Zonnescherm met verlichting: Opties, Soorten & Voordelen

Met een zonnescherm in je achtertuin geniet je eindeloos van warme zomerdagen. Niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds nadat de zon achter de horizon is verdwenen.

En dan is verlichting onder je zonnescherm de perfecte toevoeging!

Ben je op zoek naar een zonwering waar al verlichting in zit? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan?

Of heb je reeds een knikarm zonnescherm waar je verlichting onder wilt plaatsen? En weet je niet wat de mogelijkheden hierin zijn?

Geen zorgen: wij hebben het nodige uitzoekwerk al voor je gedaan. In dit artikel vind je namelijk de antwoorden op bovenstaande vragen en meer.

We geven je onder andere meer informatie over het plaatsen van verlichting onder zonneschermen.

Maar ook de voordelen en aandachtspunten bij de aanschaf ervan nemen we met je door.

Bestaan er zonneschermen met verlichting?

Vraag je je af of er zonneschermen bestaan waar al verlichting in zit? Het antwoord daarop is vrij duidelijk: ja, deze bestaan! We hebben het in dit geval over knikarm zonneschermen met verlichting.

Weet je niet precies wat een knikarmscherm is? We leggen je hieronder graag in het kort uit wat voor type zonnescherm dit is.

Een knikarmscherm – ook wel terrasscherm – is een zonnescherm die je buiten aan de muur ophangt. Je kunt een knikarmscherm zien als verlenging van je huiskamer. Hiermee benut je je buitenruimte dus optimaal!

Met een zonnescherm creëer je tijdens warme zomerdagen een schaduwrijke plek in de achtertuin. Ook na zonsondergang of tijdens de koudere maanden kun je lekker buiten onder het zonnescherm blijven zitten.

En dan zorgt verlichting onder het zonnescherm voor een fijne en gezellige sfeer.

Zonneschermen met verlichting: welke mogelijkheden heb ik?

Wil je een zonnescherm met verlichting? Je hebt in dit geval eigenlijk twee mogelijkheden:

  1. Heb je nog geen zonnescherm? Kies er dan voor om een knikarm zonnescherm inclusief verlichting aan te schaffen.
  2. Heb je al een knikarm zonnescherm in je tuin hangen? Dan kun je verschillende soorten verlichting onder het zonnescherm plaatsen.

Als je een knikarmscherm gaat aanschaffen heb je verschillende opties. Er bestaan schermen waarbij de verlichting al in de cassette geïntegreerd is.

Je hebt ook zonneschermen waarbij de verlichting in de knikarmen zelf of onder de doekondersteuningsbuis zit.

In het geval dat je al een zonwering hebt, kun je zelf verlichting in het zonnescherm maken. Weet je niet zo goed wat je mogelijkheden zijn? Hieronder vind je de meest voorkomende manieren om verlichting onder je zonnescherm te plaatsen. 

Als je zelf verlichting in je zonnescherm wilt maken zijn er verschillende opties. Denk bijvoorbeeld aan LED-strips, die je aan de muur of onder de cassette kunt bevestigen.

Er bestaan ook strips die je aan de doekondersteuningsbuis, het uitvalprofiel of de knikarmen kunt monteren. In plaats van LED-strips kun je ook kiezen voor spotjes die je kunt wegwerken in de buis, het profiel of de armen.

Afhankelijk van het type zonnescherm, handmatig of elektrisch, kun je de verlichting op verschillende manieren bedienen. Een elektrische zonwering buiten inclusief verlichting zal dezelfde bediening hebben voor de LED-lampen – wel zo makkelijk!

Bij het zelf plaatsen van LED-lampen kun je kiezen uit bediening via afstandsbediening of je smartphone.

Wat voor zonnescherm verlichting?

Als je je zonnescherm met LED verlichting wilt voorzien heb je verschillende opties. Zoals eerder benoemd kun je kiezen voor LED-strips of LED-spots. Deze zijn er uiteraard in verschillende vormen, afmetingen, kleuren en intensiteit.

De meeste LED lichten geven ‘wit licht’ in verschillende warmtes: warm licht, koud licht en neutraal licht.

Voor een sfeervol resultaat kies je voor warm licht, wat je kunt vergelijken met kaarsverlichting. Dit geeft een rustgevend gevoel en maakt het een stuk gezelliger onder het zonnescherm.

Heb je feller licht nodig om meer te kunnen zien buiten? Bijvoorbeeld voor het lezen van een boek of het spelen van bordspellen? Dan kies je voor koud licht, wat meer verlichting geeft maar minder sfeervol is.

Neutraal licht zit eigenlijk precies tussen koud en warm licht in. Het type licht dat je kiest is dus vooral afhankelijk van jouw persoonlijke wensen.

Voordelen van zonnescherm met verlichting

Waarom zou je voor een zonnescherm met verlichting kiezen? De grootste reden is het creëren van een sfeervolle plek in je achtertuin.

Maar wat zijn nu de voordelen van zonnescherm verlichting? We sommen de grootste voordelen voor je op.

👍 Voordelen:

  • Een knikarm zonnescherm met verlichting is een verlenging van je huiskamer. Je kunt hierdoor na zonsondergang langer genieten van het buitenleven
  • Je kunt kiezen uit LED-strips of LED-spots in diverse afmetingen, modellen, kleuren en met verschillende lichtintensiviteit. Zo vind je altijd wel de perfecte verlichting die aan jouw wensen en eisen voldoet
  • Er bestaan verschillende soorten zonneschermen inclusief verlichting. Zo kies je bijvoorbeeld uit handmatige of elektrische zonneschermen waarbij de verlichting in de cassette, aan de knikarmen of onder de doekondersteuningsbuis geïntegreerd zit
  • Als je zelf verlichting onder het zonnescherm wilt maken heb je meerdere opties voor de plaatsing. Denk hierbij aan het bevestigen aan de muur, onder de cassette, aan de doekondersteuningsbuis, het uitvalprofiel of de knikarmen
  • Qua bediening kun je kiezen uit het bedienen van de lampen via een muurknop of afstandsbediening. Er bestaan tegenwoordig ook LED-lampen die je kunt bedienen via een app op je smartphone
  • Knikarm zonneschermen met verlichting kun je zowel in de achtertuin plaatsen, maar ook als zonwering op het balkon.

Zonwering met verlichting kopen? Hier moet je op letten

Als je een zonnescherm met verlichting wilt kopen zijn er een aantal punten waar je op moet letten. De belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan sommen we hieronder voor je op.

Handmatig of elektrisch?

Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een knikarm zonnescherm met handmatige of elektrische bediening. De handmatige versie is goedkoper, maar heeft meerdere nadelen ten opzichte van een elektrisch knikarmscherm.

Het grootste voordeel van een elektrisch zonnescherm is het gebruiksgemak. Je hebt namelijk geen armkracht nodig om het scherm in en uit te rollen. Dit type zonwering inclusief verlichting komt ook vaker voor, waardoor je meer keuze hebt.

Elektrische zonneschermen waarin de verlichting geïntegreerd is hebben dezelfde bediening voor de LED-lampen. Vaak kun je deze bedienen met dezelfde afstandsbediening of via een app op je smartphone.

Bedenk dus van tevoren wat je belangrijker vindt: de prijs of je gemak. Kies op basis hiervan voor een handmatige of elektrische zonwering met verlichting.

Afmetingen

Afhankelijk van de grootte van je terras moet je letten op de afmetingen van het zonnescherm. Je wilt immers niet een zonnescherm met verlichting aanschaffen die te klein of te groot is.

Wil je een groot terras verlichten met een zonnescherm van 5 meter bijvoorbeeld? Dan heb je dus meer verlichting nodig dan bij een kleinere zonwering.

Meet dus van tevoren op hoeveel ruimte jij nodig hebt voor een zonnescherm. Hiernaast moet je ook bedenken hoeveel verlichting je wilt. Op basis hiervan kun je de juiste grootte zonnescherm aanschaffen.


Meer zonneschermen: