Heb je niet zoveel ruimte, bijvoorbeeld omdat je een kleine achtertuin hebt? Maar wil je toch graag een zwembad plaatsen? Dan is een klein zwembad in de tuin de perfecte oplossing.
Maar waar moet je nu precies aan denken bij een klein zwembad? Wat voor soorten kleine zwembaden zijn er? En hoeveel ruimte heb je minimaal nodig voor een klein zwembad in de grond?
In dit artikel geven we je antwoord op al deze vragen.
We bespreken onder andere de kosten per soort. Maar ook de belangrijkste aandachtspunten bij de aanschaf ervan sommen we voor je op.
Wat verstaan we onder een klein zwembad?
Onder een klein zwembadje verstaan we zwembaden die geschikt zijn voor tuinen van klein formaat. Dit zijn zwembaden die een gemiddelde grootte hebben tussen de 10m2 en 20m2.
Er bestaan ook mini zwembadjes – dit zijn zwembadjes die kleiner zijn dan 10m2. Dit soort wordt ook wel een kleine plunge pool genoemd, omdat ze niet echt ontworpen zijn om in te zwemmen.
Een plonsbad in je tuin biedt echter verkoeling bij warm weer. Je kunt er lekker in zitten of dobberen.
In dit artikel skippen we het mini zwembad en bespreken we enkel kleine zwembaden.
Verschillende soorten kleine zwembaden
Ben je de trotse eigenaar van een kleine achtertuin? En ben je bang dat het plaatsen van een zwembad hierdoor uitgesloten is?
Niets is minder waar, ook in kleine tuinen heb je verschillende mogelijkheden om een zwembad te plaatsen.
Een klein zwembad is dan ook ideaal voor mensen met een kleine tuin. Maar welke soorten kun je nu eigenlijk in jouw kleine achtertuin kwijt? Ter inspiratie sommen we de meest voorkomende zwembadjes voor je op.
Inbouw zwembad kleine tuin
Een inbouw zwembad is een vast zwembad in je kleine tuin, niet groter dan 20m2. Inbouw zwembaden worden volledig ingegraven in de grond, en zijn gemaakt van polyester, RVS of beton.
We duiken per materiaalsoort wat dieper in op de verschillende mogelijkheden.
Een polyester zwembadje wordt ook wel prefab zwembad of monoblock genoemd. Dit zijn voorgevormde zwembaden uit één geheel die in standaard maten en vormen geproduceerd en geleverd worden.
De plaatsing van een prefab zwembad wordt door een specialist gedaan, dit kun je dus niet zelf doen.
Prefab zwembaden hebben een lange levensduur en zijn eenvoudig te onderhouden. De binnenkant voelt dankzij de gladde structuur comfortabel voor je handen en voeten.
Gemiddeld ben je tussen de 6.500 en 12.000 euro kwijt voor een klein inbouw zwembad polyester.
Een inbouw zwembad met stalen wanden, ook wel metalen zwembad genoemd is een stuk voordeliger. Je kunt dit type zwembad zelf inbouwen, waardoor je bespaart op de kosten van de plaatsing.
Gemiddeld kost een metalen zwembad tussen de 700 en 1.600 euro, afhankelijk van de maat. Een nadeel aan deze zwembadjes is de beperkte keuze in vorm. Je kunt namelijk enkel kiezen voor een ovaal of rond zwembad.
Last but not least: je kunt ook kiezen voor een klein inbouw zwembad van beton. Dit heeft qua vrijheid het grootste voordeel, je kunt namelijk zelf de vorm of maat bepalen. Een ander voordeel is dat inbouw zwembadjes van beton levenslang meegaan.
De kosten voor een betonnen zwembadje zijn echter een stuk hoger dan een prefab of metalen zwembad. Je bent al gauw rond de 30.000 euro kwijt voor een betonnen zwembad. Als je kiest voor een voorgevormd model, kan het zijn dat je wat minder kwijt bent.
Je kunt in dit geval altijd een offerte opvragen bij een zwembadbouwer.
Klein opbouwzwembad
Een opbouwzwembad is het tegenovergestelde van een inbouw zwembad. Deze plaats je namelijk volledig bovengronds, waardoor je geen graafwerkzaamheden hoeft uit te voeren.
Het voordeel aan een opbouwzwembadje is dat je deze voor langere tijd kunt laten staan. Wil je echter na het zomerseizoen weer meer ruimte in de tuin creëren? Dan breek je het zwembadje gewoonweg weer af.
Opbouwzwembaden zijn beschikbaar in veel maten en vormen, de meest voorkomende zijn rond en rechthoekig. Ze worden gemaakt van verschillende materiaalsoorten, waaronder PVC of een zwembad van hout.
Afhankelijk van het gebruikte materiaal en eventuele extra eigenschappen kan de prijs uiteenlopen.
Gemiddeld ben je zo’n 300 euro kwijt voor een opbouwzwembad. De prijs voor dure varianten, en dus van betere kwaliteit, kan oplopen tot wel 10.000 euro.
Er bestaan echter ook opbouwzwembadjes van mindere kwaliteit. Deze schaf je al aan vanaf 100 euro.
Opzetzwembad kleine tuin
Een opzetzwembad is net als een opbouwzwembad het tegenovergestelde van een inbouw zwembad. Ook opzetzwembadjes plaats je volledig bovengronds.
Het voordeel aan dit soort zwembadjes is dat ze eenvoudig op te zetten zijn. Maar ook het afbreken is een fluitje van een cent. Als je graag gedurende de zomer af en toe het zwembad wilt opruimen, is een opzetzwembadje dus de perfecte optie.
Ook prijstechnisch zit er een groot voordeel aan een opzetzwembad voor je kleine tuin. Je koopt er namelijk al één vanaf 90 euro!
Opvouwbaar zwembad
Net als opzet- en opbouw zwembaden, kun je een opvouwbaar zwembad na gebruik weer opruimen. Dit zorgt ervoor dat je niet de gehele zomerperiode een zwembadje in je tuin hebt staan.
Inklapbare zwembadjes zijn super eenvoudig op te zetten. Ze zijn ook nog eens makkelijk en compact op te vouwen. Hierdoor kun je ze met gemak kwijt in een tuinkist of tuinkast.
Een opvouwbaar zwembadje tussen de 10m2 en 20m2 kun je al kopen vanaf 100 euro.
Hoeveel ruimte heb je minimaal nodig voor een klein zwembad?
Hoeveel ruimte je in je tuin nodig hebt hangt af van het soort kleine zwembad. Maar dit gaat natuurlijk hand in hand samen met de beschikbare ruimte in je tuin.
Uiteraard heb je minimaal de ruimte nodig van de afmetingen van het zwembadje. Bij inbouw zwembaden heb je echter meer ruimte nodig.
Je moet bij een inbouw zwembad namelijk rekening houden met de beschikbare ruimte om het zwembad heen. Er moet voldoende ruimte zijn om het zwembad in je tuin aan te leggen, en eromheen te lopen.
Bij de andere soorten kleine zwembaden die we in dit artikel besproken hebben is ruimte minder belangrijk. Dit is echter afhankelijk van je eigen wensen en van je gezinssituatie.
Heb je bijvoorbeeld al een speeltoestel in je kleine tuin staan? Of een kleine tuin schommel, waar je kinderen graag op spelen? Dan is het wel zo fijn dat je kids hier gewoon gebruik van kunnen blijven maken.
Ook als je bijvoorbeeld ruimte over wilt laten voor tuinstoelen- of meubelen is extra ruimte belangrijk. In deze gevallen kun je het beste voor een kleiner zwembad kiezen.
Heb je geen andere tuinspullen die je kwijt moet, dan kun je gerust een groter maatje kiezen.
Hoe duur is een klein zwembad?
De kosten van een klein zwembad zijn volledig afhankelijk van het soort. Gemiddeld ben je tussen de 90 en 30.000 euro kwijt. Nogal een prijsverschil dus.
Voor het gemak sommen we de soorten zwembaden inclusief prijzen voor je op.
We hebben de prijzen gesorteerd op prijs, van goedkoopste tot duurste optie:
- Opzetzwembad: vanaf 90 euro
- Opvouwbaar zwembad: vanaf 100 euro
- Opbouwzwembad: tussen de 300 en 10.000 euro
- Inbouw zwembad metaal: tussen de 700 en 1.600 euro
- Inbouw zwembad polyester: tussen de 6.500 en 12.000 euro
- Inbouw zwembad beton: rond de 30.000 euro
Hier koop je een klein zwembad
Zit je na het lezen van dit artikel vol ideeën over een zwembad in je kleine tuin? Dan is het tijd om over te gaan tot de aankoop van een klein zwembad!
Maar waar koop je nu eigenlijk een goed zwembad van klein formaat?
Voor het kopen van een inbouw zwembadje raden we je aan eens aan te kloppen bij een zwembadwinkel of een andere specialist, zoals bijvoorbeeld Toppy zwembaden. Zij kunnen je helpen met een tuinontwerp voor je kleine tuin met zwembad. Maar ook voor goed advies kun je daar terecht.
Bij onderstaande aanbieders kun je in ieder geval terecht voor het kopen van een klein zwembad:
Ook interessant: