Zonnescherm 6 meter breed? Opties, Kosten & Aandachtspunten

De zomer komt eraan en jij wilt maar één ding. Zo lang mogelijk tijd doorbrengen in je grote tuin.

Vind je het tijdens een hete zomerse dag echter vervelend om in de volle zon te zitten? Of warmt je huis snel op? Dan is een zonnescherm van 6 meter breed een perfecte keuze!

In dit artikel bespreken we onder andere de verschillende opties zonneschermen van dit formaat. Ook de kosten en de grootste voor- en nadelen ervan nemen we met je door.

Benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Waarom een zonnescherm van 6 m kopen?

De grootste reden om een zonnescherm van 6 meter te kopen is weren van zonnestralen. Hiermee heb je zowel binnen- als buitenshuis minder last van de zon.

Je creëert onder andere een grote schaduwrijke plek in je achtertuin om onder te zitten. Het tegenhouden van zonnestralen zorgt ervoor dat je huis minder snel opwarmt en koeler blijft.

Uiteraard zorgt een zonneluifel van 6 m ook voor bescherming. Door het weren van de zon ben jij beter beschermt tegen schadelijke zonnestralen.

Zonnescherm van 6 meter breed: Geschikt voor mij?

Wil je een zonneluifel van dit formaat aanschaffen? Maar vraag je je af of een zonnescherm van 6 meter breed eigenlijk wel voor jou geschikt is? Wij zochten het voor je uit!

Laten we beginnen met de grootste reden om een zonneluifel van dit formaat te kopen. Zit je graag zoveel mogelijk buiten, maar wel in de schaduw tijdens de warme zomermaanden? Dan is een zonnescherm een logische aankoop.

Wil je enkel zon weren om je huis minder snel op te warmen, omdat je niet graag buiten zit? Als dit je enige reden is, dan kun je misschien beter gaan voor een ander soort zonnescherm. Denk hierbij aan rolluiken op je raam, screens, shutters of markiezen.

Eigenlijk zijn zonneschermen van 6 meter geschikt voor iedereen met een grote achtertuin of een groot balkon. Het formaat moet qua afmetingen dan logischerwijs wel passen op de gevel of aanbouw van je huis.

De optimale plaatsing is 30 centimeter boven het kozijn of de deurpost. Idealiter is het zonnescherm van 6 meter aan beide kanten 30-50 centimeter langer dan het raam.

Heb je een kleine achtertuin of een klein balkon? Dan is een zonnescherm van 6 m in de breedte waarschijnlijk te groot en niet de beste optie.

In dit geval kun je misschien beter gaan voor een zonnescherm van 5 meter. Een zonnescherm 500×300 is in deze breedtemaat de meest voorkomende uitvallengte.

Zonneschermen van 6 meter: Dit zijn de opties

Is een zonnescherm van 6 meter voor jou een geschikt formaat? En wil je overgaan tot de aankoop ervan, maar weet je niet welke opties je hebt?

We lichten de meest voorkomende soorten zonneschermen in dit formaat voor je toe.

Soort zonnescherm

Voor zonneschermen van 6 m heb je eigenlijk twee opties: een knikarmscherm of een uitvalscherm. Beiden zijn verkrijgbaar in deze breedte afmeting, maar hebben wel een ander doel.

We leggen kort uit wat de verschillen zijn tussen deze twee zonneschermen.

Een knikarmscherm is perfect als je graag buiten in de schaduw zit. Met dit soort zonneluifel creëer je een grote schaduwrijke plek op je balkon of in je achtertuin. Zo ben je tijdens warme dagen beter beschermt tegen schadelijke zonnestralen.

Uitvalschermen zijn perfect om het zonlicht binnenshuis te weren. Door het weren van zonnestralen blijft je huis een stuk koeler. Dit type zonnescherm is echter niet geschikt om onder te zitten.

Uitvallengte

Hoe groter de uitvallengte van het zonnescherm, hoe meer schaduw je creëert. In het geval van een zonnescherm van 6 m heb je keuze uit een aantal lengtes.

De meest voorkomende standaardmaat voor een zonnescherm van 6 meter breed heeft 3 meter uitval. Dit betekent echter niet dat dit de enige lengte is waar je uit kunt kiezen.

In de meeste gevallen bieden zonnescherm leveranciers een uitvallengte tussen de 2 en 4 meter. Voor een goede werking van het zonnescherm met deze breedte is een kortere uitval vaak niet mogelijk.

Een zonnescherm van 6 meter breed met 4 meter uitval is in de meeste gevallen de maximale lengte.

Bediening

Qua bediening kun je kiezen uit drie opties: handmatig, elektrisch of automatisch.

Handmatige bediening gaat via een koordopwinder of draaihendel waarmee je het doek van het scherm bedient.

Met een elektrische bediening heb je geen armkracht nodig. In dit geval bedien je het doek via een knop aan de muur, afstandsbediening of je smartphone.

Je kunt er ook voor kiezen het zonnescherm volautomatisch te laten bedienen met klimaatsensoren. Deze sensoren werken op basis van de weersomstandigheden en meten wind of detecteren regen en zon.

Zo hoef je nooit thuis te zijn of onverhoopt naar huis te gaan als het weer omslaat.

Hoeveel kost een zonnescherm van 6 m?

Hoeveel je kwijt bent aan een zonnescherm van 6 meter breed ligt aan een aantal factoren. Denk hierbij aan het type zonnescherm, de uitvallengte en de eigenschappen.

Je kan zomaar ergens tussen de 450 en 3500 euro kwijt zijn voor een zonnescherm van dit formaat.

Houd er rekening mee dat de uiteindelijke prijs vaak zonder montagekosten is. Je bent gemiddeld tussen de 300 en 500 euro kwijt voor de montage door een specialist.

Mochten bovenstaande prijzen boven je budget zijn, kun je altijd eens een kijkje nemen op advertentiewebsites. Hier kun je soms wel eens een tweedehands exemplaar vinden, waar je een stuk minder voor kwijt bent.

De voor- en nadelen van een zonnescherm 6 m breed

Buiten het weren van schadelijke zonnestralen heeft een zonnescherm 6 m nog meer voordelen. Maar heeft een zonneluifel van dit formaat ook nadelen?

We zochten het voor je uit en hebben de grootste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

👍 Voordelen:

  • Dankzij het formaat wordt er veel zonlicht tegengehouden
  • De afmetingen zorgen voor een grote schaduwrijke plek in de tuin of op het balkon
  • Binnenshuis blijft het een stuk koeler, omdat over een grote breedte zonlicht wordt geweerd waardoor je huis minder snel opwarmt
  • Je meubels staan in de schaduw en worden minder snel aangetast door de zon
  • Dankzij de afmetingen wordt de inkijk van je huis geblokkeerd en creëer je meer privacy
  • Een zonnescherm van 6 meter breed is een waardevolle toevoeging aan je huis

👎 Nadelen:

  • Je hebt niet veel keuze wat betreft de uitvallengte. Voor een goede werking van het zonnescherm van 6 meter is de uitvallengte minimaal 2 meter. Door de grootte van het scherm, is 4 meter vaak de maximale uitvallengte
  • De prijs. Een zonnescherm van 6 meter is geen kleine uitgave
  • De breedte maakt het zonnescherm kwetsbaarder voor regen of wind. Je moet er dus altijd voor zorgen dat het zonnescherm ingerold is bij slechte weersomstandigheden. Dit kan eventueel opgelost worden met klimaatsensoren, wat als nadeel heeft dat dit een prijzige toevoeging is


Meer over zonneschermen: