Zwarte rolluiken: Nadelen & Voordelen | Verstandig of niet?

Zwarte rolluiken aan de buitenkant van je gevel zijn een lust voor het oog. Niet alleen bij moderne woningen zie je ze steeds vaker.

Ook traditionele woningen geef je een unieke uitstraling met rolluiken in het zwart.

Maar, is het nu wel zo verstandig om zwarte rolluiken te kopen? Om deze vraag te beantwoorden hebben we uitgebreid onderzoek voor je gedaan.

In dit artikel vind je dan ook antwoorden op de meest voorkomende vragen over donkere rolluiken.

We zochten onder andere uit of zwarte rolluiken echt warmte absorberen. Ook duiken we dieper in de verschillende opties die je hebt en wat de kosten hiervan zijn.

Verderop in het artikel vind je de grootste voor- en nadelen en bespreken we onderhoudstips.

Waarom zwarte screens kopen?

De grootste reden om zwarte rolluiken aan te schaffen is uitstraling van rust die je ermee creëert. Witte rolluiken vloeken vaak met de kleur van je gevel, kozijnen, en deuren.

Zwarte screens daarentegen zorgen voor harmonie en geven je huis een authentieke look.

Ook voor de liefhebbers van een moderne stijl zijn rolluiken in het zwart een prima keuze. Moderne rolluiken in het zwart of antraciet worden het meest gekozen om je huis een moderne look te geven.

Kies voor antraciet rolluiken als je meer voor een industriële look wilt gaan.

Absorberen zwarte rolluiken warmte?

De kleur zwart absorbeert zowel zonlicht als warmte. Hierdoor blokkeren zwarte rolluiken licht (transmissie), maar houden warmte vast (absorptie).

Om te bepalen hoeveel zonlicht en warmte er wordt geabsorbeerd is afhankelijk van 3 waarden. Dit zijn de absorptie-, reflectie-, en transmissiewaarde van een kleur.

We geven je een voorbeeld hoeveel licht en warmte een wit en zwart rolluik vasthouden:

 • Rolluiken in het zwart hebben een lage transmissiewaarde, wat betekent dat deze kleur minder zonlicht doorlaat dan witte rolluiken.
 • De absorptiewaarde van een zwart rolluik ligt echter vele malen hoger ten opzichte van een wit rolluik. Er wordt dus stukken meer warmte geabsorbeerd door een zwart rolluik.
 • Omdat zwartgekleurde rolluiken licht absorberen in plaats van reflecteren, hebben ze een lage reflectiewaarde. Witte rolluiken reflecteren dus meer zonlicht.

Zwarte rolluiken absorberen in vergelijking met rolluiken in andere kleuren dus meer warmte. Hierdoor kan het binnenshuis dus warmer worden. Daarentegen hebben zwarte screens esthetisch gezien meer voordelen ten opzichte van lichtere kleuren.

Of het verstandig is om voor donkere rolluiken te kiezen is dus een persoonlijke keuze. Vind je het niet zo erg dat je huis wat sneller opwarmt? Dan kun je prima kiezen voor een zwart rolluik.

Verschillende opties voor een zwart rolluik

Zoals bij ieder rolluik kun je kiezen tussen handmatige of elektrische zwarte rolluiken. Afhankelijk van jouw wensen kun je kiezen voor 3 soorten rolluiken in het zwart: opbouw-, inbouw-, en voorzetrolluiken.

Als je het rolluik en raam in precies dezelfde kleur wilt, kies dan voor een opbouwrolluik. Bij zwarte opbouwrolluiken vormen het raam en het rolluik namelijk één geheel.

Dit geheel wordt dan ook in één keer geïnstalleerd, waardoor je geen afwijkingen in kleur zal vinden.

Zowel een inbouw- als voorzetrolluik zijn rolluiken op bestaande ramen. Het grootste nadeel ten opzichte van opbouwrolluiken is de kleurafwijking. Het raam en het rolluik kunnen in dit geval net wat anders van kleur zijn.

Een zwart inbouwrolluik plaats je aan de buitenkant van het raam geïntegreerd in de gevel. Dit zorgt voor een strakke en moderne afwerking.

Zwarte voorzetrolluiken monteer je aan de buitenkant van een raam of gevel. Ten opzichte van inbouwrolluiken komen hier geen sloopwerkzaamheden bij kijken. Een nadeel van dit type rolluik is dat ze meer opvallen.

Rolluik zwart: dit zijn de voor- en nadelen

Er zitten veel voordelen aan het plaatsen van rolluiken in het zwart. Je huis een authentieke uitstraling geven is het grootste voordeel van zwarte screens.

Maar hebben zwarte rolluiken eigenlijk ook nadelen? En is het dan wel verstandig om te kiezen voor een zwart rolluik? We zochten het voor je uit en zette de grootste voor- en nadelen voor je op een rij.

👍 Voordelen:

 • Zwarte rolluiken creëren rust, geven je huis een unieke look en bieden een esthetische meerwaarde aan je woning;
 • Ze bieden meer verduistering, waardoor je een betere nachtrust ervaart;
 • Omdat donkere rolluiken meer warmte vasthouden, hoef je tijdens de koude wintermaanden de verwarming minder hoog te zetten. Dit vermindert het gebruik van gas of elektriciteit;
 • Zwart absorbeert licht, wat zwarte elektrische rolluiken met zonnepanelen de perfecte combinatie maakt. Door het zonlicht worden de panelen opgeladen waardoor je de rolluiken op zonne-energie kunt bedienen. Hierdoor bespaar je op je energierekening;
 • Er is een groot aanbod aan zwarte rolluiken. Alle soorten rolluiken en screens zijn te verkrijgen in de kleur zwart. Je vindt dus altijd wel een zwart rolluik die aan je wensen en eisen voldoet.

👎 Nadelen:

 • Waar witte rolluiken zonlicht weren en je huis minder snel opwarmen, absorberen zwartgekleurde rolluiken meer zonlicht. Hierdoor kan het binnenshuis sneller opwarmen;
 • Zwarte rolluiken gemaakt van PVC kunnen na blootstelling van te veel zonlicht of warmte scheeftrekken of opbollen;
 • Ten opzichte van andere kleuren vallen zowel vuiligheid als stof meer op bij een zwart rolluik. Om dat te voorkomen moet je ze vaker schoonmaken of kiezen voor een antracieten rolluik wat qua kleur het dichtst bij zwart komt;
 • De prijs van zwarte rolluiken ligt gemiddeld zo’n 20% hoger.

Wat kost een zwart rolluik?

Afhankelijk van het type rolluik, het materiaal en de bediening ervan loopt de prijs nogal uiteen. Je bent zo’n 120-320 euro per m² kwijt voor een zwart rolluik met handmatige bediening.

Voor elektrische rolluiken in het zwart ben je tussen de 240 en 900 euro per m2 kwijt.

Mocht je een klein(er) budget hebben, is het een optie om te kiezen voor een rolluik in een andere kleur. Zwarte rolluiken zijn ten opzichte van andere kleuren rolluiken zo’n 20% duurder.

Zwarte rolluiken onderhouden? Dit zijn de beste tips!

Zoals eerder aangegeven zijn zwarte rolluiken gevoeliger voor vuil en stof ten opzichte van andere kleuren. Je ziet viezigheid en stofdeeltjes nu eenmaal beter op zwart.

Het standaardadvies is om rolluiken alle kleuren minimaal 1x per jaar grondig te reinigen. We raden je aan om je zwarte rolluik meerdere keren per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven.

Je kunt dit het beste doen door hardnekkig vuil eerst met een tuinslang te verwijderen. Hierna kun je de zwarte rolluiken met een zachte spons en natuurlijk schoonmaakmiddel reinigen en afspoelen met water.

Door natuurlijke schoonmaakmiddelen in plaats van chemische te gebruiken verklein je de kans op vlekken.

Hierna kun je de geleiders en rubbers op dezelfde manier schoonmaken. Vermijd het gebruik van water bij het reinigen van de binnenkant van de omkasting. Deze mag niet nat worden, dus kun je het beste afstoffen met een doek of stoffer.

Zodra de rolluiken droog zijn raden we aan een laagje wax aan te brengen. Met wax breng je een waterafstotende en vuilwerend laagje aan op de rolluiken. Dit verhoogt de levensduur van je zwarte rolluiken.