Zonnescherm repareren? Kosten, mogelijkheden en tips

Als jouw zonwering defect is, dan is een zonnescherm reparatie soms goedkoper dan een nieuwe kopen. En er zijn zelfs reparaties die je ook zelf uitvoert en dat scheelt een hoop geld.

Dit artikel vertelt je wat voor zonnescherm reparaties er zijn. We kijken naar wat je daarvan zelf kunt doen en wat je beter uitbesteedt aan een specialist.

Daarna krijg je handige tips over hoe je je zonnescherm goed onderhoudt om defecten te voorkomen.

Verschillende soorten zonwering reparaties

Zonneschermen kunnen op allerlei plekken defect raken. Dit hangt ook af van het soort zonnescherm dat je hebt. We hebben hier de belangrijkste defecten aan zonneschermen voor je op een rijtje gezet.

Algemene problemen zonneschermen:

 • Het doek is gescheurd, de kleuren zijn vervaagd of het weer is erin getrokken.
 • Het mechanisme maakt een piepend en krakend geluid.
 • Het zonnescherm zit klem en wil niet meer open of dicht.
 • De armen roesten of zijn beschadigd.
 • Het zonnescherm maakt lawaai als het waait.
 • De cassette is defect.

Problemen met handmatige zonneschermen:

 • De band waarmee je hem open en dicht doet zit vast of is gescheurd.
 • De hendel waarmee je hem bedient is defect of klem gelopen.
 • Het handmatige zonnescherm wil niet meer in of wordt scheef opgetrokken.

Problemen met elektrische zonneschermen:

 • De motor maakt geluid of is defect.
 • De afstandsbediening, de knop aan de muur of de app waarmee je je elektrische zonnescherm bedient werkt niet meer.
 • Het luik van de cassette zit klem.

Zonnescherm repareren: wat zijn de kosten?

De kosten voor zonwering reparatie hangt helemaal af van het soort zonnescherm dat je hebt en het probleem. We hebben hier de prijzen voor het repareren van de belangrijkste defecten verzameld. Dit zijn de kosten voor als je de reparatie uitbesteedt aan een monteur.

Voor een exacte indicatie van de kosten voor jouw specifieke probleem en zonnescherm, vraag je het beste een offerte op bij een specialist.

Soort defectKosten zonnescherm reparatie
Motor zonnescherm vervangen€300 – €500
Optrekband zonnescherm vervangen€200 – €250
Arm of frame repareren/vervangen€200 – €600
Zonneschermdoek repareren/vervangen€200 – €500 (alleen arbeidskosten)
Mechanische onderdelen repareren€150 – €600
Bediening repareren€250 – €500
Zonnescherm afstellen€150 – €200
Reparatie aan de cassette€150 – €500
Knikarm zonnescherm repareren/vervangen€400 – €3000
Uitval zonnescherm repareren/vervangen€200 – €2000

Behalve dit zijn er ook voorrijkosten om rekening mee te houden. Deze liggen meestal rond de €200. Daar zitten het starttarief en de kosten voor het eerste werkuur dan al bij in.

Heb je een probleem dat hier niet tussen staat? Dan is het uurtarief voor een monteur een manier om een schatting te maken van de kosten. Een goede specialist rekent gemiddeld €100 tot €120 per uur.

Kan je je zonwering ook zelf repareren?

Er zijn zonnescherm reparaties die je prima zelf kunt doen, vooral als je een beetje handig bent. Het voordeel is dat zonneschermen over het algemeen vrij simpel zijn. Zelf rolluiken repareren, bijvoorbeeld, is al een stuk lastiger.

Bewegende delen smeren, bijvoorbeeld, is iets wat je zelf kunt. Het vervangen van kleine onderdelen aan de buitenkant is ook niet lastig.

Schoonmaken, roest schuren en verven en rubbers vervangen zijn ook voorbeelden van reparatie- en onderhoudswerkzaamheden die prima zelf uit te voeren zijn.

Grotere reparaties, zoals wanneer de motor van je zonnescherm kapot is of het zonneschermdoek repareren, laat je beter aan een specialist over.

Deze kan je knikarm zonnescherm repareren, de problemen met je screens oplossen en de ingewikkelde bediening weer in werking stellen. Zou je dit zelf doen, dan veroorzaak je mogelijk alleen maar een groter defect.

Een ander probleem waarmee je te maken krijgt als je de zonnescherm reparatie zelf uitvoert is dat je mogelijk je garantie kwijtraakt. Wie weet, zitten de kosten voor je screen reparatie wel bij de garantieregeling inbegrepen.

Wat is beter; een zonnescherm reparatie of vervangen?

De keuze tussen en reparatie en vervanging is soms lastig te maken. Dit hangt helemaal van het probleem af en ook van de kosten voor het repareren. Soms zijn deze hoger dan de aanschaf van een nieuw zonnescherm.

De beste manier om deze vraag te beantwoorden is door een specialist te vragen naar de prijs voor jouw specifieke zonnescherm reparatie. Aan de hand daarvan, plus de leeftijd en staat van het zonnescherm, kan je dan bepalen wat voordeliger is voor jou.

De onderstaande lijstjes helpen je misschien met het maken van de keuze tussen een zonnescherm reparatie en vervanging.

Kies voor een zonnescherm reparatie als:

 • Het defect onder de garantie valt.
 • Je het defect zelf kunt repareren.
 • Het zonnescherm nog nieuw is en er nog mooi uitziet.
 • De kosten voor de reparatie lager zijn dan voor een nieuw zonnescherm.

Kies voor een zonnescherm vervanging als:

 • Het zonnescherm oud is en toch al aan vervanging toe was.
 • De zonnescherm reparatie duurder is dan het vervangen ervan.
 • Het probleem niet meer verholpen kan worden.

De kosten voor een nieuw zonnescherm

Je weet nu wat de kosten zijn voor de reparatie van je zonnescherm. En je weet wanneer het beter is om een zonnescherm reparatie uit te laten voeren of een nieuw zonnescherm te kopen.

Maar hoeveel kost een nieuw zonnescherm? Tegenwoordig zijn nieuwe zonneschermen niet duur meer. De prijs hangt af van de afmetingen, de bediening en de kwaliteit.

Knikarmschermen zijn duurder dan uitvalschermen, dus het soort is ook belangrijk. Screens zijn over het algemeen goed betaalbaar, en markiezen zijn dan weer wat duurder.

De kosten voor een nieuw zonnescherm worden op deze manier opgedeeld:

 • Kosten zonnescherm zelf: €200 tot €1500.
 • Kosten verwijderen oude zonnescherm: €35 – €75.
 • Kosten montage nieuwe zonnescherm: €100 – €300.

Waarop moet je letten als je een zonnescherm reparatie inplant?

Heb je besloten dat je je zonnescherm wilt laten repareren? Dan zijn er een aantal punten om op te letten.

1. Heb je nog garantie?

Goede leveranciers van zonneschermen geven je een garantie op bepaalde defecten. De motor valt hier meestal onder, bijvoorbeeld. Heb je voor een kwalitatief doek gekozen, dan valt de kleurechtheid vaak onder de garantie.

Het is altijd een goed idee om te controleren of je nog garantie hebt en of jouw defect daar dan onder valt. Zo ja, dan is de zonnescherm reparatie gratis.

2. Kies een erkende vakman

Besteed ook even wat tijd aan het vinden van een goede monteur. Sommige leveranciers hebben zelf erkende vakmannen in dienst die de producten door en door kennen.

Zij hebben ook altijd onderdelen bij zich, zodat je zonnescherm reparatie misschien al wel direct kan worden afgerond.

Als je geld op de zonnescherm reparatie wilt besparen, doe dat dan niet door een goedkopere monteur te kiezen. Het is beter om een monteur te nemen uit je buurt, zodat de voorrijkosten meevallen.

3. Is een reparatie nog waardevol?

Denk ook even na over of een zonnescherm reparatie in jouw geval nog nut heeft. Als je toch al van plan was binnenkort nieuwe zonwering te plaatsen, dan is dit misschien wel hét moment.

Aan de andere kant, kan je een oud zonnescherm weer helemaal nieuw leven inblazen alleen al door het doek te laten vervangen. In dat geval kan deze er weer vele jaren tegenaan en is de zonnescherm reparatie zeker waardevol geweest.

Tips om defecten te voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zegt het bekende gezegde. En dat is in het geval van zonnescherm reparaties ook zo. Gebruik deze tips om een defect aan jouw zonnescherm te voorkomen.

1. Smeer de bewegende delen regelmatig. Dat kan met zuurvrije vaseline.  De beste tijd om dit te doen is in de winter, want dan voorkom je dat je zonnescherm vastvriest.

2. Kies voor een zonnescherm met een goede cassette. Laat hem niet nat worden. Komt er toch een regenbui overheen, rol hem dan pas op als het doek droog is. Zo voorkom je schimmel in het doek en vlekken die er niet meer uitgaan.

3. Laat je zonnescherm ook niet onnodig open staan. Dan blijft het doek het mooiste. UV-stralen kunnen de kleur vervagen. Het is altijd goed om voor een zonnescherm met een kwalitatief doek te kiezen, want die vervagen minder snel.

4. Maak je zonnescherm regelmatig even schoon. Vuil dat op het frame komt kan dit op den duur beschadigen.

5. Bedien je zonnescherm voorzichtig. Speel niet met de bediening. Op die manier gaat het mechanisme langer mee.


Meer over zonneschermen: