Heb je een overkapping of veranda in de tuin en ervaar je overlast van de zon? Dan is een zonwering de perfecte oplossing!
Maar, welke opties heb je nu eigenlijk voor het plaatsen van zonweringen op overkappingen en veranda’s?
In dit artikel geven we je meer informatie over de verschillende mogelijkheden zonwering voor je terrasoverkapping.
We bespreken onder andere de kosten, opties en het plaatsen van zonwering. Maar ook de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan nemen we met je door.
- Terrasoverkapping met zonwering: Bestaat dit?
- Dit zijn de zonwering opties voor overkapping of veranda
- Materiaalsoorten
- Waar verandazonwering plaatsen?
- Zonwering overkapping elektrisch of handmatig?
- Hoe duur is een veranda met zonwering?
- Zonwering voor overkapping of veranda kopen? Hier moet je op letten!
- Zonwering overkapping zelf maken?
Terrasoverkapping met zonwering: Bestaat dit?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben we uitgebreid onderzoek voor je gedaan. Hieruit is gebleken dat overkappingen of veranda’s niet standaard inclusief zonwering geproduceerd worden.
Wel is zo dat de meeste veranda’s op een later moment uitgebreid kunnen worden met een zonnescherm. Eigenlijk koop je de zonwering dus altijd apart van de overkapping.
Dit zijn de zonwering opties voor overkapping of veranda
Heb je al een veranda of overkapping in je tuin, waar je graag zonwering voor wilt aanschaffen? Maar weet je niet zo goed wat je opties of mogelijkheden zijn? Wij zochten het voor je uit!
Verschil tussen overkapping en veranda
Laten we beginnen met de verschillen tussen een veranda en overkapping, want deze zijn er zeker.
Een overkapping, ook wel terrasoverkapping genoemd, is een open constructie waaronder je een terras kunt bouwen. Terrasoverkappingen kun je op twee manieren plaatsen: direct aan je woning of losstaand in je tuin. Kenmerkend is dat ze geen (zij)wanden hebben.
Veranda’s daarentegen hebben wél zijwanden en worden vrijwel altijd aan de woning geplaatst. Je kunt een veranda dus eigenlijk zien als een soort aanbouw van je huis, of verlening van je woonkamer.
Soorten zonweringen
Er zijn verschillende soorten zonweringen die je kunt plaatsen op of rondom je overkapping. De meest voorkomende sommen we hieronder voor je op:
Lamellendak
Een lamellendak is eigenlijk ter vervanging van het dak van je overkapping of veranda. Je kunt de lamellen afzonderlijk van elkaar openen of sluiten voor het gewenste effect. Dit doe je in de meeste gevallen met een afstandsbediening of via een app op je smartphone.
Volledig gesloten lamellen bieden bescherming tegen zon of regen. Als je toch wat lichtinval wenst, kun je de lamellen gedeeltelijk of volledig openen.
👍 Voordelen:
- Beschermt tegen slechte weersomstandigheden en schadelijke zonnestralen;
- Gepersonaliseerd lichtinval, de lamellen zijn afzonderlijk van elkaar te openen. Je kunt ze zowel kantelen als verschuiven;
- Geschikt voor zowel veranda als overkapping.
👎 Nadeel:
- Het lamellendak ís het dak. Als je de lamellen sluit, bijvoorbeeld bij regen, is er geen lichtinval vanaf de bovenkant.
Serrezonwering
Een serrezonwering, ofwel zonwerende terrasoverkapping, is een zonnescherm die je boven of onder je veranda plaatst.
Ze worden gemaakt met verschillende soorten doeken die je handmatig of automatisch in en uit kunt rollen. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor handmatige of elektrische bediening.
Dit type zonwering voor je overkapping is vaak uit te breiden met automatische klimaatsensoren (wind/zon/regen). Deze werken op basis van de actuele weersomstandigheden en openen bij zon of sluiten bij te veel wind of regen.
👍 Voordelen:
- Kan zowel onder als boven de overkapping geplaatst worden;
- Geschikt voor zowel veranda als overkapping;
- Uit te breiden met klimaatsensoren.
👎 Nadeel:
- Bij bovendak plaatsing kan de zonwering aangetast worden bij slechte weersomstandigheden.
Screens
Screens blokkeren verticaal het zonlicht en beschermen je tegen schadelijke zonnestralen. Je kunt ze aan de voor- of zijkanten van je veranda plaatsen, en zowel aan de binnen- als buitenkant.
Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen wat voor soort bescherming het beste bij jou past.
Plaats je ze aan de buitenkant? Dan houden ze meer warmte tegen. Screens die je aan de binnenkant plaatst houden daarentegen weer meer zonlicht tegen.
Het fijne aan screens is dat ze naast zonbescherming ook meer privacy bieden. Ze blokkeren namelijk de inkijk van buitenaf.
👍 Voordelen:
- Kunnen rondom je veranda geplaatst worden;
- Zorgt naast zonwering ook voor extra privacy;
- Perfect bij laagstaande zon.
👎 Nadeel:
- Alleen geschikt voor veranda’s.
Verandazeilen
Verandazeilen zijn perfect voor open overkappingen en als je niet te veel geld uit wilt geven. Je spant ze aan de zijkant van de constructie vast, waarna niet alleen zonlicht, maar ook wind effectief tegengehouden wordt.
👍 Voordelen:
- Goedkope optie;
- Houdt niet alleen zon, maar ook wind tegen.
👎 Nadelen:
- Handmatige bediening;
- Kunnen gaan klapperen bij veel wind.
Materiaalsoorten
Vaak worden zonweringen voor overkappingen en veranda’s gemaakt van polyester of glasvezel. Beide materiaalsoorten hebben zo hun eigen voor- en nadelen:
Glasvezeldoeken bijvoorbeeld zijn ontzettend sterk. Dit zorgt ervoor dat ze goed bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden.
Polyester daarentegen is een stabiele stof, waardoor het doek langdurig zijn vorm behoudt.
Waar verandazonwering plaatsen?
Voor het plaatsen van zonwering heb je drie mogelijkheden: onderdak, bovendak of verticaal. We leggen je hieronder graag uit wat deze plaatsingsmogelijkheden inhouden.
Zonwering onder overkapping
Onderdakzonwering wordt aan de binnenkant van je overkapping geplaatst. Dit heeft als grootste voordeel dat het zonnescherm beschermd wordt tegen vuil en slechte weersomstandigheden.
Zonwering boven overkapping
Een bovendakzonwering wordt, zoals de naam wellicht al weggeeft, boven op het dak geplaatst. Dit zorgt ervoor dat warme zonnestralen, nog voordat de warmte het dak bereikt, geblokkeerd worden.
Het grootste voordeel hiervan is dat de overkapping of veranda minder snel opwarmt.
Zonwering zijkant overkapping
De laatste optie is de verticale zonwering, welke rondom de overkapping geplaatst kunnen worden. Hiermee kun je het zonlicht van een laagstaande zon blokkeren, of de inkijk vanuit buitenaf verminderen.
Zo ervaar je minder last van vervelende zon in je ogen en geniet je meer van je privacy.
Zonwering overkapping elektrisch of handmatig?
Bijna alle zonweringen zijn tegenwoordig verkrijgbaar met elektrische bediening. Dit heeft als voordeel dat je geen armkracht nodig hebt om je zonnescherm in- of uit te rollen.
Het bedienen van je elektrische zonwering gaat via een afstandsbediening, knop aan de muur of app op je smartphone.
Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een zonnescherm met handmatige bediening. Het grootste voordeel is dat deze handmatige versies een stuk goedkoper zijn ten opzichte van elektrische zonneschermen.
Een nadeel aan deze bediening is dat je, in weer en wind naar buiten moet om het scherm te bedienen.
Hoe duur is een veranda met zonwering?
De prijzen van zonweringen voor je overkapping of veranda lopen nogal uiteen. Dit ligt voornamelijk aan het soort zonwering en de afmetingen. Maar ook het materiaal en eventuele extra specificaties hebben invloed op de uiteindelijke prijs.
Gemiddeld gezien ben je rond de 1000 euro kwijt voor een ‘basic’ zonnescherm veranda. Afhankelijk van de uiteindelijke afmetingen, bediening en het materiaal kan de prijs zomaar oplopen tot 3000-4000 euro.
Als je een zonwering overkapping op maat laat maken kan de prijs nog hoger uitvallen.
Zonwering voor overkapping of veranda kopen? Hier moet je op letten!
Je bent eruit, je wilt een overkapping met zonwering! Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet!
Veranda of overkapping
Zoals eerder in dit artikel aangegeven zit er een verschil tussen een overkapping en veranda. Niet alle zonneschermen zijn compatibel met beiden. Let hier dus op bij het aanschaffen van een zonwering.
Soort zonwering
Bedenk jezelf wat je belangrijk vindt en kies op basis daarvan de juiste zonwering uit.
- Vind je het belangrijk dat je overkapping een dicht dak heeft? Kies dan niet voor een lamellen overkapping of dak bijvoorbeeld;
- Heb je geen last van laagstaande zon in je tuin? Dan is een serrezonwering een goede keuze;
- Wil je graag een beetje meer privacy als je onder je overkapping zit? Dan zijn screens de perfecte oplossing.
Plaatsing
Afhankelijk van jouw voorkeuren kun je een zonnescherm boven het dak, onder het dak of verticaal plaatsen.
Zonwering onder je overkapping wordt minder snel aangetast door weersomstandigheden. Als tegenhanger wordt bij zonwering boven je overkapping warmte beter tegengehouden.
Verticale plaatsing is ideaal als je veel last hebt van laagstaande zon of meer privacy wenst.
Zonwering overkapping zelf maken?
Wil je een zonwering voor je veranda zelf maken? Dat kan! Ook al raden we je voor het beste resultaat aan een zonwering aan te schaffen, hieronder de belangrijkste tips:
- Koop een sterke, zonwerende stof die bestand is tegen regen en zon in de juiste afmetingen, zeilringen, spanhaken en beugels;
- Maak gaten in het doek, die je vervolgens versterkt met zeilringen. Dit zorgt ervoor dat het doek niet verder uitscheurt;
- Steek de spanhaken door de zeilringen heen en knoop deze vast;
- Bevestig de beugels rondom je veranda of overkapping;
- Plaats het doek op het dak en bevestig alle spanhaken aan de beugels.
Let er hierbij op dat de spanhaken niet te lang zijn, anders kun je het doek niet straktrekken. Dit heeft als nadeel dat het zonnedoek sneller zal gaan klapperen in de wind.
Meer zonwering: