Wil jij een zwembad in de tuin? En wil je het plaatsen overlaten aan een ervaren vakman? Dan schakel je natuurlijk een goede zwembadbouwer in.
Hoe je dat precies aanpakt en wat je moet weten, ontdek je in dit artikel.
We vertellen je allereerst wat de toegevoegde waarde van een zwembadbouwer is. Daarna kom je te weten hoe je een goede zwembadbouwer herkent en waar je op kunt letten.
Ook ontdek je meer over de kosten en de werkwijze van een zwembadbouwer.
Waarom een zwembadbouwer?

Veel mensen dromen van een zwembad in de tuin. Online zijn er dan ook veel mooie zwembaden te vinden, in diverse prijsklassen. Wil je een inbouw zwembad? Dan kan het plaatsen van het zwembad een struikelblok zijn.
Dat moet immers op een bouwkundig juiste manier gebeuren. Een taakje dat lastig kan zijn als je geen kennis van zaken hebt. Daarom wordt een zwembadbouwer of zwembad bedrijf ingeschakeld.
Een zwembadbouwer is een professional in het plaatsen van zwembaden. Door de zwembadbouwer in te schakelen, weet je zeker dat jouw zwembad goed wordt geplaatst. Het vakmanschap geeft een stukje zekerheid.
Daarnaast kan een zwembadbouwer met je meedenken bij de keuze voor een zwembad. Dat kan veel voordelen hebben.
Een zwembadbouwer beschikt over de juiste kennis om zwembaden zuiniger en efficiënter te maken. Zo worden zwembaden energiezuiniger en bespaar je water. Dat kan in je voordeel werken.
Hoe herken je een goede zwembadbouwer?
Ga je gebruik maken van de diensten van een zwembadbouwer? Dan wil je natuurlijk wel dat hij/zij professioneel te werk gaat. Die professionaliteit kun je herkennen aan enkele eigenschappen.
Zo is het een groot pluspunt als de zwembadbouwer de tijd neemt. Vooral bij de kennismaking en het afstemmen van het ontwerp. Een goede zwembadbouwer denkt daarin met je mee. En zorgt ervoor dat het ontwerp compleet naar wens is.
Daarnaast doet een goede zwembadbouwer wat hij/zij zegt. Dat wil zeggen, dat de beloofde kwaliteit wordt nagekomen. Er wordt op een professionele manier gewerkt.
En de materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit. Het werk wordt bovendien goed voorbereid en afgewerkt.
Zwembadbouwer vinden? Tips:

Het laten plaatsen van een zwembad in de tuin is al een aardige kostenpost. Dan wil je natuurlijk wel dat het zwembad op een professionele manier wordt gebouwd.
Daarom geven wij je enkele tips voor het vinden van een goede zwembadbouwer.
1: Controleer de ervaring van een zwembadbouwer
Iets dat zwembadbouwers vaak op hun website vermelden, is hun ervaring. Ervaring is een belangrijke indicator voor kwaliteit. Hoe langer een zwembadbouwer al zwembaden plaatst, hoe professioneler hij/zij is.
Stel dat een zwembadbouwer 10 jaar ervaring heeft. Dan zijn er in de loop der jaren veel situaties voorgekomen. De zwembadbouwer heeft van veel projecten kunnen leren. Zodat veel gemaakte fouten kunnen worden vermeden.
Soms kan de ervaring ook worden aangeduid met certificaten of diploma’s.
2: Vraag naar referenties of eerder gebouwde zwembaden
Er is nog een slimme manier om de kwaliteit van een zwembadbouwer te controleren. Kijk naar eerder afgeronde projecten. Bij veel zwembadbouwers of zwembad bedrijven staan hiervan foto’s op de website vermeld.
Krijg je van de foto’s geen volledige indruk? Dan kun je vragen naar referenties. Die referenties kun je bij de zwembadbouwer opvragen. Zo kun je bij andere personen checken of zij tevreden waren met het geleverde werk.
3: Kijk of de zwembadbouwer goed te bereiken is
Een belangrijke indicator voor kwaliteit, is ook de bereikbaarheid. Je wilt geen dagen hoeven wachten om met een zwembadbouwer in contact te komen. En als er iets belangrijks aan de hand is, wil je dat snel kunnen melden. Let daarom op de bereikbaarheid.
Kijk via welke kanalen de zwembadbouwer te benaderen is. Is dat telefonisch of ook per mail? En is iemand de hele dag te bereiken of moet je lang wachten op een reactie? Dat zijn dingen waar je achter kunt komen.
4: Reviews van de zwembadbouwer

Wil je een goed beeld krijgen van een zwembadbouwer of een zwembad bedrijf? Dan zijn de reviews niet te missen. Uit de reviews kan veel nuttige informatie naar voren komen.
Al helemaal als het bedrijf al veel ervaring heeft. Dan hebben meer mensen reviews kunnen schrijven. De reviews kunnen iets zeggen over de geleverde kwaliteit.
Ook kan hieruit blijken hoe een zwembadbouwer in de omgang is. En of hij/zij afspraken nakomt.
5: Kwaliteit van het materiaal
Zwembadbouwers hebben vaak een voorkeur voor de materialen waar ze mee werken. Al zijn de exacte materialen en onderdelen meestal bespreekbaar. Toch kan het interessant zijn om te kijken welke materialen en onderdelen de zwembadbouwers voorstellen.
Zelf kun je die producten opzoeken. Doe online wat research en controleer of de materialen van goede kwaliteit zijn. Lees reviews en blogs om meer te weten te komen. Zo kun je de prijs en kwaliteit vergelijken.
6: Kijk hoelang je garantie hebt
Dit zesde punt ligt in het verlengde van de materialen. Het is slim om te letten op de garantie. Kijk bij de onderdelen en zwembad toebehoren hoe het daarmee zit.
Zoek de artikelen op en controleer bij het bedrijf hoe lang de garantieperiode precies loopt. De zwembadbouwers kunnen hier ook van op de hoogte zijn.
Mocht er namelijk toch iets kapot gaan, dan kun je op garantie terugvallen. Je hoeft er dan niet volledig zelf voor op te draaien. De exacte voorwaarden verschillen per bedrijf.
Kosten zwembadbouwer – offertes vergelijken

Wil je verschillende zwembadbouwers met elkaar kunnen vergelijken? Dan wil je een beter beeld hebben van de kosten. Er zijn veel aspecten die invloed hebben op de totale kosten van een zwembadbouwer.
Voor een groot deel bestaat het te betalen bedrag uit materialen. Niet alleen koop je het zwembad, maar ook de onderdelen, toebehoren en extra’s.
Daar komen ook materialen bij voor de afwerking en het plaatsen van het zwembad. Ook hangt er een wisselend prijskaartje aan de graafwerkzaamheden.
De verschillende prijs aspecten maken het ingewikkeld om een gemiddelde prijs te noemen. Wel kunnen we een indicatie geven. Het zwembad inclusief onderdelen, btw en plaatsing kost ongeveer 60 duizend euro.
Kies je ervoor om zelf mee te helpen met het plaatsen? Of bepaalde werkzaamheden over te nemen? Dan hoef je minder voor de zwembadbouwer te betalen.
Het is aan te raden om bij verschillende zwembadbouwers een offerte aan te vragen. Dit kan vaak gratis. Geef jouw wensen op en vergelijk wat je voor een zwembadbouwer moet betalen.
Houd daarbij ook de kwaliteit in gedachten. Ga niet enkel af op het goedkoopste bedrag.
Werkwijze zwembadbouwer: een stappenplan

Ga je een zwembadbouwer inschakelen? Dan wil je weten wat je kunt verwachten. Daarom hebben we een stappenplan opgesteld.
De samenwerking met een zwembadbouwer zal er ongeveer als volgt uitzien:
1: Oriëntatie en kennismaking
Voordat een zwembadbouwer of zwembad bedrijf aan de slag kan, moeten de wensen duidelijk zijn. Daarom vindt er een oriënterend gesprek plaats. In dat gesprek worden de wensen afgestemd.
Het is voor zwembadbouwers nuttig om te weten welk type je in gedachten hebt. Denk je bijvoorbeeld aan een overloopzwembad of juist een prefab zwembad. Ook de extra opties, onderdelen en accessoires kunnen al worden besproken.
Daarnaast is de afwerking en plaatsing van het bad natuurlijk belangrijk. Hoe zie je dat voor je? En waar moet het zwembad komen? Dat zijn belangrijke vragen. Het is gebruikelijk om ter plaatse in de tuin te kijken hoe de plaatsing aangepakt kan worden.
2: Prijsvoorstel en ontwerp
Na het oriënterende gesprek ontvang je vaak een voorlopig prijsvoorstel en een ontwerp. Dit is een eerste versie, waar je zelf feedback op kunt geven.
Op basis van jouw reactie kan een tweede ontwerp worden opgesteld. Pas als beide partijen het eens zijn, is het ontwerp definitief.
3: Aanleggen zwembad
Nu het ontwerp definitief is, kan het plaatsen beginnen. Het plaatsen begint met het prepareren van de grond. Daarvoor zijn vaak graafwerkzaamheden nodig.
Vervolgens kan het bad worden ingebouwd. En kunnen technische toebehoren worden geïnstalleerd.
4: Afwerken zwembad
Het blijft niet bij het plaatsen van een zwembad. Na plaatsing moet het bad op een mooie manier worden afgewerkt. Om het zwembad heen moet genoeg ruimte zijn om het bad in te komen.
Daarnaast moet de grond op een mooie manier dicht worden gemaakt. En moeten alle functies werken.