jouw mogelijkheden zijn en maak je een weloverwogen keuze tussen beiden.

Knikarmschermen 500×300

Als je het liefst zoveel mogelijk tijd buitenshuis doorbrengt is een knikarmscherm de beste optie. Dit type zonwering is namelijk ontworpen om onder te kunnen zitten. Knikarmschermen zijn de meest voorkomende zonneschermen van 500×300 centimeter.

Met een knikarmscherm 500×300 creëer je veel schaduw, waardoor je minder overlast van de zon ervaart. Dit type zonwering biedt bescherming tegen schadelijke zonnestralen en geeft verkoeling op een warme zomerse dag.

Knikarmschermen in deze afmetingen zijn er in allerlei soorten en uitvoeringen. Je kunt kiezen uit verschillende soorten materialen, kleuren en bediening.

Vaak wordt voor het zonnedoek acryl of polyester gebruikt, die beiden hun eigen voor- en nadelen hebben. Acryl is ontzettend duurzaam en staat bekend om zijn kleurbehoud.

Polyester heeft vormbehoud als eigenschap, waardoor ze perfect geschikt zijn voor zonneschermen van 500×300 centimeter.

Qua bediening heb je meerdere opties. Je kunt voor handmatige bediening kiezen, waarmee je het doek met een draaihendel uitrolt. Dit is de meest goedkope optie voor dit formaat zonwering.

Elektrische knikarm zonnescherm 500×300 zijn duurder, maar bieden een stuk meer comfort. Je hebt namelijk geen armkracht nodig om het scherm te bedienen. Dit doe je via een knop aan de muur, afstandsbediening of je smartphone.

Uitvalschermen 500×300

Uitvalschermen zijn na knikarmschermen de meest voorkomende zonneschermen van dit formaat. Dit type zonwering is in vergelijking met knikarmschermen niet geschikt om onder te zitten.

Je plaatst uitvalschermen 500×300 dus eigenlijk voor ramen waar je niet onder wilt zitten. Denk hierbij aan een flatwoning, balkon of appartement. Maar ook als je niet vaak in je voortuin zit is een uitvalscherm de perfecte keuze.

Een uitvalscherm van 5 meter breed met 300 centimeter uitval is de perfecte zonwering voor grotere ramen.

Dankzij de scherpe hoek en het formaat wordt binnenshuis veel zonlicht tegengehouden. Dit resulteert erin dat je huis minder snel opwarmt en een stuk koeler blijft.

Ook uitvalschermen komen in allerlei materiaalsoorten, kleuren en verschillende soorten bediening.

Net als bij knikarmschermen wordt er vaak gebruik gemaakt van acryl of polyester. Deze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor je altijd wel een kleur vindt die het beste bij je past. 

Uitvalschermen met handmatige bediening zijn de goedkoopste optie. Houd er echter rekening mee dat het handmatig oprollen van deze grootte best zwaar kan zijn.

Elektrische bediening is daarentegen een stuk makkelijker, maar heeft wel een meerprijs.

Wat kost een zonnescherm van 500×300?

Afhankelijk van het type zonwering kan de prijs voor een zonnescherm 500×300 nogal uiteenlopen. Ook het materiaal, de bediening en eventuele extra eigenschappen hebben invloed op de uiteindelijke prijs.

Voor een zonnescherm van dit formaat ben je al gauw zo’n 1500 euro kwijt. Deze prijs kan echter oplopen tot wel 3000-3500 euro, afhankelijk van je eisen en wensen.

Voor- en nadelen van zonneschermen 500×300

Een zonnescherm van 5 meter breed en 300 centimeter lang weert veel zonlicht. Dit is dan ook het grootste voordeel van zonwering met deze afmetingen.

Maar, heeft een zonnescherm van 500×300 centimeter meer voordelen? En zitten er ook nadelen aan een zonwering van dit formaat? We zetten de belangrijkste voor- en nadelen voor je op een rij.

👍 Voordelen:

  • Dankzij de afmetingen wordt er veel zonlicht tegengehouden;
  • Je creëert een grote schaduwplek in je tuin of op je balkon;
  • De breedte en uitval zorgt ervoor dat je huis minder snel opwarmt;
  • Meubels gaan langer mee, deze staan immers niet meer pal in de zon;
  • Een zonnescherm met deze breedte blokkeert de inkijk vanaf buiten. Zo ervaar je binnenshuis meer privacy;
  • Dit formaat zonnescherm is een waardevolle toevoeging aan je huis;
  • Het elektrisch of op afstand bedienen van het scherm is een mogelijkheid. Dit zorgt ervoor dat je het zware doek niet handmatig hoeft te bedienen.

👎 Nadelen:

  • De prijs, een zonnescherm 500×300 is niet goedkoop;
  • De grootte van het doek ten opzichte van een kleiner scherm is minder goed bestand tegen slechte weersomstandigheden. Als je veel wind hebt rondom je huis, is een zonnescherm van dit formaat misschien niet de beste optie;
  • De breedte van het doek is alleen geschikt voor ramen met deze afmetingen of kleiner. Als je ramen groter zijn, valt het nut van het zonnescherm weg. In dit geval raden we je aan te kijken naar een groter formaat, zoals een zonnescherm van 6 meter.


Meer over zonneschermen: