Zwembril op sterkte kopen? De 5 beste duikbrillen op sterkte

Je zwemt regelmatig, maar je draagt buiten het water een bril. Een zwembril op sterkte is dan echt een uitkomst.

In het water kan je je bril niet gebruiken, wat betekent dat je tijdens het zwemmen slecht ziet. Contactlenzen zijn een optie.

Zelfs als je daar niet van houdt, hoef je je slechte zicht niet te accepteren. Een zwembril op sterkte is een uitstekende oplossing als je ook in en onder het water goed wilt kunnen zien.

Hier lees je over de beste zwembrillen op sterkte, over de keuzes, de kosten en de alternatieven. Besluit je dan om een zwembril op sterkte te kopen, dan ga je goed voorbereid naar de winkel.

Dit zijn de beste zwembrillen op sterkte

Een goede zwembril op sterkte stelt jou in staat onder water te kunnen zien. Sommige zwembrillen op sterkte worden gemaakt met dezelfde glazen.

Andere leveranciers bieden de optie aan een verschillende sterkte per oog uit te kiezen. Deze tabel bevat de 5 best geteste zwembrillen op sterkte en hun kenmerken.

MerkSterktesPluspuntenPrijs
Lovetoswim.nl-10 tot +8Veel verschillende sterktes beschikbaarGemiddeld
Mad Wave AccessoiresNiet bekendVerschillende sterktes per oog mogelijkHoog
Opmost-5.5 tot -1.5Goede prijsLaag
IST-6 tot -1Goede kwaliteitHoog
SwansNvtZwembril wordt op maat voor je gemaaktHoog

Duik- of zwembril op sterkte kopen: waar op letten?

Ga je een zwem- of duikbril op sterkte kopen? Dan zijn er een aantal punten om op te letten.

1. De sterkte van de zwembril

Allereerst is het natuurlijk van groot belang dat je de juiste sterkte uitkiest. Vergeet niet dat dit de sterkte van je bril is en niet van je contactlenzen. Deze twee verschillen enigszins van elkaar. Lenzen zijn altijd iets minder negatief omdat ze dichter op je ogen zitten.

2. Verschillende sterktes per oog?

De meeste mensen hebben dezelfde sterkte nodig voor beide ogen. In veel gevallen is het ene oog wat slechter dan het andere. Kies dan voor een zwembril op sterkte met verschillende glazen. Dat is iets duurder, maar je ziet er wel beter door.

3. De rest van de zwembril op sterkte

Een laatste punt is niet alleen dat de glazen goed zijn, maar ook dat de zwembril fijn is. Bij sommige zwembrillen op sterkte krijg je verschillende neusbruggen, zodat je deze op je eigen gezicht afstemt.

Er zijn ook verschillende soorten glazen, zoals donkere glazen, spiegelende glazen of blauwe glazen.

Wat voor soorten zwembrillen op sterkte zijn er?

Door goed na te denken over de sterkte van de glazen en de kenmerken van de zwembril op sterkte, kies je een zwembril uit die goed bij je past. Maar er zijn ook een aantal verschillende soorten zwembrillen op sterkte om over na te denken. We bespreken de belangrijkste hier.

1. Een zwembril op sterkte voor heren, dames en kinderen

Sommige zwembrillen op sterkte zijn unisex en andere zijn specifiek gemaakt voor dames of heren. Dames zwembrillen op sterkte zijn vaak wat kleiner, hebben een minder brede neusbrug en hebben andere kleuren.

Naast dames en heren opties, zijn er ook zwembrillen op sterkte voor kinderen. Deze zijn uiteraard kleiner en voorzien van een leuk kleurtje of motiefje. Voor kinderen zal het een groot verschil maken als ze ook onder het water goed kunnen zien.

2. Een zwembril of een duikbril op sterkte?

Zwembrillen en duikbrillen zijn niet hetzelfde. Zwembrillen zijn kleiner en worden veel gebruikt in het zwembad. Ze hebben een apart glas per oog en bedekken ook alleen je ogen, niets anders.

Een duikbril of een snorkelmasker bedekt je ogen en neus en soms je hele gezicht. Ze zijn ontwikkeld om mee te snorkelen langs de kust of om te diepzeeduiken. Duikbrillen zijn ook op sterkte te krijgen.

De keuze tussen zwembril en duikbril hangt af van het soort bril op sterkte dat jij nodig hebt voor jouw sport.

Zwembrillen op sterkte worden gedragen door sporters die baantjes trekken in het zwembad. Duikbrillen op sterkte zijn ontworpen om onder water te kunnen zien.

3. Een zwembril op sterkte met cilinder of prisma

Een zwembril op sterkte met cilinder wordt gemaakt op recept van je opticien of oogarts. Dit is specifiek voor mensen die afwijkingen hebben, zoals een spherische, as of cilindrische afwijking.

In heel enkele gevallen kan je zelfs een zwembril op sterkte met prisma nodig hebben. Ook al komt dit nauwelijks voor, het is wel mogelijk.

Zwemmers met afwijkingen in de ogen kunnen dus ook probleemloos onder water zwemmen met 1 van deze oplossingen.

Wat kost een goede zwembril of duikbril op sterkte?

Voor een zwembril op sterkte kan je rekenen op een prijs van rond de 50 euro. Kies je voor een bril met dezelfde glazen, dan is dit goedkoper. Heb je een andere sterkte nodig per glas, dan ben je wat meer kwijt.

Duikbrillen op sterkte zijn duurder. De prijs daarvoor begint rond de 40 euro en kan oplopen tot meer dan 200 euro.

Kun je ook zwemmen met een normale bril?

Zwemmen met je normale bril is om een aantal redenen geen goed idee. Het materiaal is niet geschikt om blootgesteld te worden aan chloor en zout. Je bril zal daarvan gaan beschadigen en dat is zonde.

Verder sluit een normale bril je ogen niet af van het water. Je kunt ermee boven water zwemmen zonder je hoofd onder water te doen. Zo gauw er druppels op komen zie je al minder goed. Onder water krijg je water in je ogen en kan je bril afvallen.

Een zwembril past niet over je gewone bril. Een duikbril is daar wel groot genoeg voor. Het probleem is dat er toch nog water naar binnen komt langs de pootjes van je bril. Daarbij zal je bril onder de druk van de duikbril verbuigen.

Het is beter om gewoon een duikbril of zwembril op sterkte aan te schaffen. Als je op vakantie gaat, vergeet dan niet ook om te investeren in een mooi paar flippers. Er gaat een hele onderzeewereld voor je open.

Hoe voorkom ik dat mijn zwembril beslaat?

Eén van de nare bijkomstigheden van het dragen van een zwembril is dat deze kan beslaan. Gelukkig worden veel zwembrillen op sterkte ook voorzien van een anti-fog laagje waardoor dat minder snel zou moeten gebeuren.

Merk je dat jouw zwembril toch beslaat? Dan kan je daar op verschillende manieren wat aan doen.

  • Je kunt bij de meeste winkels die zwembrillen op sterkte aanbieden ook een spray kopen die condensatie in je bril tegengaat.
  • Spuug in je zwembril en zorg ervoor dat het hele glas daarmee wordt bedekt. Spoel je zwembril daarna af met koud water. Je speeksel bevat een enzym dat op het glas achterblijft en condensatie vermindert.
  • Je kunt hetzelfde doen met afwasmiddel of shampoo. Wrijf de glazen van je zwembril op sterkte ermee in en spoel ze af. Het laagje wat dan achterblijft helpt beslagen glazen te voorkomen.

Ervaringen van gebruikers

Veel gebruikers zijn erg tevreden over hun zwembril op sterkte. Het feit dat ze gewoon kunnen zien onder water is voor velen een grote stap vooruit. Waren ze eerst onzeker in het water, nu is zwemmen weer leuk geworden.

Ook veel kinderen met een zwembril op sterkte geven aan hier bijzonder blij mee te zijn. Kinderen die niet goed kunnen zien tijdens de zwemles worden daar onzeker van.

Ze gaan niet zo snel vooruit, omdat ze door hun slechte zicht worden belemmerd. Met een zwembril op sterkte is dat opgelost.

Uit de ervaringen van gebruikers blijkt wel dat het belangrijk is dat je de retourvoorwaarden van de webwinkel even goed doorneemt.

Er zijn namelijk mensen die per ongeluk een zwembril krijgen met de verkeerde sterkte. Een foutje kan altijd voorkomen. Je wilt dan wel zeker zijn dat je jouw zwembril op sterkte gewoon kan ruilen.

Waar koop ik een zwem- of duikbril op sterkte?

Een zwembril op sterkte vind je bij de bekende opticiens, zoals Hans Anders en Pearl. Bekende zwemsport merken verkopen ze vaak ook. Speedo heeft bijvoorbeeld een groot aanbod zwembrillen op sterkte, ook met twee verschillende sterktes links en rechts.

Decathlon verkoopt een zwembril montuur waar je zelf nog glazen op sterkte in moet laten plaatsen. Je koopt er dan direct een potje anti-condens spray bij. De zwembrillen en duikbrillen op sterkte zijn te koop online en bij verkopers in jouw winkelstraat.

De informatie die je hier gekregen hebt komt vast goed van pas bij het uitzoeken van een mooie zwembril op sterkte voor jou.Meer voor in het water: