Zonwering voor balkon kopen? Opties, Kosten & Aandachtspunten

Wil je graag een balkon zonwering kopen, maar weet je niet zo goed welke opties je hebt? Ben je benieuwd naar de kosten, of waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? Geen zorgen, wij zochten het voor je uit.

In dit artikel kun je het antwoord vinden op bovenstaande vragen, en meer!

We bespreken onder andere de voor- en nadelen van balkon zonwering voor je appartement. Maar ook eventuele alternatieven nemen we met je door.

Waarom een balkon zonnescherm kopen?

De grootste reden waarom je een zonnescherm voor je balkon koopt is het weren van zonlicht.

Met een zonwering creëer je niet alleen een schaduwrijke plek, het biedt bescherming tegen schadelijke zonnestalen én het houdt je huis koeler.

Zonwering balkon: wat zijn mijn opties?

Benieuwd welke opties je hebt voor het kopen van een zonnescherm op je balkon? En wil je weten welke soorten zonweringen geschikt zijn voor jouw soort balkon? We zochten het voor je uit!

Zonwering op het balkon onderscheiden we in twee soorten: binnen- en buitenzonwering. Buitenzonwering zorgt voor een schaduwrijke plek op het balkon, waar binnenzonwering je huis koeler houdt:

 • Buitenzonwering: knikarmscherm, zonnezeil, pergola
 • Binnenzonwering: uitvalscherm, rolluik voor binnen, screen

Nu weet welke je twee soorten zonwering bestaan. Dan is het tijd om te gaan kijken welk type zonnescherm het beste bij jouw wensen past. Hieronder vind je de meest voorkomende zonweringen die je kunt installeren op je balkon.

Knikarm zonnescherm balkon

Een knikarmscherm, ook wel terrasscherm genoemd, is perfect om schaduw te creëren. Dit type zonnescherm is ontworpen om onder te kunnen zitten, zonder dat je in de volle zon zit. Zo word je beschermt tegen schadelijke zonnestralen en blijf je een stuk koeler.

Zonnezeil

Ook een zonnezeil is ontworpen om een schaduwrijke plek te creëren. Ze worden dan ook niet voor niets schaduwdoeken genoemd. Zonnezeilen hang je horizontaal op en bevestig je aan een muur en je balustrade bijvoorbeeld.

Pergola zonwering

Buiten terrasschermen of zonnezeilen kun je ook voor een pergola zonwering kiezen. Ondanks dat een pergola veel overeenkomsten heeft met een terrasscherm, is er één groot verschil: palen.

Je bevestigt het zonnescherm aan de gevel van je appartement en monteert de palen aan de voorzijde. Hierdoor wordt het zonnedoek strak gespannen en staat hij een stuk steviger.

Pergola zonneschermen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor balkons waar veel wind staat.

Uitvalscherm balkon

Als we het hebben over binnenzonwering is een uitvalscherm een perfecte keuze. Je bevestigt de cassette van het scherm aan de buitenkant van je muur. En het zonnedoek, die rolt in een scherpe hoek naar beneden!

Dit zorgt ervoor dat zonlicht binnenshuis geblokkeerd wordt, waardoor je huis een stuk koeler blijft. Let wel op: deze verticale zonwering voor je balkon is niet geschikt om onder te zitten.

Balkon screen of rolluik

Ook screens en rolluiken zijn een perfecte manier om warme zonnestralen vanaf buiten te weren. Dit type zonwering wordt aan de buitenkant van je raam gemonteerd, waardoor zonlicht effectief tegengehouden wordt.

Er zit echter wel een klein verschil tussen beiden:

 • Rolluiken houden warmte en zonlicht tegen, maar zorgen ook voor verduistering. Ze werken geluiddempend, inbraak vertragend en blokkeren het zicht naar binnen voor privacy. Een nadeel van rolluiken is dat het ook jouw zicht naar buiten blokkeert;
 • Screens houden ook warmte en zonlicht tegen, maar behouden ten opzichte van rolluiken het zicht naar buiten. Dit type zonwering reflecteert warme zonnestralen en blokkeert fel zonlicht voordat ze het glas bereiken. Hierdoor blijft je huis een stuk koeler, én je hebt minder last van zonlicht in je ogen.

Zonnescherm voor balkon kopen? Dit zijn de kosten

Je weet nu welke verschillende opties je hebt voor een zonnescherm op je balkon. Dan is het ook wel zo fijn om te weten welk prijskaartje er aan de zonweringen hangt.

Hieronder vind je per type balkon zonwering de gemiddelde prijzen:

SoortPrijs
Knikarmscherm€ 800 – € 3000
Zonnezeil/schaduwdoek€ 100 – € 1000
Pergola€ 800 – € 2000
Uitvalscherm€ 500 – € 1750
Rolluik€ 200 – € 1200
Screen€ 600 – € 2500

Zoals je kunt zien loopt de prijs voor een zonnescherm op je balkon nogal uiteen. Dit heeft onder andere te maken met de afmetingen en het gebruikte materiaal.

Maar er zijn ook andere factoren die de uiteindelijke prijs kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan de uitvallengte, kleur, montage en bediening. We lichten deze factoren graag voor je toe:

Uitvallengte

De meeste zonweringen worden geproduceerd met een doek in een standaardlengte. Als je hiervan af wilt wijken, moet je rekenen op extra kosten. Uiteraard geldt ook dat hoe langer het doek is, hoe hoger het prijskaartje.

Kleur

De kleur van zowel de cassette als het doek kunnen invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Net als de uitvallengte worden zonweringen voor je balkon vaak gemaakt in een aantal standaard kleuren.

Wil je graag een andere kleur? Dan zal het zonnescherm op maat gemaakt moeten worden, wat extra kosten met zich meebrengt.

Montagekosten

Voor het monteren van een zonwering op je balkon raden we je aan een vakspecialist in te huren. Zo weet je zeker dat het installeren van het zonnescherm op de juiste manier gebeurt. Wel moet je in dit geval rekenen op extra kosten.

Gemiddeld ben je tussen de 100 en 300 euro kwijt aan montagekosten. Dit is dan wel exclusief de voorrijkosten en het inmeten van de zonwering. Hier ben je tussen de 60 en 150 euro meer voor kwijt.

Montage

En dan hebben we het niet over de montagekosten. We doelen hier specifiek op de manier van ophangen. De meeste zonweringen worden namelijk aan de muur bevestigd, maar er zijn ook andere opties beschikbaar.

Denk hierbij aan het monteren van het scherm aan het plafond in plaats van aan een wand. Je bent een stuk meer geld kwijt als je kiest voor een alternatieve montagesoort.

Bediening

Tegenwoordig is het gros van de balkon zonweringen gemaakt met elektrische bediening. Deze bediening biedt een stuk meer comfort, omdat je geen armkracht nodig hebt om het doek op te rollen.

Wel is het zo dat elektrische zonweringen aanzienlijk duurder zijn dan zonneschermen met handmatige bediening. Houd hier rekening mee.

Voor- en nadelen van zonwering op je balkon

Buiten het feit dat zonlicht geblokkeerd wordt zitten er meer voordelen aan een balkon zonnescherm. Maar, heeft een zonwering voor je balkon eigenlijk ook nadelen? We hebben de grootste voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

👍 Voordelen:

 • Een zonnescherm op je balkon houdt zonlicht en warmte tegen. Het beschermt je tegen schadelijke zonnestralen als je op je balkon zit en houdt je huis een stuk koeler;
 • Dankzij een zonwering kun je gedurende een warme zomerdag lekker in de schaduw op je balkon zitten;
 • Ook voor je meubelen is het creëren van schaduw een stuk duurzamer, ze worden namelijk niet aangetast door felle zonnestralen;
 • Buiten het feit dat een zonwering comfort biedt, wordt de inkijk vanaf buiten ook geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat je een stuk meer privacy hebt;
 • De waarde van je woning wordt verhoogd door het plaatsen van een zonnescherm op je balkon.

👎 Nadelen:

 • Zonneschermen voor je balkon zijn een grote uitgave, de prijs is dan ook een nadeel;
 • Niet alle zonneschermen zijn geschikt om op het balkon te plaatsen. Dit heeft voornamelijk te maken met weersbestendigheid. Zeker als je wat hoger woont, kan de wind een stuk sterker zijn dan aan de grond. Hierdoor moet je extra goed opletten dat je het zonnescherm inrolt als het regent of hard waait.

Aandachtspunten bij het kopen van zonwering voor balkon of appartement

Ben je erover uit, je wilt een zonnescherm voor je balkon kopen? Maar weet je niet zo goed waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf ervan? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Soort zonwering

Bedenk jezelf eerst wat voor soort zonwering je wilt kopen. Een zonnescherm om schaduw te creëren of om je huis koeler te houden. Op basis hiervan kun je een gerichte keuze maken uit de verschillende opties die we hierboven benoemd hebben.

Grootte en indeling

Uiteraard is de grootte en indeling van je balkon van groot belang. Je moet namelijk rekening houden met de juiste afmetingen en beschikbare ruimte.

Heb je een groot balkon? Dan moet je er eigenlijk alleen voor zorgen dat de zonwering niet te klein is. Een te klein zonnescherm laat nog steeds zonnestralen door, wat natuurlijk niet nuttig is.

Sterke wind

Woon je in een flat of appartement waar veel wind staat? Dan moet je rekening houden met het soort zonwering.

Niet alle zonneschermen zijn namelijk even bestand tegen slechte weersomstandigheden. Je kan in dit geval beter kiezen voor rolluiken of screens.

Tip: Er bestaan speciale rolluiken met hor. Zo ben je beschermd tegen de zon en tegelijkertijd hou je insecten buiten.

Bediening

Als je kijkt naar de bediening van een zonwering heb je twee opties. Een zonnescherm met handmatige bediening rol je op met een draaihendel. Dit is de goedkoopste optie wat dan ook meteen het grootste voordeel is.

Elektrische zonwering bedien je met een afstandsbediening, schakelaar aan de muur of via je telefoon. Dit heeft als grootste voordeel dat je geen armkracht nodig hebt om het zonnescherm in- en uit te rollen.

Deze optie is echter wel stukken duurder ten opzichte van handmatige bediening, houd hier rekening mee.

Veiligheid

Ben je gek op barbecueën op het balkon? Dan is het kiezen van de juiste zonwering een belangrijk punt. Niet alle zonneschermen zijn namelijk geschikt in combinatie met een balkon BBQ.

Let bij de aanschaf van een zonnescherm dan ook goed op het gebruikte materiaal. Sommige materiaalsoorten zijn namelijk brandvertragend.
Veelgestelde vragen

Bestaat er balkon zonwering zonder te boren?

Ja, er bestaan zonweringen die je zonder boren kunt monteren op je balkon. De zogeheten klem-zonwering zet je klem tussen het plafond en je balkonvloer.

Welke zonwering is geschikt voor een inpandig balkon?

De meest geschikte zonwering voor een inpandig balkon zijn binnenzonweringen. Deze bevestig je namelijk aan de buitenkant van het raam. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de gesloten zijkanten van je balkon.

Wat zijn alternatieven voor zonwering op het balkon?

Op zoek naar een andere oplossing voor zonwering op je balkon? Kijk dan eens naar een balkon parasol, waarmee je een schaduwrijke plek creëert. Balkon parasols zijn ook nog eens makkelijk te bevestigen aan je muur of balustrade. Als je op zoek bent naar een verticale oplossing, kun je overwegen een balkon windscherm aan te schaffen. Deze zijn in basis ontworpen om wind tegen te houden, maar bieden vaak ook UV-bescherming.

Waar een balkon zonnescherm kopen?

Online kun je bij verschillende aanbieders terecht voor het aanschaffen van balkon zonwering. Shop je liever in een fysieke winkel? Dan kun je het beste een bezoek brengen aan een tuinwinkel of bouwmarkt, zoals Hornbach of Gamma.


Meer zonwering: