Zonwering voor dakraam: Opties, Prijzen & Tips

Heb je een dakraam in een schuin of plat dak wat dient voor extra lichtinval? Maar wordt de kamer door het zonlicht wat erop valt snel opgewarmd? Dan is een zonwering voor je dakraam de perfecte oplossing.

Maar, welke opties heb je nu eigenlijk voor een zonwering aan de buitenkant van je dakraam? En waar moet je aan denken qua kosten?

In dit artikel geven je onder andere antwoord op deze vragen.

Verder gaan we dieper in op het monteren van een zonnescherm voor je dakraam. Maar ook de aandachtspunten bij de aanschaf ervan nemen we met je door.

Waarom zonwering voor je dakraam kopen?

Het ombouwen van je leegstaande zolder tot kantoor of slaapkamer wordt steeds vaker gedaan. Het is dan wel zo fijn dat de kamer genoeg lichtinval heeft door middel van een dakraam.

Een nadeel van een dakraam is dat de zolderkamer een stuk sneller opwarmt door het zonlicht.

Het weren van zonlicht dan ook de grootste reden om een zonwering voor je dakraam aan te schaffen. Zeker als je een zonnescherm aan de buitenkant van het raam plaatst.

Zonlicht wordt in dit geval dan al tegengehouden voordat de warme zonnestralen het glas raken. Buitenzonweringen voor je dakraam zijn vele malen effectiever dan zonwering voor je dakraam aan de binnenkant van je huis.

Zolderkamers dienen in de meeste gevallen als slaapkamer. Ondanks dat het lichtinval fijn is, kan dit ook storend werken. Een tweede reden om een zonnescherm op je dakraam te plaatsen is dan ook verduistering, voor een goede nachtrust.

Zonwering buitenkant dakraam? Dit zijn je opties:

Als we het hebben over zonwering aan de buitenkant van je dakraam heb je diverse mogelijkheden. We nemen de meest voorkomende zonneschermen met je door. Zo weet je wat je opties zijn en waar je uit kunt kiezen.

Rolluiken

Rolluiken kunnen we met goed recht de beste zonwering voor je dakraam noemen als je je zolder gebruikt als slaapkamer. Ze houden zonlicht effectief tegen, waardoor het leefklimaat in je zolderkamer een stuk aangenamer blijft.

Vaak is de binnenkant van rolluiken voor je dakraam bewerkt met een coating. Deze houdt warmte niet alleen tegen, maar beperkt ook de warmte die de kamer ingelaten wordt. En dat is niet alles.

Dit type zonwering zorgt ook voor verduistering en werkt geluiddempend. Hierdoor heb je minder last van geluiden van buitenaf en een donkere kamer bevordert je nachtrust.

Ook privacy is een groot voordeel: de inkijk van buiten wordt namelijk geblokkeerd.

Je hebt rolluiken van verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan houten rolluiken. Ook zijn er verschillende varianten verkrijgbaar, zoals moderne rolluiken of rolluiken met hor.

Stem altijd je situatie goed af in combinatie met de plek van plaatsing voordat je een rolluik aanschaft.

Screens

Een tweede goede optie is het plaatsen van screens aan de buitenkant van je dakraam. Screens zorgen ervoor dat zonlicht geblokkeerd wordt, waardoor de binnenruimte minder snel opwarmt. Zonnestralen worden effectief gereflecteerd voordat ze het glas bereiken.

Als je zolderkamer als thuiskantoor dient, zijn screens de beste optie. Screens beschermen tegen schadelijke zonnestralen en blokkeren het felle licht. Dit biedt een stuk meer rust aan je ogen als je vaak achter je computer zit.

Een groot voordeel aan screens ten opzichte van rolluiken is dat het ook meer privacy biedt. Het zicht naar binnen wordt namelijk geblokkeerd, maar je kunt nog steeds naar buiten kijken.

Wat kost een zonnescherm voor het dakraam?

Afhankelijk van het soort zonnescherm dat je kiest, kan de prijs nogal verschillen. Rolluiken voor je dakraam kosten ergens tussen de 400 en 900 euro.

Screens daarentegen zijn wat goedkoper, reken hierbij op een bedrag tussen de 100 en 500 euro.

Een aantal eigenschappen die de prijs kunnen beïnvloeden zijn het materiaal, de afmetingen en de bediening ervan. Eventuele extra’s zoals het werken op zonne-energie hebben ook invloed op de prijs.

Ook de montage van het zonnescherm op je dakraam brengen extra kosten met zich mee. Houd rekening met montagekosten tussen de 50 en 200 euro, afhankelijk van de vakspecialist.

Hoe zonwering op het dakraam monteren?

Zonweringen op je dakramen worden direct om het raam heen geplaatst. Over het algemeen is de installatie ervan relatief makkelijk.

Desondanks raden we je af om de zonwering zelf te plaatsen, zeker omdat het zonnescherm aan de buitenkant op het dak geplaatst wordt.

Voor de plaatsing van een zonwering op je dakraam raden we je altijd aan een specialist in te huren. Zo ben je er zeker van dat de zonwering op de juiste manier gemonteerd wordt.

Voordelen van een dakraam zonwering

Buiten het feit dat zonwering voor je dakraam zonlicht tegenhoudt, zijn er meer redenen om er één te plaatsen. We hebben de grootste voordelen voor je op een rij gezet.

👍 Voordelen:

  • Effectief tegenhouden van zonlicht;
  • Warme zonnestralen worden tegengehouden, waardoor de zolderkamer koeler blijft;
  • Zonwering voor je dakraam biedt verduistering;
  • De inkijk van buitenaf wordt geblokkeerd. Hierdoor ervaar je meer privacy;
  • Geluid van buitenaf wordt gedempt;
  • Zonwering kan elektrisch bediend worden door middel van een afstandsbediening of schakelaar;
  • Omdat het zonlicht direct op het dak staat, kun je het zonnescherm uitbreiden met zonne-energie. Hierdoor verbruik je minder energiekosten;
  • Tegenwoordig zijn veel dakraam zonweringen compatibel met Wi-Fi, waardoor bediening via je telefoon mogelijk is.

Zonwering dakraam kopen? Hier moet je op letten

Heb je de keuze gemaakt om raambekleding voor je dakraam te kopen? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor de aanschaf ervan opgesomd.

Type zonwering

Zoals besproken in dit artikel zijn er twee zonweringen perfect voor dakramen. Beiden hebben zo hun eigen eigenschappen en voordelen.

Bedenk voor jezelf wat de belangrijkste reden is dat je een zonwering wilt aanschaffen. Op basis hiervan kun je een keuze maken tussen een rolluik of screen.

Dient je zolderkamer als kantoor, dan zijn screens de beste optie. Als je zolder als slaapkamer dient, zijn rolluiken perfect. Deze houden zonlicht tegen, zorgen voor verduistering en werken geluiddempend.

Bediening

De meeste dakraam zonweringen zijn tegenwoordig voorzien van elektrische bediening. Gewoonweg omdat dit de makkelijkste manier is om het scherm te bedienen vanuit je zolderkamer.

Je kunt echter kiezen uit verschillende soorten elektrische bedieningen. Denk hierbij aan een schakelaar met knop aan de muur, afstandsbediening of via een app op je smartphone.

Ook of de elektrische zonwering voor buiten werkt op stroom of zonne-energie is een keuze die je kunt maken. Werking op zonne-energie is een duurdere uitgave, maar uiteindelijk bespaar je wel weer op energiekosten.

Budget

Een zonwering voor je dakraam is geen kleine uitgave. Je kunt het echter zo gek maken als je zelf wilt. Houd er wel rekening mee dat het kiezen voor extra eigenschappen de prijs flink kan beïnvloeden.

Voordat je op zoek gaat naar dakraam zonwering moet je bedenken hoeveel je er aan uit wilt geven. Op basis hiervan kun je gericht zoeken naar een zonwering die binnen je budget past.

Montage

Ondanks dat buitenzonwering in sommige gevallen prima zelf geplaatst kan worden, raden we je dit bij dakramen af. De zonwering wordt immers op het raam wat zich op het dak bevindt gemonteerd. Hier zijn vakmensen in nu eenmaal in gespecialiseerd.

Dus, ondanks dat het kostenbesparend is raden we je aan een monteur in te huren. Zo weet je zeker dat de zonwering goed geïnstalleerd wordt. Zeker in het geval van een zonwering op schuin raam bijvoorbeeld.

Onderstaande winkels hebben een uitgebreid aanbod aan zonwering voor je dakraam:


Meer zonwering: