Zwembad bak kopen? Soorten, Kosten & Aandachtspunten

Lijkt een zwembad bak je wel iets voor in de tuin? Wij vertellen je alles wat je moet weten. Ontdek wat de zwembad bak precies is, welke soorten er zijn en wat de kosten hiervan zijn.

Daarnaast geven we je 3 belangrijke aandachtspunten. Zodat je goed voorbereid een juiste zwembad bak kunt kopen. 

Wat is een zwembad bak?

Met een zwembad bak wordt de kuip van het zwembad bedoeld. Een zwembad bak is geschikt voor de inbouw, het kan worden ingegraven. Of het kan als zwembad boven de grond worden gebruikt, als het gecombineerd wordt met een frame

Een zwembad bak kan in veel verschillende maten voorkomen. Ook kan de vorm erg verschillen. De bak kan dan ook vaak op maat worden gemaakt. Over het algemeen worden ze van kunststof of polyester gemaakt. 

De zwembad bak vormt de basis voor het zwembad. En je vult het aan met andere accessoires en onderdelen.

Denk aan een frame, pomp, filter of verwarming. Een zwembadbouwer maakt de zwembad bak helemaal naar wens. 

Soorten zwembad bakken

We lieten al weten dat een zwembad bak verschillende maten en vormen kan hebben. En dat de bak van diverse materialen kan worden gemaakt. Zo is er een kunststof zwembad bak, maar ook een polyester variant. 

Een zwembad bak vormt de basis van een zwembad. Daarmee kan het erg geschikt zijn als inbouw zwembad. Voor een deel bevestig je het zwembad dan onder de grond. 

Daarnaast kan je een kant en klare zwembad bak bestellen. En een losse zwembad bak. De kant en klare variant wordt ook wel een prefab zwembad genoemd. Het zwembad is dan al helemaal klaar voor gebruik.

Wat zijn de kosten van een zwembad bak?

De kosten van een zwembad bak zijn sterk afhankelijk van enkele factoren.

Het is een groot verschil of je de bak in- of exclusief plaatsing koopt. En of je het zwembad aanvult met accessoires, zoals een zwembad met pomp of verwarming.

Ook is het formaat natuurlijk van belang. Wij geven je graag een indicatie. 

Een instap zwembad bak van 5 x 3 meter zonder plaatsing kost al snel zo’n 8 duizend euro. Een klein zwembad bak formaat exclusief plaatsing is goedkoper. Hierbij kun je denken aan enkele duizenden euro’s. 

En ga je bijvoorbeeld voor een zwembad bak van 8 x 4 meter inclusief plaatsing? Dan kun je al denken aan zo’n 30 duizend euro

Wil je een zwembad bak kopen? 3 Aandachtspunten:

Bij het kopen van een zwembad bak komt een en ander kijken. Wij brengen je graag op de hoogte en geven je 3 belangrijke aandachtspunten

1: Weet welk materiaal je nodig hebt

Er zijn meerdere materialen waar de bak van gemaakt kan worden. Veel voorkomend is een kunststof zwembad bak. Een kunststof zwembad bak is flexibel en makkelijk mee te werken.

De bak kan gevormd worden naar meerdere afmetingen, hierdoor is maatwerk mogelijk. 

Daarnaast is kunststof bij een zwembad makkelijk te verplaatsen. Dat komt door het relatief lichte gewicht. Ook is de zwembad bak in meerdere kleuren beschikbaar. En heeft een kunststof zwembad bak weinig onderhoud nodig. 

Tegenover kunststof staat polyester, of polypropyleen. Een polyester zwembad heeft eveneens veel voordelen. Het materiaal is erg stijf en is amper te breken.

Daarnaast is het tegen hoge temperaturen- en tegen UV straling bestendig. Polyester gaat ook erg lang mee. 

2: Bepaal de gewenste afmetingen

Een zwembad bak is er in meerdere maten. Je kunt hem klein bestellen, maar ook als groot zwembad. Ga daarom na waar je het zwembad in de tuin wilt plaatsen. En bereken hoeveel ruimte je voor het zwembad beschikbaar hebt. 

Daarbij heb je ook de keuze voor een inbouw zwembad bak. Daarbij laat je de bak volledig of gedeeltelijk in de grond plaatsen, zoals een inbouw zwembad.

Een voordeel van de inbouw bak, is dat de grond het zwembad isoleert. Hierdoor blijft het goed op temperatuur.

3: Kijk hoe je het zwembad wilt hebben

Een zwembad bak is aan te vullen met veel accessoires en onderdelen. Allereerst hoort er bij de bak een bijpassend frame. En daarnaast kun je denken aan een trappetje. Maar ook aan een filter, pomp en verlichting

Het is zelfs mogelijk om een container als zwembad bak te gebruiken. Dit wordt ook wel een container zwembad genoemd. Een container zwembad is een mooie eyecatcher voor in de tuin. Maar is ook geschikt als inbouw zwembad.
Veelgestelde vragen

Moet je een vergunning hebben om een zwembad(bak) te kopen?

Nee, dat is niet meer nodig. Tenzij je een buitenzwembad groter dan 80 vierkante meter wilt plaatsen.

Wat is een aangename diepte voor een zwembad bak?

Aan een zwembad bak van 1,5 meter diep heb je vaak al voldoende. Dan kun je goed zwemmen en in het zwembad staan. 

Waar wordt een zwembad bak van gemaakt?

Er zijn over het algemeen 2 soorten zwembad bakken. De ene soort wordt gemaakt van polyester. En de andere optie is een kunststof zwembad bak.


Misschien ook interessant: