Zonnescherm / Zonnedoek voor kinderwagen kopen? Top 10 beste!

Ben je op zoek naar een zonnescherm voor de kinderwagen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten. 

We zetten eerst de 10 beste zonneschermen voor je op een rijtje. Vervolgens vertellen we je meer over het zonnescherm.

We gaan in op de voor- en nadelen en waar je op moet letten. Ook ontdek je wat goede alternatieven zijn.

De beste zonneschermen voor kinderwagens

Wil je een zonnescherm voor de kinderwagen kopen? Wij hebben de beste zonneschermen voor je geselecteerd. De volgende 10 doeken blinken uit in kwaliteit. 

1: Beste zonnescherm kinderwagen – Dooky Universal Cover

De zonnedoeken van Dooky vallen erg goed in de smaak. Ze zijn universeel, praktisch en voorzien van vrolijke prints. Met dit zonnescherm is jouw kleine altijd beschermd tegen de zon, regen of wind. Het maakt daarbij niet uit wat voor kinderwagen of buggy je hebt. 

Het doek maak je vast met de kunststof ringen. Dat gaat erg eenvoudig. Ook zitten er koordjes aan de onderkant. Hierdoor kun je het doek op meerdere manieren instellen. Daarnaast is het oprolbaar en voorzien van UV bescherming
2: Praktisch schaduwdoek kinderwagen – Altabebe Zonnedoek UV 50+ 

Het zonnedoek van Altabebe is ook erg handig. Het beschikt over UV bescherming, is universeel en eenvoudig te bevestigen. Dat bevestigen gebeurt met elastiek en koordjes. Het doek is gemaakt van polyester, een waterdichte stof
3: Veilig zonnescherm kinderwagen – Dayshake Zonnescherm

Dit zonnedoek van Dayshake is ook echt een aanrader. Het zonnedoek biedt niet alleen goede bescherming tegen de zon. Maar ook tegen de regen. Dit zonnedoek is namelijk waterdicht

Het handige van dit scherm is daarnaast, dat je het kunt verstellen. Het is eenvoudig om het doek te bevestigen. Je plaatst het zoals jij wilt. Het is zelfs mogelijk om oogcontact met jouw kleine te behouden. Ook krijg je er een praktisch opbergzakje bij. 
4: Mooi schaduwdoek kinderwagen – Dooky Tuscany Cover

De zonnedoeken van Dooky zijn mooi vormgegeven én praktisch. De covers hebben vrolijke kleuren en prints. Ze zijn tevens wasbaar. Daarnaast geven ze je een optimale bescherming tegen de zon en neerslag

Er zit zelfs een UV beschermende coating op het doek, zo worden alle zonnestralen volledig geblokkeerd. Met flexibele ringen kun je de Dooky cover vastmaken. Dat kan nagenoeg bij elke kinderwagen of buggy. Het schaduwdoek is universeel
5: Universeel zonnescherm kinderwagen – JillyBee zonnedoek universeel

Zoek je een zonnedoek dat op elke kinderwagen past? Dan is de JillyBee een handige optie. Het elastiek en de koordjes zijn voor elke kinderwagen of buggy geschikt. Het is eenvoudig om het doek te bevestigen. 

Het doek biedt een goede bescherming tegen de zon. Jouw kleine zit zo lekker in de schaduw. Het doek is van polyester gemaakt. Een stof die van nature al waterdicht is. Wel zo praktisch als het weer omslaat. 
6: Beste zonnescherm buggy – Playshoes UV

Van Playshoes is dit zonnescherm erg praktisch. De hoes is er in één universele maat en meerdere kleuren.

Het doek heeft UV bescherming, handige koordjes en is elastisch. Dat maakt het doek geschikt voor bijna elke kinderwagen of buggy. Ook is het doek compact opvouwbaar
7: Goed schaduwdoek kinderwagen – Altabebe zonnedoek met zijbescherming

Dit schaduwdoek is geschikt voor alle kinderwagens en buggy’s. Voor de bevestiging is er een elastiek in het doek gemaakt. Aan de andere kant kun je het doek met touwtjes aan jouw kinderwagen duwstang vastmaken. 

Het leuke is dat je de flappen aan de zijkant uit kunt vouwen. Daarmee geef je jouw peuter of baby nog meer bescherming. Ook kun je het doek in de gewenste positie verschuiven. Het doek is voorzien van UV 50+ bescherming
8: Beste zonnekap kinderwagen – Joolz Geo3 zonnekap

Heb je een Geo3 zitting of reiswieg? Ga dan voor de speciale Joolz Geo3 zonnekap. De kap biedt optimale bescherming tegen de zon of neerslag. De luifel is plooibaar en je kunt hem in verschillende kleuren bestellen. 
9: Comfortabel zonnescherm kinderwagen – Joolz Comfort Cover

Voor een Joolz Day2 of Geo2 kinderwagen is deze Joolz cover ideaal. De cover kun je met een rits aan de wagen vastmaken. Het scherm creëert zo veel schaduw. Daarnaast is de cover voorzien van een UPF 50+ beschermingsfactor
10: Sterk zonnescherm kinderwagen – Stokke Xplory X

Stokke_Xplory X zonnedoek kinderwagen

Heb je een Stokke Xplory X kinderwagen? Dan past dit Stokke zonnedoek daar perfect bij. Het zonnedoek kan op een makkelijke manier over de kinderwagen worden bevestigd. Het bedekt de kinderwagen volledig. 

Een effectief doek voor bescherming tegen de zon dus. Ook beschikt het zonnedoek over een 50+ beschermingsfactor. Let er wel op dat er genoeg ruimte overblijft voor ventilatie. Extra handig is het opbergzakje. Die kun je aan de kinderwagen bevestigen. 
Wat is een zonnedoek voor de buggy?

Een zonnedoek biedt bescherming tegen de zon en de regen. Het is een doek die je op de kinderwagen of buggy kunt bevestigen. Je kunt het zien als een aanvulling op de zonnekap of luifel. Een groter oppervlakte van de buggy is erdoor bedekt. 

Dat voorkomt dat jouw kleine aan direct zonlicht wordt blootgesteld. Directe blootstelling is immers slecht voor de huid van jouw baby of peuter. De huid is nog volop in de groei. En beschadigingen vanuit de zon kunnen die groei in de weg staan.  

Wat zijn de voor- en nadelen van een zonnedoek op de buggy?

zonnedoek_kinderwagen

Wil je erachter komen of het zonnedoek voor de buggy iets voor jou is? Weeg de voor- en nadelen dan tegen elkaar af. Die zetten we voor je op een rijtje. 

Voordelen

  • UV bescherming 

Een zonnedoek is er vooral voor gemaakt om jouw kleine tegen felle zon te beschermen. 

  • Blijft in positie 

Het zonnedoek bevestig je op één manier op de kinderwagen. Je hoeft dat doek niet voortdurend te verstellen. Dat is bij een kinderwagen parasol namelijk het geval. Als daar de looprichting wijzigt kan de zon van een andere kant komen. Het zonnedoek hoef je in dat geval niet te verstellen. 

  • Minder afleiding

Zodra het doek bevestigd is, kan jouw kleine minder zien. Een gedeelte van het zichtveld wordt door het zonnescherm gevuld. Daardoor kan jouw baby of peuter minder snel afgeleid raken. Handig als hij/zij een dutje moet gaan doen.

  • Geluiden werend

Naast dat je zichtbaar minder afleiding hebt, is dat ook zo voor geluiden. Het doek houdt een deel van de geluiden buiten tegen. Ook dat komt bij een dutje goed van pas. Jouw kleine komt goed tot rust. 

Nadelen

  • Ventilatie

Ga je voor een kinderwagen zonnedoek? Let er dan op dat er genoeg ventilatie is. Het is niet goed en zelfs onveilig om de kinderwagen volledig met het doek af te sluiten. 

  • UV doorlatend

Daarnaast is niet elk zonnedoek volledig in staat de UV stralen te weren. Bepaalde doeken laten de stralen nog door. Kijk altijd goed of er een UV beschermlaag op het zonnedoek zit. 

Zonnescherm kinderwagen kopen: Hier let je op

Bij het kopen van zonbescherming voor de kinderwagen, heb je veel keuze. Het helpt dan om op eigenschappen te filteren. Daarvoor is het slim om te weten wat je zoekt. Je zou kunnen letten op de volgende eigenschappen:

UV protectie

Zonnedoeken kunnen voorzien zijn van een beschermingsfactor. Dat is een speciale coating of laag die UV zonnestralen extra kan weerkaatsen. Dat maakt het zonnedoek effectief. Zo kunnen de stralen immers niet meer door het doek heen komen. 

Wil je weten of die UV bescherming aanwezig is? Kijk dan in de productomschrijving of dat aangegeven is. Je ziet daar vaak UV 50+ of UPF 30 staan als de laag aanwezig is. 

Ventilatie

Kijk altijd of er genoeg ventilatie is. Het kan gevaarlijk zijn voor jouw kleine als hij/zij te weinig lucht krijgt. Dek je de kinderwagen te veel af? Dan kan het erg benauwd worden. 

Ga voor een gedeeltelijke bedekking. Of gebruik voor het doek ademende materialen. Kijk ook of er al ventilatieroosters in de kinderwagen aanwezig zijn. 

Formaat

Om het juiste formaat voor jouw kinderwagen zonnedoek te bepalen, let je op 2 dingen. Ten eerste moet het doek bij jouw wagen passen. En ten tweede bepaal je hoe groot gedeelte je met het doek wilt kunnen bedekken. 

Wil je een doek vinden dat bij jouw wandelwagen past? Dan kies je óf voor een universele óf voor een zonnedoek van het desbetreffende kinderwagen merk. Kijk of jouw kinderwagen merk een bijpassende optie heeft. Anders is een universeel zonnedoek altijd geschikt. 

Daarnaast ga je kijken of het zonnedoek de kinderwagen volledig moet bedekken of alleen gedeeltelijk. Bevestig je het doek helemaal over de kinderwagen? Dan heb je sowieso de nodige schaduw. Echter kan het voor jouw kleine op deze manier wel erg benauwd worden. 

Daarom wordt het aangeraden om altijd genoeg ruimte voor ventilatie over te laten. Met het zonnedoek bedek je dan een gedeelte van de open ruimte. 

Montage

De meeste zonnedoeken zijn makkelijk te monteren. De manier waarop dit gebeurt kan verschillen. Bij de ene wordt er gebruik gemaakt van een rits, kunststof ringen of haken. En bij andere soorten zie je juist elastiek, koordjes of magnetische clips

Wasbare stof

Als je vaak met de kinderwagen en het zonnedoek op pad gaat, kan het doek vuil worden. Om die reden is het handig als het zonnedoek in de wasmachine kan. 

Of dat mogelijk is, hangt af van het materiaal. Vaak zijn de doeken gemaakt van katoen of polyester. Dat zijn stoffen die in de wasmachine mogen. Is jouw zonnedoek van een andere stof gemaakt? Check dan even of dat wasmachinebestendig is. 

Waterdicht

Het zonnescherm is ook handig als het regent. Al helemaal als het zonnedoek waterdicht is. Dat is een handige extra eigenschap om op te letten. Je kunt dat ook zien aan het materiaal. 

Is het doek van polyester gemaakt? Dan is de stof automatisch al waterbestendig. Zodra het doek nog een extra coating heeft gekregen, is de stof al helemaal waterdicht. 

Merk

Ga je voor een zonnedoek of luifel van een bekend kinderwagen merk? Dan ga je voor een betrouwbare kwaliteit. Kies bijvoorbeeld voor een zonnedoek van Maxi-Cosi, Joolz of Stokke. Ook zijn ze te koop bij betrouwbare winkels als de Hema of Kruidvat

Design

Ga je op zoek naar een mooi zonnescherm? Dan is er genoeg keuze. De zonneschermen zijn er in alle mogelijke kleuren en leuke opvallende prints. Ga daarom voor een design naar jouw smaak. 

Alternatieven voor een zonnescherm buggy

Wat ook kan werken als bescherming tegen de regen of zon, is een kinderwagen parasol. Een parasol voor de kinderwagen bevestig je met een clip of klem aan de wagen. Er zijn universele kinderwagen parasols, maar ook parasols die bij een merk passen. 

Meestal is de parasol voorzien van een UV protectie laag. De parasol heeft buigbare elementen. Je kunt hem daardoor verstellen. 

Daarnaast is het bij zonnig weer altijd slim om je kleine goed in te smeren met zonnebrand. Doe dat met een hoge factor om de kwetsbare huid te beschermen. Ook een petje of luchtige maar bedekkende kleding kan nuttig zijn.
Veelgestelde vragen

Hoe zijn de 10 beste zonnedoeken voor buggy’s geselecteerd?

Voor de selectie is gekeken naar prijs en kwaliteit. De zonnedoeken in de top 10 zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit. Ook is er gelet op de eigenschappen van de zonnedoeken. En op beoordelingen van gebruikers. 

Is een zonnedoek over de buggy veilig?

Als je een zonnedoek op de juiste manier gebruikt, is het veilig. Zorg ervoor dat je altijd genoeg ruimte overlaat voor ventilatie. Anders kan het, vooral met warm weer, snel benauwd worden voor jouw kleine. Sluit de kinderwagen niet volledig af, maar alleen gedeeltelijk.


Misschien ook interessant: